Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Invazia Ucrainei de catre Rusia ar putea agrava deficitul de microcipuri

Invazia Ucrainei reduce aprovizionarea cu neon, avand un posibil impact negativ asupra deficitului de cipuri.



Sursa: Motor1.com


Razboiul ar putea aduce noi ingrijorari cu privire la o problema cu care se confrunta deja producatorii de automobile: deficitul global de microcipuri.


Ucraina este responsabila pentru 70% din productia mondiala de neon. Neonul este gazul critic care ruleaza laserele necesare pentru fabricarea cipurilor semiconductoare, potrivit firmei de cercetare de piata TrendForce. Atat Rusia, cat si Ucraina detin gaze si materii prime cheie necesare pentru productia de semiconductori in intreaga lume. Iar efectele in lant ale razboiului ar putea exacerba criza microcipurilor, pe masura ce materiile prime devin mai greu de gasit. Producatorii de cipuri din SUA se bazeaza „aproape in totalitate” pe gazul laser din Rusia si Ucraina, potrivit companiei de cercetare de piata Techcet .


Penuria de semiconductori, un produs secundar al pandemiei de COVID-19 si al opririlor de productie in 2020, a devastat industria auto si a facut viata dificila pentru comerciantii retail de masini si consumatori. Potrivit estimarilor AutoForecast Solutions, producatorii auto au fost nevoiti sa reduca 10,4 milioane de vehicule din planurile de productie globale anul trecut din cauza penuriei, cu inca 656.200 eliminate pana acum in 2022. AFS se asteapta ca producatorii de automobile sa reduca cel putin 1,3 milioane de vehicule pana la sfarsitul acestui an.


Sursa: Digit News


Cu cat razboiul din Ucraina persista mai mult, cu atat este mai probabil ca toate companiile sa ramana fara neon, impiedicand productia de semiconductori la nivel mondial, desi unii oficiali din industria auto sperau ca aceasta criza va incepe sa se atenueze in a doua jumatate a acestui an.


O complicatie suplimentara este faptul ca productia de gaz neon a Ucrainei este dependenta de Rusia. Potrivit Techcet, gazul de neon este fabricat ca produs secundar al productiei rusesti de otel. Gazul respectiv este apoi purificat in Ucraina, care exporta neon in mare parte din lume.


Dar neonul nu este singura materie prima expusa riscului din cauza razboiului. Rusia furnizeaza aproximativ o treime din paladiul mondial, potrivit Techcet. Paladiul este utilizat in fabricarea semiconductoarelor si este esential pentru convertoarele catalitice. Alte materiale din regiune care sunt expuse riscului includ aluminiul, nichelul si fonta bruta, care alimenteaza multe dintre fabricile de otel din lume.


Dupa cum se poate observa in aceste zile, invazia rusa in Ucraina are deja un impact semnificativ asupra industriei auto din intreaga lume, in special in Europa. Productia auto europeana a fost rapid ingreunata din cauza intreruperilor de transport si a lipsei de piese, in special a cablajelor, o piesa critica a sistemului electric al unui vehicul.


 


Similar Articles

Munteanu Ioana

10 March 2022

D'ale Șoselei , Stiri



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA