Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A2 ( 2000 – 2005 )

Lansat in 2000 ca si un experiment tehnologic, Audi A2 cumva a ramas printre noi. Si culmea ca nu a ramas printre noi ca o amintire, ci inca se plimba pe strazile patriei. Iata de ce merita unul chiar si in 2022.



Suntem in 2000, iar lumea auto e in plin delir. Audi A2 nu a fost singurul experiment auto lansat in piata comerciala. De fapt, Audi A2 nu a fost nici macar singurul experiment VW lasat in piata comerciala. Aveam pe atunci monstrosul 6.0 W12 ce avea sa debuteze pe Audi A8, Audi Q7 era prezentat ca masina concept si a ajuns din greseala sa se vanda, la cererea publicului. Dar aveam si exercitii de consum pentru ca se lansa Lupo 3L, faimoasa masina cu un consum de 3 litri la suta de km. Iar dupa Lupo 3L a urmat intreaga isterie „BlueMotion” si de editii speciale pentru consum, cum ar fi si „EfficientDynamics” de la BMW sau „BlueEFFICIENCY” de la Mercedes.


Iar Audi A2? Audi A2 a fost creat in timpul unei sedinte unde au fost adusi efectiv toti inginerii. Unii au spus ca vor un A6 mai mic, asa ca Audi A2 chiar arata ca un A6 fara partea din spate. Unii au spus ca vor o masina cu consum mic asa ca au scos in premiera editia 3L si motorul de 1.2 TDI conceput special pentru A2. Unii au spus ca vor un A8 mai mic asa ca au pus caroserie de aluminiu. Altii au spus ca vor o capota care sa nu se deschida. Unii au spus ca vor sa vanda un Audi la 30.000 euro dar fara servodirectie. Iar unii au spus ca vor sa vanda un Audi fara quatro. Iar daca le reunesti pe toate astea, ai Capitanul Audi A2.


Asadar ai doua motive bune pentru a cumpara un A2. La fel de multe motive pentru care eu sunt fan Facebook. Eu sunt fan Facebook pentru ca „buci” si pentru ca „cur bun”. Iar Audi A2 e fan „consum mic” si „nu rugineste”. Sigur, masina nu e 100% construita din aluminiu, dar as spune un 90%. Apoi ai partea de consum. Da, aveai faimosul A2 3L care consuma sub 3 litri la 100 de km (recordul a fost de 2,88 litri la suta de km de drum lung), dar ala e foarte rar, costa foarte mult si venea fara aer conditionat sau servodirectie pentru ca ambele consuma putere si adauga si la greutatea masinii si altfel nu ar fi iesit consumul asta. De aici e logica unui Audi de 30.000 euro dar fara servodirectie. Sigur, au fost si cateva editii cu servodirectie si aer conditionat, dar sunt mai rare decat iesirile Antoniei in public pentru ca lumea rade de ea si zice ca e proasta. In schimb si daca iei o masina „normala”, tot ai consumuri de maxim 5 litri la 100 de km de mers prin oras, chiar si cu benzinarul de 1.4. Pentru ca masina cantareste cat 2 pungi de Lay’s si e mai aerodinamica decat Iulia Alba pe gheata.


 



Motoare Audi A2


Benzina



  • 1.4 MPI de 75 de cai – Acelasi motor folosit intensiv pe Polo, Ibiza, Fabia si cumva si pe Golf, si probabil cel mai simplu motor disponibil. SI cam singurul motor de luat in considerare pentru oras.

  • 1.6 FSI de 115 cai – Am mai vorbit despre motorul asta, iar aici nu voi insista prea mult pentru ca nu l-a cumparat nimeni. Dar daca totusi gasesti asa ceva, ai grija la electronice, la distributie si la faptul ca nu se impaca complet si 100% corect definitiv din punct de vedere ezoteric cu o instalatie GPL.


Diesel



  • 1.2 TDI de 61 cai – Editia speciala 3L. Destul de rara editie asa ca nu as insista prea mult. Plus ca e un motor destul de rar, fiind pus pe A2 si Lupo si cam atat cred.

  • 1.4 TDI de 75 si 90 cai – Plus ca diferentele de consum nu sunt foarte mari intre 1.2 TSI si 1.4 TDI. Iar 1.4 TDI e un fel de bicicleta a satului, la fel ca si 1.4 MPI. Singurul dezavantaj real e zgomotul de pietris cazand din roaba, pentru ca e un diesel in 3 cilindri si nu e in balans, la fel ca si sanatatea mea mentala.


 



Probleme Generale Audi A2



  • In primul rand am sa mentionez problema comuna cu Audi A8 si anume caroseria din aluminiu. Foarte buna pentru ca nu rugineste, dar foarte scumpa in momentul in care ai indoit-o. Orice element de caroserie indoit inseamna un sut in testicule dpdv financiar.

  • Apoi urmeaza treaba cu capota. Capota nu se deschide in mod traditional si teoretic nici nu se deschide. Se deschide in schimb capacul de la grila radiatorului (aia cu cerculetze smr fml dk te mint jneboon) si acolo ai acces la ulei, lichid de parbiz si la joja de ulei. Ideea e ca acolo ai acces la tot ce iti trebuie pentru mentenanta, iar daca vrei sa scoti capota, chiar va trebui sa o scoti. Nu se ridica, ca la masinile normale, sau ca la culturisti.

  • Fiind un Audi din perioada anilor 2000, trebuie sa vorbesc despre problemele complementare pe parte electrica cat si despre ABS.

  • Accesul pentru locurile din spate este mai restrictionat decat accesul la Untold pentru sarakii. Si nu costa accesul la festival pe cat costa cazarea.


 



Verdict Audi A2


Daca vrei o masina care sa nu rugineasca, atunci clar merita un A2. Dar daca vrei o masina care sa consume la fel de putin, o Fabia 1.4 TDI va consuma marginal mai mult decat un A2 1.4 TDI. Dar daca esti genul de om care isi spala hartia igienica si o pune la uscat pentru a fi refolosita, atunci probabil ca acel jumate de litru economisit la fiecare 100 de km conteaza. Sau daca vrei sa mergi complet in zona de consum aproape inexistent, mergi spre Lupo. 


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 MPI de 75 de cai iar pentru diesel 1.4 TDI de 75 de cai. Nu ai nevoie de mai mult, nu ai voie cu mai putin.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-07-11 20:16:57

    Salutare Daniel, Din pacate bugetul tau nu te ajuta sa fii prea pretentios. Cele mai apropiate de nevoile tale ar fi monovolumele pe benzina, cum ar fi C-Max benzina, Zafira benzina, Meriva benzina, Touran benzina. Repet, la banii astia nu poti avea pretentii de masini premium, cu km putini, impecabile si dotate. Dintre toate astea as cauta un C-Max 1.6 benzina. Sau chiar si un Focus 1.6 benzina (dieselurile sunt groaznice) Succes!

  • Daniel

    2024-07-11 17:47:26

    Mulțumesc pt răspunsul prompt. Golf5? Nu gasesc fără rugina:( Ford deși a căzut prețu tare..curios dar nu is multe și acolo cu spil.. poate la un A3? Am buget de 3000 euro

  • AproapeMasini

    2024-07-10 16:28:33

    Salutare Daniel, Nu as alege nici una din astea si nu as alege nimic din categoria supermini. Macar compacte din clasa Golf / Focus. Succes!

  • Daniel

    2024-07-10 10:49:07

    Salut. Pentru ceva de alergat în oraș și ocazional în afara. Pentru oameni mai cu „greutate” (corporala:)) ), ce ai alege între un A2 și un Polo facelift? Mulțumesc

  • valpop

    2022-09-22 09:41:18

    gata, citit ce scrie pe aici, voi incerca un A 1.4 tdi, va tin la curent.

  • valpop

    2022-09-22 09:41:18

    gata, citit ce scrie pe aici, voi incerca un A 1.4 tdi, va tin la curent.

  • Florin

    2022-03-16 13:42:21

    În sfârșit un articol despre Audi A2, a fost o mașinuță revoluționară pe vremea ei și chiar acum se merită achiziția unui astfel de model second, prețurile fiind mici, însă trebuie să-ți asumi dacă exteriorul va fi afectat în urma unui incident.

  • Florin

    2022-03-16 13:42:21

    În sfârșit un articol despre Audi A2, a fost o mașinuță revoluționară pe vremea ei și chiar acum se merită achiziția unui astfel de model second, prețurile fiind mici, însă trebuie să-ți asumi dacă exteriorul va fi afectat în urma unui incident.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA