Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Ranger III ( 2011 – 2022 )

Ford Ranger III, camioneata oficiala de pitiponceala pentru barbati. Ceea ce a inceput ca un masina oficiala a operatorilor de telecomunicatii din varf de munte, a devenit repede una din cele mai mari masini de statut.



Si toata isteria a inceput cu Ford Ranger II pentru ca Ford a zis ca vrea sa intre pe fir pe piata camionetelor din Europa. O miscare relativ usor de inteles, si chiar poti sa te intrebi de ce le-a luat atata timp, pentru ca Ford construieste camionete inca de pe vremea cand Caligula facea legea prin Europa. Raspunsul evident ca sta intr-un cuvant : „diesel”. Dar intamplarea face ca prin 2000 Ford sa cumpere Mazda si uite asa au luat dieselurile de la Mazda si au lasat Ford Ranger International, precursorul lui Ford Ranger III.


Si a fost un succes real. Ford Ranger II era o masina robusta, pusa pe munca si atat. Nu avea timp de lux sau de statut sau de alte prostii de genul, iar lumea s-a inghesuit ca sa il cumpere pentru ca era un rival real pentru chestii tari precum Mitsubishi L200 sau Toyota Hilux.


Doar ca nimeni exceptand Radu Beligan si Ion Iliescu nu poate castiga lupta cu timpul si inevitabil in 2011 apare Ford Ranger III. Dupa ce au vazut ca merge treaba, americanii au aruncat motoarele Mazda si si-au adus propriul 2.2 diesel de pe Transit ca sa faca treaba. Mai mult decat atat, i-au facut o interventie estetica (nu operatie estetica, dupa cum ne-a invatat Loredana Groza diferentele dintre operatie si interventie estetica) si i-au dat un aspect profund american.


Iar asta a creat un succes fulminant pentru Ford Ranger III si l-a lovit norocul mai rau decat daca te-ar lovi pe tine un Ford Ranger. La inceput a fost cumparat de catre clientela obisnuita, cei care aveau nevoie de o camioneta care sa faca interventii la orice ora, la orice coordonate GPS, indiferent de cat de inaccesibile erau acestea. Dar apoi aspectul asta american a inceput sa fure din clientela obisnuita de X5, Cayenne si Range Rover Sport si multi au inceput sa se mute de la SUV la camioneta. Ford Ranger III – masina oficiala „agricultorii ar trebui sa conduca camionete dar conduc limuzine iar avocatii ar trebui sa conduca limuzine dar conduc camionete”.


Plus ca in 2014 apare prima editie WildTrak aka versiunea de strada a lui Ford Ranger III, iar in 2018 apare si celebrul Ford Ranger Raptor, o masina unde doar marimea conteaza. Dar nu si acolo unde te-ai astepta. A da, si ca sa cimenteze si mai mult ideea de camioneta de statut, americanii au aruncat cu tot ce se putea ca si lux si siguranta in Ford Ranger, fiind prima camioneta din Europa cu 5 stele Euro NCAP si avea inclusiv airbag-uri cortina. In conditiile in care editia anterioara de Ranger nu avea airbag-ul pentru sofer nici macar optional. La naiba, in puii mei (sambata seara de la 20:00), primul Ranger european abia avea pedalele incluse in echipare standard.


 



Motoare Ford Ranger III


Diesel



  • 2.0 EcoBlue de 130, 170 si 230 cai – As fi inceput cu hate, spunand ca e blasfemie sa pui un 2.0 diesel pe o camioneta de genul Ford Ranger. Dar apoi te gandesti ca masina asta nu va vedea vreodata munca fizica la fel cum nu o voi vedea eu vreodata pe Simona Patruleasa goala, asa ca probabil ca e acceptabil si acest 2.0 diesel. Dar numai daca ii schimbi injectoarele la fiecare 20 de minute.

  • 2.2 TDCi de 130, 150 si 160 cai – Cel mai echilibrat si cel mai popular motor de pe Ford Ranger III si luat direct de pe Ford Transit, motorul asta era fix ce trebuie. Merge mult, oriunde, consuma surprinzator de putin si e apt de munca. Sigur, are probleme ocazionale cu injectoarele si pompa de ulei si se putea mai bine dar e un motor suficient de bun chiar si pentru munca.

  • 3.2 TDCi de 200 cai – In afara de EGR-ul care se infunda si conductele de admisie care crapa, motorul asta e fiabil si gata de distractie. Din pacate taxele si impozitele nu l-au facut cel mai popular motor posibil, mai ales ca versiunea Raptor nu poate fi inmatriculata ca si vehicul comercial si va trebui sa iti iei un sut in testicule din plin din partea primariei.


 



Probleme Generale Ford Ranger III



  • Dupa cum era de asteptat, Ranger-ul mananca suspensie si anvelope pe paine….sau in cazul asta, pe asfalt si pe off-road. Anvelopele pot fi bune de aruncat la gunoi dupa doar 20.000 de km, ca si mine de altfel.

  • Vopseaua nu e de calitate, dar oricum majoritatea camionetelor sunt cumparate in culoarea de baza alb-electrocasnic. Problema e doar la versiunile exotice de culori pe care le gasesti pe Ford Raptor.

  • Chiar daca pare o masina foarte mare pe exterior ( nu pare, chiar e ), la interior e destul de inghesuit si va trebui sa stai langa pasager exact cum sta un cuplu de adolescenti care danseaza impreuna la banchetul de clasa a VIII-a.

  • Fiind o masina americana, trebuie sa soseasca si momentul complementar in care vorbesc despre plasticele interioare si despre calitatea lor.


 



Verdict Ford Ranger III


La fel ca si VW Amarok, Ford Ranger III a devenit rapid o camioneta de statut. Doar ca Ranger-ul inca traieste si se vinde bine printre oligarhii care considera ca un Range Rover sau un Q7 sunt prea mici, prea banale asa ca vor ceva mai exclusivist. Mai mare. Si mai ieftin. Asta daca nu incepi sa bifezi prea multe casute de optiuni si ai un Raptor care e atat de departe plecat incat nu mai are nicio gara cu Ranger-ul normal. A da, as cumpara un Ranger normal pentru munca? Cel mai probabil nu. E o masina de Magheru, nu de Dabuleni.


 


Ce motoare recomand? Ai 3 motoare diesel si din toate 3 va trebui sa recomand 2.2 TDCi-ul de 150 de cai pentru simplul fapt ca motorul de 3.2 te gadila la impozite la fel cum te-ar gadila Smarandescu pe spate dupa ce ai intarziat platile.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA