Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Rio IV ( 2017 – prezent )

Kia Rio IV este cea mai buna masina din categoria supermini de care nu ai auzit niciodata. Si ar fi si cazul sa auzi, daca nu ar fi melteniada preturilor auto in care ne aflam.



Am mai vorbit despre Kia Rio, despre cum a inceput modest ca o alta masina de spalat pe roti si despre cum a ajuns la a treia generatie drept cel mai bun supermini, alaturi de masina sora Hyundai i20. Timpurile au trecut si au trebuit sa vina cu idei noi si uite ca avem Kia Rio IV, una din cele mai moderne dar si clasice supermini de pe piata la ora actuala. Si da, e una din masinile mele preferate.


Mai ales cand te gandesti ca pretul de achizitie candva era undeva la 10.000 euro de noua (cu programul rabla si ceva reduceri daca il satisfaceai pe agentul de vanzari undeva in parcarea din spatele reprezentantei) si era o masina simpla, fiabila, buna si ieftina. Transport si atat. O masina mai veche din punct de vedere conceptual decat si Sandero III, dar si mai ieftin. De fapt nu, rivalul principal nu a fost/nu este Sandero ci Suzuki Swift.


De ce spun asta?


Amandoua vin cu dotari minime standard pentru oras. Avem tamburi pe spate, avem clima cu robineti, avem un display pe care doar Andrei Luta il poate citi, avem si motoare aspirate si avem masini construite special pentru a fi practice in oras dar slabe in afara. Si atunci, care e diferenta dintre ele?


Sincer, e ca si cum m-ai pune sa aleg intre Roxana Ionescu si Simona Patruleasa. Nu pot. Poate ca Roxana Ionescu ar fi Suzuki Swift pentru ca are o alura mai sportiva, iar Simona Patruleasa ar fi Kia Rio IV pentru ca e la fel de buna dar nu ma inspira spre sportivitate si nu stiu cum sa spun in romana la ” all-purpose ” pentru ca m-am uitat la Teambuilding si am uitat romana. Si apoi am zis ca sa ma uit la ceva romanesc ca sa imi aduc aminte, dar am ajuns de m-am uitat la Romina, VTM deci tot pe acolo am ramas.


 



Motoare Kia Rio IV


Benzina



  • 1.0 T-GDI de 100 si 120 cai – Aparut tarziu in noapte, la o petrecere de la care au plecat aproape toti. Din pacate a venit intr-un moment in care criza auto ne-a lovit ca o caramida in geam sau ca un pumn catre Mircea Badea, si astfel a ajuns sa coste atat de mult incat nu a mai interesat pe nimeni.

  • 1.2 MPI de 84 cai – Ca tot comparam Kia Rio IV cu Suzuki Swift, aici avem piesa de rezistenta. In 20-23 este unul din ultimele motoare aspirate natural de pe piata si mai e si in 4 cilindri. Sigur, pietonii iti vor bate in geam ca sa te grabesti, dar daca esti terorizat de tehnologie si turbine si pixeli si orice e mai avansat de 2005, atunci asta e motorul pentru tine.

  • 1.4 MPI de 100 cai – Stii cum e, cei de la Kia au zis ca vor sa vanda un motor pentru saraci ( 1.2 MPI ) si unul pentru instariti ( 1.4 MPI ), ca sa poata diferentia si nivelurile de echipare. Si, in traditia clasica Kia, al doilea motor e singurul care vine cu o cutie automata. Iar in cazul de fata e o cutie automata cu convertizor, in 6 trepte si e singura cutie automata care merita. Pentru piata europeana cel putin.

  • 1.6 MPI de 122 cai – Pentru ca in tarile non-UE, unde normele de poluare Euro sunt mai degraba consultative, s-a pastrat si motorul de 1.6 si 122 cai, cu o cutie automata in 4 sau 6 rapoarte. Depinde de care parte a globului te afli. Sau care margine, daca si tu crezi ca Pamantul este la fel de plat ca abdomenul lui Carmen Bruma.


Diesel


1.4 CRDi de 77 si 90 cai – La fel cum am discutat si despre generatia anterioara de Rio si i20, nu inteleg de ce ai pune un motor diesel pe o masina de oras. Mai ales ca asta se traduce in probleme cu filtrul de particule, volanta, injectoare, EGR, maini taiete, picioare taiete, APA PLATA MAAA. Per total voi spune pas.


 



Probleme Generale Kia Rio IV



  • Nu este o problema pentru cei care au mai mult de 2 neuroni care se bat pentru locul 3, dar pentru multi romani este o problema reala. Soc si groaza, Kia Rio IV nu este o masina de drum lung ci o masina construita special pentru oras. Asta se traduce prin motoare mici, lipsite de putere dar si de probleme. Da, nu vei merge cu 150 km/h pe autostrada. Da, serpentinele si drumurile de munte vor fi la fel de incitante precum Paprika TV. Dar nu pentru asta este facut Kia Rio IV.

  • Kia Rio IV a cazut in plasa crizei auto si a inceput sa coste atat de mult incat te intrebi daca sa cumperi un Rio nou din 2022 sau 2-3 Touareg-uri din 2007 – gen 1 ca sa mergi cu el si 2 pentru piese. Sigur, costurile de mentenanta sunt neglijabile la Rio, dar costul de achizitie iti taie macaroana mai ceva decat momentul cand ea iti spune ca vreti sa ramaneti doar prieteni si ca sa iti fie rusine ca te-ai gandit la asa ceva RUSINE DINU PATRICIU!!!

  • Trecem apoi la motoarele pe benzina, singurele prezente in Europa de altfel. Mai o sonda lambda, mai o bujie, dar cam atat. Repet, cu motoarele astea nu vei fugi nicaieri, mai ales cu cel de 82 de cai, dar macar stii sigur ca nu vei merge la service decat pentru revizia anuala.

  • Cutia automata e un punct sensibil incompresibil pentru 2022 si aici ma refer la cutia cu dublu ambreiaj 7DCT. La fel cum VW a avut probleme mari prin 2010 cu DSG-ul si Sisu a avut probleme cu legea cam tot pe atunci, Kia si Hyundai inca se confrunta cu probleme pe partea de 7DCT. Ba mananca ambreiaje la fel cum Oana Roman tine dieta, ba se strica cu totul, ba are nevoie de actualizari de soft. Daca insisti pentru un Rio automat, cauta in 1.4 MPI 6AT.


 



Verdict Kia Rio IV


Stiu, costa cat 2-3 Touareg-uri din 2007. Dar ce sa-i faci, o dezbraci, dai din craci si dai la vaci, ca ai saraci! Hai cu saxofonul!!!…stai, nu asta….Sigur, costa enorm de mult dar astea sunt vremurile in care traim. Iar versiunile Benone Sinulescu chiar sunt Benone Sinulescu. In schimb, daca vrei o masina simpla, butucanoasa, rigor mortis de tzapana, fiabila si practica pentru jungla urbana, e foarte greu sa bati Kia Rio IV. Poate doar cu un Suzuki Swift sau un Sandero. Atat. Punct. La revedere domnule Prim Ministru!


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 MPI-ul de 100 de cai e suficient pentru ca e la jumatatea centrului, iar pentru diesel oricum ai un 1.4 CRDi de 90 de cai care este mai lipsit de sens in viata chiar si decat mine.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA