Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Hyundai Creta ( 2014 – 2021 )

Sigur, Hyundai Creta nu a fost disponibila in UE, dar acest articol este dedicat cititorilor din Malldova, pentru ca in Republica Malldova Hyundai Creta este un succes real. Si are si de ce.



Hyundai Creta nu este pentru cei care mananca creta, si nici masina nu a mancat creta. Si totusi ce este acest Tucson de buzunar? Un real succes pentru cei de la Hyundai, un succes pe care noi nu il primim pentru ca suntem prea snobi si nu stim sa apreciem viata asa cum este. Mereu vrem mai mult, mai opulent, mai curat si mai usor, cu asa un ajutor. Mr. Proper.


Asta pentru ca in afara UE oamenii nu sunt atat de bogati si nici nu sunt atat de pretentiosi si ei nu au probleme sa locuiasca 5 oameni in 10 metri patrati. Asa ca producatorii mari gen Nissan, Suzuki, Hyundai, Chevrolet si cine mai vinde mult prin afara UE au oferit cross-over-e compacte cu mult timp inaintea UE. Asta pentru ca noi europenii vrem SUV-uri sau cross-over-e mari si opulente, cu multa tehnologie si cat mai multe motive de lauda in fata vecinilor sau a colegilor de munca sau a prietenilor pentru ca ei sunt adevaratul reper al nostru in viata, iar succesul nostru se masoara prin ochii lor. De asta Creta s-a lansat in 2014, iar noi europenii am primit Kona abia in 2017 pentru ca abia atunci am invatat ca nu mai suntem asa de bogati si nu ne mai permitem sa aruncam cu banii pe geam, de obicei pe geamul unui Touareg, Cayenne, Range Rover sau macar al unui Tiguan. Dar totusi ne-am dorit ceva mai inalt decat un Polo si uite asa aparut T-Roc, la fel cum si Kona a aparut din dorinta de a avea un i20 mai inalt.


Si aici apare de dupa perdea, cu microfonul deschis, Hyundai Creta. Hyundai Creta este un i20 care arata a Tucson, si este in esenta varul de la tara al lui Kona. Sau de la birt, pentru ca Hyundai Creta-ul pe care ai sa il gasesti in anunturi cel mai probabil a fost ansamblat in fosta fabrica Hyundai din Sankt Petersburg, inainte ca japonezii de la Hyundai sa isi stranga jucariile si sa plece. Iar asta este un aspect foarte important, pentru ca toate Creta-urile au fost ansamblate egal, dar unele au fost ansamblate mai egal decat altele. Asta pentru ca versiunea CIS a lui Creta a venit doar cu motoarele pe benzina, motorizarile diesel fiind vandute in alte parti ale lumii, cum ar fi India, unde Creta a fost un real succes.


Chiar sunt curios, cu cine se bate masina asta?


Nu cred ca esti curios, dar am sa iti spun oricum. Bate Borisov. Stai, nu asta. Principalii dusmani ai lui Creta sunt Nissan Kicks si Ford EcoSport. Dar cum noi nu am auzit de Kicks si nici nu o sa auzim prea curand, am sa il pun sa se paruiasca cu EcoSport la fel cum s-a paruit Dana Roba cu Sexy Morosanca, in platoul lui Capatos, pe data de 24 Aprilie 2014. Doar ca Hyundai Creta este ceva mai mare decat EcoSport, vine cu motoare mai mari dar este si mai scump, iar EcoSport are plasticele insurubate ceva mai strans. Plus ca EcoSport intra cu greu la categoria masini, motiv pentru care a fost si retras din grila de program mai repede decat esti tu retras din sufragerie atunci cand spui o gluma porcoasa atunci cand esti la ospetie de familie si sa nu cumva sa zici o gluma porcoasa sau o injuratura, pentru ca adultii de acolo nu au auzit injuraturi in viata lor si cu siguranta nu injura si ei. Plus ca Hyundai Creta venea si cu optiune de 4×4, si asta e destul de important pentru ca nici EcoSport si nici Kicks nu veneau cu 4×4 (Kicks avea 4×4 optional doar in Japonia), iar Creta e unul din putinele cross-over-e compacte de pe vremea ei care venea cu 4×4.


 


 


Hyundai Creta front aproapemasini


Motoare Hyundai Creta


Benzina



  • 1.6 Gamma G4FC de 120 si 128 cai – Realistic tot motorul pe care il vor cumpara oamenii pentru ca nu ai nevoie de mai multa putere sincer, iar versiunea de 128 cai este Flex Fuel adica merge si cu benzina si cu alcool. Acesta nu este motorul GDI cu injectie directa si consum de ulei, acesta e vechiul MPI care nu consuma ulei. Dar are tacanitul acela specific pentru ca trebuie schimbata distributia variatoarelor, lucru pe care prea putini il fac. Si poti lega si un GPL la el.

  • 2.0 Nu G4NA de 150 si 166 cai – Nu inteleg neaparat de ce ai avea de 150 de cai pentru o masina de semi-buget, dar e bine de stiut ca au oferit-o. Ai fi putut spune ca doar versiunea de 2 litri ar fi venit cu 4×4, cum se intampla prin industrie, dar nu, aici ai 4×4 optional si pe motorizarea de 1.6. Nu e un motor prost, doar ca e genul de motor pe care il cumperi pentru ca nu ai gasit nici un 1.6. Cum se intampla cu fetele care decid sa iasa cu tine in oras si sa se uite la tine pentru ca nu au alte optiuni. Un fel de „banii vorbesc dar nu ii aud eu”.


 


 


Hyundai Creta side aproapemasini


Probleme Generale Hyundai Creta



  • E un Hyundai din perioada 2010-2015 deci vine momentul complementar in care vorbesc despre farurile slabe si sistemul audio de buget. Pe langa asta mai adaugi cotiera fata nu e reglabila inainte/inapoi. Si nu, nu am sa vorbesc despre plasticele ieftine pentru ca e o masina de buget.

  • Locurile din spate sunt incapatoare pentru 3 adulti doar daca vorbim despre asiatici, daca vorbim despre europeni doar 2 adulti si daca vorbim despre SUA maxim un adult si o naveta de Mich Goldens.

  • Antifonarea de buget, capota nu are captuseala, tabla subtire, geamurile subtiri, toate acestea te fac sa urmezi constant sfatul celor de la Hi-Q si sa dai muzica mai tare.


 


 


Hyundai Creta rear aproapemasini


Verdict Hyundai Creta


Un cross-over compact dinainte ca acest concept muzical…asta, automobilistic sa prinda la publicul european. Mare pacat ca nu se obosesc sa aduca si la noi Creta-ul, dar macar avem Kona-ul. Iar Kona si Creta reprezinta exact problema europenilor. Vrem masini premium, facem nazuri si suntem dispusi sa platim mai mult sau suntem fortati sa platim mai mult pentru ca avem de unde. Dar daca gasesti unul si nu te va costa cat un Santa Fe, atunci merita banii.


 


Ce motor recomand? Ambele motoare sunt bune, dar realistic benzinarul de 1.6 MPI Gamma este cel mai potrivit motor pentru caracterul masinii. La revedere domnule prim ministru!


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA