Iata ca mai exista in 20-24 oameni care doresc sa cumperi un monovolum. Iar daca si tu esti in cautarea unei astfel de masini si ai un buget de aproximativ 15,000 euro, acest articol este pentru tine. Probabil.
Salut,
Iti urmaresc blogul de cativa ani, in ideea ca nu m-am putut hotara pe achizitia primei mele masini. Daca poti sa-mi acorzi niste timp, ti-as fi recunoscator pentru o sugestie.
Am aflat recent de segmentul MPV si ma cam atrage, dar la nevoie o fi bun si un station wagon.
Eram hotarat pe Dacia Lodgy 1.5 diesel > 2017. Aproape as mai fi strans bani pt o dacia jogger dar pare ca si-au batut joc de ele cu motoarele alea mici, dar corecteaza-ma te rog daca gresesc. Nu am pretentii de confort si lux si am zis ca la dacie cand se strica ceva, o fi mai ieftin decat la alti producatori.
Am bagat vreo 4 rapoarte la lodgy-uri de 12k euro sa gasesc ca erau toate cu daune grave. Una care pare ca inspira incredere ar fi asta Dacia Lodgy 1,5 dci,7 locuri,09.2020 Nedelea • OLX.ro
Da parca ma doare sufletul ce pret cere, desi in raport cu piata poate chiar e corect fiindca masina pare fara probleme.
Scuze de povestea lunga daca vrei citeste doar de aici, intrebarea mea ar fi la bugetul
10-15k euro sa ma multumesc cu minimul oferit de o dacie, sau sa ma orientez spre fiabilele japoneze care ar oferi si un minim de confort (de exemplu cu cutie automata, ceva airbaguri si pentru saracii din spate)?
Doresc masina pentru uz extraurban. Mai merita dieselul in 2024 sau e prea chinuit de normele de poluare incat ar fi mai bine sa ma orientez spre benzina/gpl/hibrid?
As fi cumparat direct ebookul cu sugestiile tale, dar nu stiu daca mai e relevant in 2024.
Cu stima,
Alex
Raspuns
Salutare Alex,
Principal mea problema cu Dacia, in special la drum lung, este siguranta foarte scazuta in caz de accident. Daca te-a lovit un carut de Kaufland, ai murit pe loc. Asa ca am trecut la treaba si m-am uitat prin anunturi, ca sa vad ce monovolume sau break-uri mai poti cumpara cu 15,000 euro in 20-24. Am mers pe diesel pentru ca dieselul inca este relevant, atata timp cat il folosesti doar la drum lung si nu il iei ca sa il chinui in oras, in trafic de bara la bara.
- Mercedes C205 2.2 diesel de 170 cai, cu o turbina – Interiorul mai scartaie ocazional, dar per total masina e fiabila. Si sa ai tot timpul AdBlue la tine.
- VW Passat / Golf / Octavia / Leon / Touran / Alhambra / ce s-a mai lansat prin grup doar ca fara Audi – 2.0 TDI de 110 si 150 cai, preferabil manual. Masinile sunt bune in esenta, doar ca atentie la problemele electrice constante si in special atentie la samsari. Pentru ca vorba aia, nu e doamna in tot satul, cum e la romani Passat-ul. Nu geme femeia in pat, cum geme in spate la Passat.
- Renault Scenic 1.5 sau 1.6 diesel (130 cai ) manual – De departe cea mai buna alegere din lista. Aici as fi atent sa ma limitez doar la cutie manuala (automata doar daca este generatia a doua EDC II, lansata in 2017), probleme electrice mici si constante (nimic care sa te lase in drum) si parbrizul super inclinat, care poate crapa foarte usor.
- BMW Seria 2 Gran Tourer – Asta e monovolumul de la BMW si e o masina decenta in sinea ei, si nici nu a fost molestata de clientela tipica de BMW. Doar ca, la fel ca si Mercedes, e o marca premium deci si intretinerea va fi premium.
- Renault Espace 1.6 dCi 130 cai – La fel ca Scenic-ul, doar ca pentru genul de om care vrea sa conceapa, sa livreze si sa creasca o familie intr-o masina. Recomand doar motorizarea asta, pentru ca 1.6 dCi de 160 cai are doua turbine si nu este neaparat fiabil. Cel de 130 de cai are o singura turbina si este un motor ok.
- Renault Megane si Renault Talisman break 1.5 dCi si 1.6 dCi 130 cai – Acelasi lucru ca si Espace si Grand Scenic, doar ca in versiune break.
- Honda Civic 1.6d 120 cai manual – Nu sunt fan Civic, dar masina asta chiar e reusita. Plus ca DPF-ul sta destul de aproape de motor si are parte de caldura suplimentara constanta, asa ca se curata mult mai usor si se infunda mult mai greu, daca e cazul. Plus ca e o masina per total fiabila, recomand.
- Kia Cee’d si Hyundai i30 1.6 diesel – Masini simple si oneste, cu care iti faci treaba. Doar ca as evita cutia automata, care cel mai probabil va fi automata cu dublu ambreiaj 7DCT si care nu are un istoric prea bun.
Ce as alege din toate astea?
Castigatorul pentru mine este Renault Scenic si Grand Scenic 1.5 dCi si 1.6 dCi 130 cai, urmat de Megane IV 1.5 si 1.6 dCi 130 cai, urmat de Honda Civic 1.6D 120 cai, VW Golf 2.0 TDI 110 sau 150 cai si Hyundai i30 / Kia Cee’d 1.6 diesel. In ordinea asta.
Daca mai ai intrebari, poti sa imi scrii oricand!
Succes!
*Intrebat de catre Alex in data de 11 Iulie 2024
Salutare, aceeasi dilema am avut-o si eu in urma cu un an. Tot ezitam sa fac o alegere, placandu-mi Espace generatiile IV si V, Grand Scenic, S-Max, Galaxy, Zafira sau Sharan. Am imprumutat un Logan MCV 1.5 dci pana in Italia si pentru ca mi-a rupt spatele am zis ca never Dacia.
Imi trebuia o masina mare, confortabila si de generatie noua.
Pana la urma m-am ferit de motorasele de 1.5 si 1.6 de la Renault (cele mici puse pe caroserii asa mari), Opelul era micut pentru ce-mi trebuia mie iar celebrul oring de pe Insignia nu-mi mirosea a bine, insa castigatorul a fost un Seat Alhambra din 2017, 2.0 TDI cu DSG, 150 cai si o multime de optiuni. L-am luat second hand de la un dealer corect din Germania, a fost cel mai ieftin din lista de pe mobile si nu am luat teapa, iar de aproape un an merge perfect. Evident, cand l-am adus i-am facut distributie, pompa de apa, revizie completa, schimb ulei si filtru cutie, schimb lichid frana si placute pe fata. Am grija sa-i pun mereu doar motorina de buna calitate iar rezervorul de adblue sa fie mereu plin. Am avut noroc cu aceasta masina si nu-mi pare rau deloc. Succes!