Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Despre CarVertical, importanta istoricului si mitul kilometrajului

Am fost rugat de catre cei de la CarVertical sa fac un articol despre ei si am sa zis sa dezvolt subiectul. Mi-au dat si cod de reducere, dar nu pot spune ca ma voi imbogati din asta asa ca am sa fiu sponsorizat de Sprite - "Spune pe bune"



Nu de alta, dar am mai vorbit pe aici despre aplicatii de genul, iar acum e randul celor de la CarVertical. Mi-au dat cod de reducere 20% ca toata lumea, doar ca la mine codul e "aproapemasini", dar vreau sa vorbesc inca o data pe subiectul asta, efectiv, erect, in direct, pa-pa-parazitii in efect.


Cat de bune sunt aplicatiile genul CarVertical?


Depinde. Si aici am sa incep cu aia mare, si anume ca aplicatiile de genul au acces la baze de date internationale, iar CarVertical e unul din jucatorii cei mai mari de pe piata deci ai sansele cele mai mari ca sa gasesti la ei. Problema este ca aplicatiile citesc dintr-o baza de date, adica acea reparatie / servisare trebuie sa fie inregistrata in acea baza de date. Iar daca reparatia s-a facut intr-un service unde nu se da factura si nu se pun intrebari, nu se vor face acele intrari in service si nu vor aparea nicaieri deci istoricul e mai incomplet ca viata mea fara emisiunea "Fete bune" cu Simona Trasca, Sanziana Buruiana si Andreea Tonciu. Si aici nu o pun in carca service-urilor ca ar fi niste nenorociti, aici e vina clientilor pentru ca de cele mai multe ori refuza factura pentru ca asta ar face serviciile automat cu 20% mai scumpe doar din TVA, asa ca majoritatea prefera mai ieftin.


Si asta nu se intampla doar in Romanistan pentru ca nu suntem noi nespalatii Europei, nu pe sectorul auto cel putin, asta se intampla peste tot, pentru ca majoritatea oamenilor nu vor mai merge cu masina in reprezentanta dupa ce se termina garantia si vor merge tot la un service de cartier, cum ar fi in Italia, sau multi isi fac mentenanta singuri in curte / garaj. 


Dar totusi dracul nu este atat de negru precum pamantul de sub unghiile tale ha ha ha, pentru ca aplicatiile de genul nu folosesc doar bazele de date ale service-urilor ci si al firmelor de asigurari, firmele de politie...stai, nu asta...baza de date a politiei, deci poti sa vezi daca a fost masina implicata intr-un accident, daca este furata, daca este radiata din circulatie si alte detalii de genul. Singurul scenariu in care iti poti lua teapa este daca masina a fost lovita, mai mult sau mai putin grav, nu a fost declarat nicaieri accidentul iar masina a fost reparata fara acte, fara intrebari. De aceea trebuie obligatoriu verificata masina si pe dedesubt.


Cand are relevanta istoricul lipsa si cand nu are?


Dupa cum spuneam mai sus, depinde de masina. E foarte putin probabil ca o persoana care si-a cumparat un Hyundai i20 sau un Golf sa mearga la reprezentanta si dupa terminarea garantiei si nici macar la un service autorizat unde se lucreaza doar cu factura pentru ca si in tarile unde apa curge din perete, tot oameni sunt. Asa ca daca te uiti la o masina de buget sau o masina medie ca si pret, atunci nu m-as ingrijora daca nu exista istoric pentru ca aia e, iar aia e este dezavantajul major al aplicatiilor de genul. Dar, pentru masinile care au costat mai mult de fel si nu sunt foarte imbatranite (gen au maxim 1 an vechime...glumesc, daca nu au 20 de ani vechime) atunci ar trebui sa iti puna semne de intrebare lipsa istoricului. O masina scumpa care nu a fost intretinuta intr-un service care lucreaza strict pe baza de factura, acolo probabil as spune pas. Masinile moderne, in special cele mai performante, sunt din ce in ce mai complexe si au nevoie de pregatire specializata si scule mai de Doamne ajuta. 


Doar ca pana acum am vorbit doar despre persoanele fizice, pentru ca mai sunt si masini vandute de persoane juridice si/sau firme. Astea cam trebuie sa aiba istoric complet si sa aiba intrari anuale in service, care ar trebui sa apara in bazele de date internationale si evident ca si in aplicatiile de genul.


Cat de relevante sunt rapoartele de daune?


Asa si asa. Am vorbit pe larg despre motivele pentru care asigurarile sunt foarte scumpe si unul din motive este faptul ca reprezentantele / service-urile au tendinta de a umfla preturile, iar al motiv ar fi ca multi cer doar piese originale. Si uite asa ajungi sa platesti 600 de euro pentru o oglinda, tu sau compania de asigurari / CASCO si uite asa apare o dauna de 4000-6000 lei pentru o oglinda, ca doar oglinda aia nu se pune singura, trebuie pus si tariful de manopera, TVA, taxe si alte bazaconii. Dar daca daunele care apar sunt pe la aripi si in general pe la colturile masinii, atunci e foarte probabil sa fie urme de trafic urban. Mai un gardut, mai o zgarietura in parcare, mai un popic, mai un tramvai, d'astea. Dar daca deja sare de estimarea unei simple bucati de caroserie, atunci trebuie sa inspectezi mai atent si sa ceri si poze. Daca nu au poze la asa ceva, m-as gandi de doua ori.


Mitul kilometrajului.


Sa fim seriosi, asta e unul din motivele principale, daca nu chiar primul, pentru care intri pe CarVertical, ca sa verifici kilometrajul. Iata ce stiam pana acum si mi-a confirmat si CarVertical si poate ca vei alege sa urmezi aceste sfaturi, sau nu. 



  • In primul rand ar trebui sa faci un exercitiu mult mai simplu si ar trebui sa inmultesti anul de fabricatie cu kilometrajul mediu al tarii de provenienta, si sa iti iei o marja de eroare. Daca te iei dupa CarVertical, media pe Europa e undeva la 30,000 km pe an, ca practic de asta si producatorii ofera garantie 3 ani sau 100,000 km (2 ani daca esti Ford ca doar ei vand electrocasnice, nu masini). Asa ca mi-as lua o marja de eroare de 30-40,000 km/an pentru masinile "normale" si 50-60,000 km/an pentru masinile construite special pentru a face multi km de autostrada la clasa business, adica de la A6, E Class, Lexus GS, Seria 5 si mai sus. Si nu, la masinile astea nu se aplica neaparat regula ca au mers mai putin covid, pentru ca au fost folosite in interes de munca. Si cine crede ca neamtul nu va folosi masina de munca decat strict in scopuri de munca, trebuie sa se trezeasca la realitate. Si asta se aplica si la masinile de firma, si acolo sa te astepti la 50,000 km/an, kilometraj care se face si la noi. Chiar radeam ca mi-a dat o tantita cu hate mai demult si mi-a zis "domle vezitz de treaba ca mananci kkt cu 50,000 km pe an. Eu am firma si eu fac 6000 km pe an in Romania, lasati povestile cu 50,000 km/an". Nu am stiut ce sa ii raspund. In orice caz, puneti o marja de 10-15% la kilometrajul mediu.

  • Kilometrajul oficial al samsarilor este 186,000 km, desi mai gasesti variatii de genul 174,000 km, 194,000 km si 206,000 km. Desi majoritatea anunturilor sunt blocate la 186,000 km si asta este 100% din cauza romanilor care nu vor sa accepte realitatea si nu ii intereseaza matematica si care considera scoala o conspiratie.

  • Este un kilometraj mic intotdeauna bun? De obicei nu. O masina cu ani multi si km putini se incadreaza in urmatoarele scenarii 1) A stat mult pe dreapta si o masina statuta se degradeaza mult mai repede decat una care circula si de aia e important sa aiba kilometraj adecvat. 2) A circulat foarte mult prin oras, ceea ce este foarte pagubos pentru un diesel si o sa te doara reparatiile. 3) Kilometrajul a fost dat inapoi.



Pana la urma, sunt bune aplicatiile de genul?


Da, aplicatiile de genul sunt bune dar nu sunt totul si nu sunt singurul reper si criteriu de cumparare a masinii. Dar iti poti da seama despre istoricul unei masini cat de cat si din aplicatie. Si daca tot vrei sa cumperi un raport carvertical, foloseste codul "aproapemasini" pentru o reducere de 20%. In orice caz, eu tot recomand verificarea "din scoarta in scoarta" a masinii, dupa cum ne recomanda cel mai iubit bucatar al tarii, si recomand sa accepti ideea ca nou, bun, premium si sub pretul pietei nu exista. Neamtul cand isi cumpara masina nu se gandeste ca peste 10-15 ani o sa ajunga la un roman, si pentru asta va avea grija sa o duca in reprezentanta in fiecare an, si dupa expirarea garantiei, o va tine doar in garaj, ii va face detailing de 2 ori pe an, va merge cu ea maxim 5000 km/an si cand va fi momentul ca sa o vanda, o va vinde sub pretul pietei, pentru ca atunci cand aude de romani, creste un patriotism nestavilit in inima lui.



Dar ca si o prima verificare, ca sa nu bati drumul pana la masina, mai ales daca nu e de la tine din sat, si daca vrei o aplicatie care sa iti dea destul de multe informatii pe tava, fara sa te complici tu prea mult cu matematica si paranoia, atunci da, CarVertical merita ca si o prima verificare.



La revedere domnule prim ministru!

Scrie un raspuns
  • Andrei zmeu

    2025-04-28 08:56:49

    Eu cred ca, carvertical a dat cel mai tare in samsarii de masini, sa-i vezi cum le tremura vocea cand ii intrebi de carvertical :)). Pe cealalta parte cumparatorii seriosi cumpara ei 1 raport si ti-l arata.

    • Aproape Masini

      2025-04-28 14:17:44

      Da, mai ales ca romanii nu pot concepe ca o masina poate avea o bara zgariata sau un far schimbat sau o aripa schimbata si devin extra suspiciosi. Plus ca samsarii nu vor sa vorbeasca si despre problemele masinii si aici e si vina cumparatorilor care vor masini noi, 0 km, sub pretul pietei. E un cerc foarte vicios, si carvertical e un brat extra de paie de pus pe focul vanzarilor auto de la noi din tara.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA