Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Baterie auto descărcată : Ce mă fac ?

Articolul a fost publicat prima dată pe www.alexandrumirela.com


4830679-charging_cell_phones_on_a_car_battery-0

Baterie pe baterie se scoate.


 


Știu, știu. Cu toții o pățim la un moment dat. Ori a fost un frig exagerat noaptea trecută, ori am uitat farurile aprinse peste noapte. Ori mașina are consumatori ascunși. Ori poate că bateria și-a dat ultima suflare cum și-a dat și Darth Vader ultima suflare în fața fiului său. Dar spre deosebire de Darth Vader, pe care îl vom revedea pe 14 decembrie 2016 ( data oficială de lansare a Star Wars : Rogue One ) gata de a sugruma pe oricine, bateria noastră se poate întoarce la viață. Iar în articolul de săptămâna aceasta vom vorbi despre cum se readuce la viață o baterie auto descărcată.



darth-vader-crossed-arms-1280jpg-88461e1280wjpg-67c0c2_1280w

Reține data : 14 decembrie 2016


Acum că au închis fetele pagina, putem continua cu câteva detalii unpic mai tehnice. Înainte de a porni la treabă, haideți să vedem cauzele principale pentru care se poate descărca o baterie auto, ca să știm ce avem de făcut pentru a preveni o asemenea situație și de a fi forțați să mergem cu autobuzul ( pedeapsa supremă ). Dacă ești hipster, ignoră lista de mai jos. Îți doresc să mergi cu autobuzul zilnic din Bucium până în Rond Agronomie ( vreo 3 ore cu autobuzul ) și să ia foc autobuzul în panta Copoului așa cum au luat foc alea 2 autobuze astă vară. Și apoi să te concedieze de la magazinul ăla de sucuri naturiste și salate raw-vegane. ”Eeeewww eu nu mănânc cartofi, sunt prea main-stream. Eu mănânc doar grilled potatoes.”


1.Durata de viață a bateriei.


 


 


s3_desktop

Borscht


 


O baterie auto are o durată medie de viață de 3-4 ani. Cam 1 dată la 3 ani ar trebui să o schimbi, la 4 ani deja îți încerci norocul. Cel mai bine este să o schimbi toamna pentru a intra în iarnă cum iese Oana Roman din shawormerie. Full. Nu contează marca, atâta timp cât nu e un no-name. De respectat capacitatea bateriei. Bateriile auto au o capacitate între 48v și 220v. Majoritatea mașinilor au baterii de 60v, dar e bine să te uiți și tu la baterie auto să verifici. Dacă bateria e prea mică, nu îți mai pornește nici un segment de dreaptă. Dacă e prea mare, vei prăji câteva chestii.


Totuși, ce face mai exact o baterie auto ? Bateria e bricheta motorului. Se pornește bateria întâi, care pornește toți consumatorii ( muzica, clima, becurile din bord, etc. ) iar apoi dă scânteie motorului ( pt benzinare, la diesel e unpic diferit tehnic, dar conceptual e aproximativ la fel ).


De asemenea, o baterie care e la sfărșit de carieră se va descărca în câteva ore de la încărcare, deci alta ! Bateria se încarcă ori de la motor din mers, ori în metoda de mai jos.


2.Consumatorii


maxresdefault

America. The land of choice.


Bun, am o baterie auto nouă / relativ nouă, și tot mi se descarcă prea repede. E posibil să ai niște consumatori care îți mănâncă bateria. Cei mai mari consumatori sunt boxele, farurile, navigația și cd-player-ul, în ordinea asta. Dacă ai pus altele decât cele de fabrică, cum a făcut respectabilul domn de față, așteaptă-te la un consum de curent mult peste ceea ce poate duce bateria. În oraș, pe distanțe scurte, consumatoriimari trebuie folosiți la capacitate cât mai mică, să poate respira bateria. Iar noaptea trebuie să te asiguri că ai închis toate sistemele. Dacă tot se descarcă, trebuie să verifici în service dacă ai consumatori care nu se închid de tot și fură curent. La propriu.


3.Temperatura


frozen-car-35957-3840x2160

Poză făcută ieri, în Iași


Majoritatea bateriilor sunt proiectate să funcționeze optim la 20 de grade Celsius.Tot ce e peste sau sub această valoare va scurta durata viață. Cât despre pornirea iarna, majoritatea bateriilor vor avea probleme la temperaturi de sub -7 grade Celsius. La -20, deja nu mai pornesc majoritatea. Sunt câteva care rezistă și la -40 de grade, dar la temperatura aia nu știu noi dacă rezistăm. Ce de făcut ? O dată la maxim 2 zile motorul trebuie să funcționeze minim 30 de minute, ori te plimbi ori stai la o țigară în parcare. Ideal ar fi să mergi zilnic cu mașina, dar nu trăim într-o lume ideală.


Acum că am văzut cele 3 cauze majore ale descărcării bateriei auto, haideți să vedem ce trebuie să facem ca să încărcăm o baterie auto.



  1. Îl sunăm pe Chris Hemsworth


chris-hemsworth-as-thor-holding-mjolnir

Not Romeo Fantastik


Cel mai simplu ar fi să îl sunăm pe Thor să vină să ne ajute să încărcăm bateria. Nu ai numărul lui ? Nasol. Atunci trecem la următorul pas.


2.Cablul de curent


cablu-pornire-auto-bos005-2794928_big

A se conecta doar la bateria mașinii


Deși toată lumea are, foarte puțini oameni ți-l vor împrumuta. Exact ca la chiloți. Așa că dacă nu vrei să suni câte 2 ore pentru un cablu, investește 50 de lei într-un set. Și da, lungimea contează.



  1. Mașina donator.


Ai nevoie de o mașină donator care să vină cu o baterie plină ca să o poată împrumuta pe a ta. Un prieten, o prietenă, un/o transexual(ă), un/o vecin(ă), cineva de pe facebook. Câteodată te vor ajuta și unii taximetrișit, deși sunt rare cazurile. Motivul pe care îl invocă ca să nu îți dea curent este că ”îmi resetează computerul de bord”. Realitatea este că mulți sunt chetroși și leneși. Resetarea computerului de bord se face doar când scoți efectiv bateria din mașină. Ce se întâmplă dacă se resetează computerul de bord ? Ca la telefon : trebuie să resetezi ceasul din bord și setările mașinii ( navigație, radio, cruise control, etc. ). Iar contorul de kilometraj pentru acea sesiune se dă la 0. Ai 2 contoare la mașină. Cel de jos reprezintă kilometrajul total al mașinii, iar în mijloc ai datele de la ultima sesiune de condus ( nu neapărat încontinuu, acolo se adună până dai tu reset sau la fiecare 2000 de km ).


trip-computer



  1. Procedura efectivă de transfer de curent. Aceasta este procedura corectă și trebuie respectată exact pas cu pas.


4.1. Se trag mașinile bot în bot și se verifică dacă e suficient de lung cablul ( ți-am zis că lungimea contează ) pentru a fi legat la ambele baterii.


4.2. Ambele mașini trebuie lăsate pe liber și ambele trebuie să fie oprite / închise.


4.3. Se atașează cablul roșu la capetele cu ”+” ale bateriei. Din moment ce sunt închise amândouă mașinile, ordinea nu e crucială, dar de obicei se pune la mașina descărcată întâi.


4.4. Un capăt al cablului negru se atașează la borna ”-” a bateriei mașinii donatoare ( nu a ta )


4.5.Celălalt capăt al cablului negru se atașează pe o bucată nevopsită de metal al compartimentului motor. Cât mai departe de baterie. Producătorii auto au pus un loc special pentru așa ceva, fix unde e locașul de unde se ridică capota. Acolo este o bară metalică mică, nevopsită. Am văzut oameni care leagă cablul direct la borna cealaltă, dar este pericol real de explozie. Asigurați-vă că toate capetele sunt prinse și fixate.


4.6. Se pornește mașina donatoare și se lasă 5 minute să funcționeze. Suficient timp cât să se facă mișto de tine. E recomandat să mai dea o pedală la relanti ocazional.


4.7. Se pornește mașina ta. Ar trebui să auzi sunetul magic în câteva secunde. Obligatoriu mașina ta va trebui să rămână pornită vreo 15 minute ca să o poți porni și data viitoare. Nu a pornit din prima ? Mai stăm 5 minute și încercăm din nou.


4.8. Se scot cablurile în ordinea următoare : Se scoate cablul negru ( ”-” ) de la tine, apoi de la borna mașinii donatoare. Se scoate cablul roșu ( ”+” ) de la mașina donator și apoi de la tine. Repet, mașina ta trebuie să stea pornită minim 15 minute.


Atenție : Cablurile nu trebuie să se atingă sub nicio formă ( capetele metalice ). Există un pericol real de explozie al bateriei și a motorului. Deși, dacă nu ai mâini de plastilină ca mine nu trebuie să îți faci griji.


 


Acum că știi aceste lucruri, ești pregătit(ă) pentru ce are mai rău de oferit iarna.


s5_e18_ice_king_as_mr-_gramblington

Alo ? Aș dori -45 de grade !!!


 


Cel puțin până la -35 de grade. De acolo nu se mai poate aplica această tehnică. De acolo se aplică pornitul cu torța ( nu glumesc ). Voi scrie când va fi cazul, deși sper că nu.


 


Până atunci, sper că a fost un articol semi-educativ, și vreau să îți mulțumesc pentru răbdare și fidelitate ( e foarte ușor să contorizezi 2 cititori, până și un urangutan tehnologic ca mine poate face asta ). De asemenea, vrea să mulțumesc Mirelei pentru oportunitate ! Ne vedem săptămâna viitoare !


 


Drive safe & Drumuri bune colegii !!!


 


Scrie un raspuns
  • komentator

    2019-09-29 10:41:35

    48v și 220v. Majoritatea mașinilor au baterii de 60v… Sigur tensiunea? Aceasta este standardizată pentru turisme la 12V iar pentru camioane la 24V (de aceea mai vezi camioane cu câte doi acumulatori). Și a propos… sunt acumulatori nu baterii. Tot pile chimice dar unele sunt reversibile (se pot încărca) iar celelalte, ba. Capacitatea unei baterii se măsoară în Ah (Amperi oră) și variază de la 35 (Tico) până spre sută la Diesel-urile mari. Ochiometric, la benzină 45 – 65Ah ia la Diesel de la 65Ah în sus. Astea de mai sus ca nu se apuce lumea să spună „adă-mi bă o găleată de curent. Da’ vezi să fie continuu…”.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA