Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Cele mai bune Opel din istorie : Omagiu. Partea 1.


Ultima dată cand am scris ( ieri ) am scris despre o veste tragică ( exagerez puțin ) : General Motors s-a decis să vandă Opel către Peugeot. Putea mai bine să dea firma la casat. Sau să reprofileze toți angajații pe post de Chippendales iar angajatele să fie acele fete singure și fierbinți din zona mea. Orice, numai nu pe mainile Peugeot.


Și pentru că nu se știe ce se va alege de această companie cu istorie, așa că am pregătit un omagiu cu cele mai bune Opel din istorie. Aranjate cronologic ( trebuie să dai o bere pentru efortul ăsta ).



1.Opel GT ( 1968 – 1973 )



Motor : 1.9 benzină 89 cai putere / 146 Nm cuplu


0 – 100 : 11 secunde


Top speed : 186 km/h


Singurul Opel care s-a vandut in America. Și cum s-a descurcat ? Dezastruos. De ce ? Simplu. Primul motiv ar fi faptul că germanii nu erau obișnuiți cu reglementările de poluare americane și au modificat motorul pana s-a conformat regulilor, dar dezvolta la fel de multă putere ca motorul unei mașini de spălat. Al doilea motiv ar fi Nissan 240z care a demolat intreaga piață a coupe-urilor. Nu doar Opel a fost demolat, ci toată lumea.


Totuși Opel GT a rămas in inimile oamenilor pentru designul superb ( aduce ușor a Corvette C3 sau mi se pare mie ?? ) , pentru costurile mici de intreținere dar și pentru posibilitățile nelimitate de costumizare.


Nu a fost cel mai performant Opel, nu a fost cel mai cumpărat Opel, dar va rămane pentru totdeauna in istorie ca un clasic, chiar dacă a fost o curiozitate care a incercat, dar nu a reușit. Noi te iubim Opel GT !


 


2. Opel Kadett Rally ( 1975 – 1979 )



Motor : 1.9 benzină 115 cai putere și 149 Nm cuplu


0 – 100 km/h : 10 secunde


Top speed : 180 km/h


În 1972 VW deja ardea de nevoia găsirii unui succesor pentru legendarul Beetle. În 1973 au reușit să scoată legendarul Golf, iar în 1974 a ajuns Golf GTI pe ritmuri de rock’n’roll. Evident, acest mic proiect in timpul liber de 108 cai putere avea să pună pe jar intreaga industrie auto și să scrie istorie. Așa că toată industria auto europeană a reacționat la fenomenul GTI.


Iar Kadett C Rally a fost replica Opel la primul GTI. Poate că nu pare mult cifra de 180 km/h, dar suntem in 1975. Airbagul s-a introdus abia peste 6 ani. Phoenix și-au făcut celebra evadare abia peste 2 ani. Pentru acea perioadă, era o mașină puternică.


Astăzi, Opel Kadett C Rally este o mașină pentru pasionații de raliuri, fiind o mașină ușoară și ușor de modificat. Unul din cele mai bune Opel din istorie.


3.Opel Senator B ( 1987 – 1993 )



Motor : 4.0i l-6 24v 272 cai putere / 387 Nm


0-100 km/h : 6.5 sec


Top speed : 255 km/h


Nu putem vorbi de cele mai bune Opel din istorie fără a vorbi de Opel Senator. Pentru că e in top. Fizic. Cea mai mare mașină europeană pe care Opel / Vauxhall au produs-o vreodată. Cu cel mai mic motor fiind de 2.5L l-6 benzină, Senatorul se bătea in mod direct cu BMW Seria 5 și cu Mercedes E Klass din acea perioadă. Și nu glumesc : BMW-ul E34 540i din acea perioadă ( cu motor de 4.0 V8 ) dezvolta 282 de cai putere iar Mercedesul E420 cu motor de 4.2 V8 dezvolta 275 de cai putere.


Un Opel legendar, un Opel mai rar decat răspunsurile fetelor pe facebook după ce le scrii ”buna”, acest Opel intră cu stil, eleganță și putere in cărțile de istorie. Top cele mai bune Opel din istorie approved.


4.Opel Calibra ( 1989 – 1997 )



Motor : 2.5 V6 170 cai putere


0 – 100 km/h : 7.8 secunde


Top speed : 237 km/h.


Aaah, clasicul Calibra. Și acum imi aduc aminte tortura la care erau supuse aceste mașini de proprietarii care abia s-au uitat la Fast and Furios : Tokyo Drift. Dacă vroiai un coupe elegant, dar nu aveai bani de un coupe elegant, îți luai o Calibra. Una din puținele coupe-uri care arătau bine in anii 90 ( gândește-te că pe atunci VW avea Corrado iar românii Dacia Coupe ).


O mașină relativ fiabilă și butucănoasă, defectul ei a fost că nu a primit cele mai potente motoare posibile. Arată foarte bine, dar nu e in stare de prea multe. Opel Calibra : Roxana Ionescu a mașinilor.


Totuși, cei de la Opel s-au indurat și i-au oferit un motor de 2 litri turbo cu tracțiune integrală care era …. gunoi, sincer. Și un 2.5 V6 de 170 de cai, singurul motor care intradevăr se pretează la aspectul mașinii.


5.Lotus Carlton ( 1990 – 1992 ) / Opel Omega



Motor : 3.6 l-6 382 cai putere / 568 Nm cuplu


0-100 km/h : 5.2 sec


Top Speed : 285 km/h


Una din cele mai demente mașini din toate timpurile, Lotus Carlton s-a născut din ideea de a crea o berlină cu 4 uși care să fie la fel de rapidă ca supermașinile contemporane.


S-a inceput cu un Opel Omega 3.0L 24v V6 de 201 de cai, s-a mărit capacitatea la 3.6L, s-au legat 2 turbine Garett, s-a lucrat intens la sistemul de răcire și iată unul din cele mai bune Opel din toate timpurie. Este o mașină extrem de rapidă și astăzi, iar in 1990 când s-a lansat era mașina preferată a hoților din UK și nu glumesc cand spun asta. Pentru mulți ani Lotus Carlton a fost cea mai rapidă berlină din lume, iar mașinile de poliție engleze nu aveau nici o șansă versus acest mastodont al vitezei.


Lansat in 1990, pensionat in 1992, Lotus Carlton ramane una din mașinile clasice ale istoriei, nu doar in unul din cele mai bune Opel din istorie. Cat costă unul astăzi ? 50.000 euro și el al tău.


 



Mulțumim Opel pentru ceea ce ne-ai oferit in toți acești ani sub umbrela americană. În general ne-ai oferit cutii de rugină cu motoare de 6 cai ( frumoși ) putere. Dar, ocazional se revărsa schizofrenia in niște mașini minunate. Mașini care au intrat in istorie prin performanță, putere sau estetică.


Sper că ți-a plăcut topul cu cele mai bune Opel din istorie , sper că ți-a plăcut ce ai citit și sper că ai stricat și tu măcar 2 șosete ca și mine. Ne vedem maine cu episodul 2 !


 


Drive safe & Drumuri bune colegii !


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA