Ce este rovinieta ? Iată un subiect ca și filmele de pe PornHub : educativ, scurt și distractiv ! Un subiect destul de confuz pentru multă lume, așa că acest mic subiect va fi vedeta de această săptămână ! Așa că să trecem la treabă, să vedem ce este rovinieta .

Deci, ce este rovinieta ? Rovinieta este o taxă de drum pe care trebuie să o plătim. Este o convenție europeană de a taxa șoferii ( termenul corect e vignette ). Uniunea Europeană a hotărat ca fiecare stat membru UE să impună ori o taxă de drum ( vignette ), ori o taxă de autostradă. Noi fiind români vrem să punem ambele taxe, dar nu ne lasă martalogii ăștia corecți de la Bruxelles.

  • Țările europene unde se plătește vinietă : Bulgaria, România, Austria, Elveția, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia.
  • Țările europene unde se plătește taxa de autostradă : Croația, Spania, Norvegia, Germania, Serbia, Polonia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Turcia, Macedonia, Portugalia și Italia.

Cu alte cuvinte, e ori una ori cealaltă. Dar să revenim la dulcea noastră patrie.

Într-o țară cu nu foarte multe autostrăzi, e logic să aplicăm vinieta. Dar nu orice fel de vinietă. Rovinieta ! Eh ? Aplauze ? Nu ? :(.

Cand trebuie să avem rovinieta cumpărată ? Nu tot timpul. Rovinieta se plătește doar atunci cand circuli pe drumuri din afara orașelor. Teoretic toate. Dacă circuli in oraș, nu ai nevoie de rovinietă. Practic, controalele pentru rovinietă se pun doar pe drumurile mai mari, importante și circulate, gen drumuri naționale și europene. Dar vei putea găsi un control surpriză și pe un drum mai puțin important. Nu te risca cu amenda.

Dacă eu sunt din Bacău dar m-am mutat în Cluj și am luat mașina cu mine, am nevoie de rovinietă in oraș ? Chiar dacă nu e din acel oraș, rovinieta tot nu se plătește. Taxa de drum pentru circulat in oraș se numește impozit anual.

Sursa : Radar Oficial Iași

Deci imi cumpăr rovinieta doar cand plec la drum lung ? Da.

De unde cumpăr rovinieta asta ?

De la benzinărie. La orice benzinărie Petrom și RomPetrol ( la OMV nu sunt sigur ) din țară. Pe plan european, vignetta pentru o țară se găsește la prima benzinărie de la intrarea in țară, sau ultima benzinărie de la ieșirea din țara de unde vii. Majoritatea benzinăriilor de la frontieră au viniete pentru toate țările posibile din UE. Eu am luat de la benzinăria Mol de la Vama Borș vinietă pentru Ungaria și Slovenia, și mai puteam lua pentru Austria, Slovacia, Marea Britanie, Elveția, Spania, Jupiter etc…

Tot de pe Radar Oficial Iași

Cat costă o rovinietă din asta ? 

Pentru autoturisme scorurile sunt cam așa :

3 euro / 13,ceva lei pentru 7 zile, 7 euro / 30,ceva lei pentru 30 de zile, 13 euro / 55,ceva lei pentru 90 de zile și 28 de euro / 120,ceva lei pentru 12 luni.

Cum e cel mai convenabil ? Dacă faci ocazional drumuri in afara orașului, dar in general stai in oraș, cel mai bine este să iți faci rovinieta pe 1 săptămână atunci cand ieși la plimbare. Dacă ești genul care circuli destul de des in afara orașului ( minim 1 drum / lună ) atunci varianta pe 12 luni e cea mai avantajoasă.

Ce se intamplă dacă merg fără rovinietă ?

Ajungi ca tipul de mai sus. Fiind român(că), cu siguranță te-ai gandit și la asta. ”Ce este rovinieta și cum fac să nu o plătesc ?”Din păcate pentru tine, sunt camere special construite pentru a verifica dacă o mașină are rovinietă sau nu.

La autoturisme amenda este intre 250 și 500 de lei. Amenda vine după maxim 6 luni, și se plătește maxim 1 amendă la lună. Dacă ai fost neatent și ai trecut de 2 ori fără rovinietă și te-a prins camera cu pantalonii jos, teoretic ar trebui să plătești 2 amenzi. Dacă ai fost neatent și ai mers 6 luni fără rovinietă crezand că ești Campionul Manelelor vol. 3 și că nimeni nu te amendează, s-ar putea să te trezești cu 6 amenzi pentru rovinietă.

Nu fi cioban de la oi, cumpără o rovinietă !

Ce mă fac dacă am uitat să cumpăr rovinieta ?

Se mai intamplă. Suntem oameni, uităm. Dacă am uitat să cumpărăm rovinieta cand am plecat la drum și ne amintim pe parcurs, este esențial să ne oprim la prima benzinărie și să luăm o rovinietă. Ideea este că, camerele de rovinietă inregistrează doar ziua, nu și ora. Astfel, dacă ți-ai cumpărat rovinieta in aceeași zi, contravenția se anulează. Nu ar trebui să scriu asta dar suntem oameni la urma urmei iar dacă ți-ai cumpărat rovinieta totuși ți-ai făcut datoria.

Ce ar mai trebui să știu despre rovinietă ?

Verifică numărul de inmatriculare de pe rovinietă inainte de a semna. Este posibil ca tipul/tipa de la benzinărie să scrie numărul de inmatriculare greșit, tu să nu fii atent, și să primești amendă.

 

A da, încă o chestie ! Mulțumesc pentru că ai citit articolul, sper că a fost ceva educativ, scurt și distractiv ! Ca filmele de pe PornHub ! Ne vedem săptămâna viitoare !

 

Drive safe & drumuri bune colegii !