De ce nu o poți cumpăra ? Vorbim după. Mai intâi să vorbim despre Sandero RS ”Racing Spirit” Edition. Da, ai citit bine : Sandero RS a primit și o ediție specială. Deci există de ceva timp. Să vedem care e treaba cu cea mai cool Dacie din ultimul mileniu.

În 2015 Renault lansează Sandero RS în Brazilia iar de aici începe distracția pentru Dacia. Da, motivul principal pentru care nu poți cumpăra acest Sandero RS este pentru că modelul este exclusiv pentru Brazilia. De ce ? Discutăm după.

Aceasta nu este insă prima tentativă de a crea o variantă sportivă a unui model Dacia/Renault. În 2007, dacă mai țineți minte, Loganul primea motorul de 1.6L 16v de 105 cai. Poate că nu păreau foarte mulți cai, dar in combinație cu greutatea mașinii de 980 kg, Loganul 1.6L 16v era o mașină mult mai distractivă și mai rapidă decât părea. Cât de rapidă ? Până la 183 km/h. Și nu este exagerat nimic : Un prieten a avut un asemenea Logan și a prins 175 km/h lejer cu el. Era o mașină sportivă, doar că nu a fost promovată in acest fel vreodată.

Și cu ce a venit acum Sandero RS ? Cu un motor de 2.0L litri in 4 cilindri aspirat natural, fără turbine sau alte complicații, ce produce 143 de cai putere și care este legat la o cutie manuală in 6 trepte ( foarte important ). Rezultatul este că acest Sandero accelerează de la 0 la 100 de km/h în 8 secunde și va accelera tot înainte până la 202 km/h.

Poate că aceste numere nu sunt impresionante in ziua de azi ( ca și performanță este comparabil cu un Golf 7 1.4 tsi varianta de 150 de cai ), dar Sandero RS are 2 cărți foarte importante de jucat.

Și cu ce a venit acum Sandero RS Racing Spirit ? Multe chestii tari, dar în esență Sandero RS este un Sandero full-option, plus câteva alte chestii. Iar Racing Spirit mai adaugă un strat in plus de condimente. Am să enumăr la un loc lista întreagă de chestii in plus față de Sandero full-option :

  • ESP
  • Discuri de frână pe toate 4 roțile
  • Jante de aliaj, negre, de 17” ( Racing Spirit exclusiv )
  • Anvelope speciale Michelin P4
  • Ornamente și înscripții speciale

Nu este neapărat o schimbare radicală a modelului, iar Racing Spirit este mai degrabă un pachet vizual, cu mici imbunătățiri mecanice.

Spuneai ceva de 2 cărți pe care le joacă Sandero RS ?

1.Cartea simplicității și a farmecului old-school. Trăim intr-o lume unde hot hatch-urile au 300 de cai putere, benzinare turbo-alimentate atât de mult încât ajung in service in 50.000 de km, cutii automate, senzori și calculatoare. Hot hatchuri care se transformă din mașini în laptopuri pe roți. Să fim realiști, de câte ori vei avea ocazia să valorifici intregul potențial al unui hot hatch de 300 de cai putere ?

Sandero RS vine dintr-o lume apusă, o lume mult mai simplă și mai distractiv : Un motor aspirat, o cutie manuală, dimensiuni mici. O rețetă clasică, care reprezintă esența hot-hatch-ului : o mașină de zi de zi care să aibe și valențe sportive. Nu ca astăzi, unde hot-hatch-ul este o mașină sportivă care să aibe și valențe de zi de zi.

Iar Sandero RS și Suzuki Swift Sport sunt ultimele mașini care respectă această rețetă. Mașini cu adevărat pentru pasionați.

2.Cartea prețului. Probabil că te așteptai la asta. La urma urmei, aceasta a fost poarta de lansare a Dacia in lumea auto.

Cât costă ? Un Sandero RS Racing Spirit costă aproximativ 17.600 de euro ( convertit din moneda braziliană ).

Enorm de mult. 17.600 de euro pe un Sandero ?! Depinde cu ce o compari. Mai ține-ti minte comparația de performanță cu Golf 7 1.4 tsi 150 cai  ? Acel Golf pornește de la 20.850 de euro.

Un Polo GTI, care este unpic mai puternic dar și mult mai mic ca dimensiuni, incepe 20.100 de euro. Fiesta ST tot pe acolo. Sandero RS Racing Spirit este la minin 2.500 de euro distanță față de competiție.

Și totuși, de ce nu primim Sandero RS in Europa ?

Aici este răspunsul : Renault Clio RS.

De ce ? Clio RS vine cu 200 de cai obținuți de un 1.6L benzină turbo-alimentat ( 56 de cai mai mult decât Sandero ), un 0 – 100 km/h în 6.7 secunde ( cu 1,3 secunde mai rapid decât Sandero RS ) și cu o viteză maximă de 230 de km/h ( cu 22 de km/h mai mult ). Și este disponibil doar cu o cutie automată in 6 trepte. Preț ? 22.040 de euro – de bază. Cu 4.500 de euro mai mult decât un Sandero RS. Nu știu dacă aceste plusuri ( care nu sunt chiar atât de mari ) merită cei 4.500 de euro. Dacă vorbim de full-option, Clio RS ajunge la 23.750 de euro ( varianta simplă, nu Trophy ).

Așa că da, motivul principal pentru care Sandero RS nu va ajunge in Europa este pentru că ar fi o alternativă prea bună la Clio RS.

Verdict 

Mă bucură faptul că Renault are planuri mari cu Dacia. Mă bucur că acest Sandero RS există. O mașină cerută de mult timp. O mașină care dacă ar ajunge in Europa ar face valuri in lumea hot-hatch-urilor. Rămane doar să sper că intr-o zi Renault va pregăti și pentru Europa ceva asemănător.

Aș cumpăra una ? Da. Și asta nu pentru că sunt român. Putea să fie orice alt brand. Sandero RS este o mașină bună, pentru pasionați. Nu doar pentru Dacia, ci pentru lumea auto.

 

Drive safe & Drumuri bune colegii !