Anul acesta Skoda a primit acceptul de la VW să se joace și cu băieții mai mari ( și nu in sensul in care se joacă un preot catolic ) și a lansat Skoda Kodiaq. O mașină care deja se dovedește a fi un succes masiv, și de ce nu ar fi ? E mare, e ieftină pentru clasa ei, e spațioasă, ușor de intreținut și e singura mașină din clasa ei care oferă opțiunea de 7 locuri.

Iar ca un adolescent care și-a pierdut ( pentru prima oară ) virginitatea, Skoda va face multe SUV-uri de acum. Cât de multe ? Pe toate !

Skoda avea deja un pseudo-SUV inainte de Kodiaq și anume Yeti, doar că Yeti a incercat să fie unic pe piață. Și nu unic in sensul de retardat, ci intradevăr o propoziție unică la adresa hatchback-urilor cu picioroange ( cum sunt Renault Captur, Mazda CX-3, BMW X1 și tot așa ). Doar că nu l-a ajutat nici fața, nici numele. A fost o mașină excelentă, doar că prea unică pentru o lume banală. Așa că a venit timpul ca Yeti să intre in paginile istoriei auto ca o curiozitate de succes.

Ai ghicit, Skoda Karoq se presupune a fi succesorul lui Yeti. Doar că e o altă mașină cu totul. Ceva de genul Mercedes atunci cand a schimbat vechiul A Class ( A de la Atrocitate ) cu noul A Class ( A tot de la Atrocitate ), doar că Yeti nu a fost o atroc Deci Skoda Karoq ar trebui să vină cu niște jucării solide pentru a fi succesorul lui Yeti.

Motorizările :

E familia obișnuită din grupul VW. Motorizarea entry-level va fi un 1.0L benzinar in 3 cilindri ce dezvoltă 113 cai putere ( identic cu motorul care va poposi pe VW Up GTI ). Această echipare de bază vine doar cu o cutie manuală in 6 rapoarte și doar cu tracțiune față. E o echipare decentă dacă vei merge doar prin oraș, nu vei avea nevoie de mai mult. La acesta se mai adaugă și noua unitate de 1.5TSI și 147 cai putere care a fost lansată acum 2 minute pe VW Golf 7.5.

Pentru fanii de pietriș căzând din roabă, Skoda Karoq vă satisface nevoile petro-sexuale cu un 1.6TDI de insuficienți cai putere și veșnicul 2.0 TDI în variantele de 147 și 187 de cai putere. S

Skoda se așteaptă ca majoritatea mașinilor să fie comandate cu motorul de 2.0TDI 147 cai putere, pentru că aceasta pare a fi cea mai echilibrată motorizare pentru o astfel de mașină.

Cel mai performant ? 2.0 TDI 187 cai putere DSG – 0-100km/h în 7.8 sec până la Warp Factor 5.

Cel mai tragic ? 1.6TDI 113 cai putere – 0-100km/h în 10.7 secunde.

 

Se mai zvonește in schimb faptul că o variantă vRS ar fi pe drum. Din moment ce doar Octavia poartă sigla vRS, Skoda Karoq ar fi binevenit. Ar fi nefericit pentru Audi SQ3, dar un Skoda Karoq cu un motor de 2.0 TFSI de 240+ cai putere cu siguranță sună al naibii de bine, la un preț sub media pieței. De asemenea se anunță și o versiune hibridă pe viitor pentru că așa e la modă acum.

Apropo de preț – cât costă ?

Nu avem prețuri oficiale încă, tot ce știm este că va porni de pe la 20.000 de euro. Un Passat de bază incepe de la 21.400 de euro în România iar un Kodiaq de la 21.200 de euro – cu Tiguanul fiind foarte aproape la 21.150 de euro. Aici nu știu dacă Skoda Karoq merită in condițiile in care ar fi cu 1.200 de euro mai ieftin decât Kodiaq, care este mult mai mare, dar așteptăm prețurile oficiale.

Ce primim de banii ăștia ? Versiunea entry-level vine cu 1.0 TSI-ul de 113 cai putere, o cutie manuală in 6 trepte și tracțiune față. Mai primim și alte jucării gen sistemul infotainment de 6.5” ( cele mai mare au 9.2” ) și majoritatea chestiilor pe care le vei folosi zi de zi.

Verdict : Strict ca și mașină, Skoda Karoq pare a fi o rețetă bună, deși unpic banală. E aceeași rețetă folosită de toată lumea, doar cu elementele specifice Skoda. Skoda Karoq : Echivalentul auto la ciorba casei de la o pensiune montană. Nu văd de ce nu ar fi un produs bun, de succes.

Singura lui problemă este prețul. Dacă ar incepe de la 20.000 de euro, ar fi doar la 1.100-1.200 de euro distanță de Tiguan și de Kodiaq, ceea ce nu e bine deloc pentru că vorbim de alte mașini dintr-o clasă superioară. Dacă Skoda ar reuși să vândă Karoq-ul la 18.500-19.000, pentru a fi la o distanță considerabilă față de aceste 2 modele, ar fi intradevăr un succes financiar. Deci, o mașină bună, ușor banală, la care trebuie să așteptăm lista de prețuri.

 

Până atunci, drive safe !