Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Istoria Golf GTI – Partea I


Săptămâna trecută am vorbit despre mașina oficială de shaorma delivery, VW Up ( http://aproapemasini.com/2017/05/23/vw-up-gti-primeste-ok-ul-pentru-2018/ ) , și despre cum VW Up GTI devine o realitate în același mod în care devine o realitate faptul că după 5 beri talpă voi fi prieten la cataramă cu buda. Dacă ești bucureștean, budă este termenul pentru WC.


Așa că am făcut un mic omagiu acestui simbol auto, GTI-ul ! Astăzi vorbim despre generațiile I – III de Golf GTI !





  1. Golf I GTI – 1976


Geneza GTI. În 1975 apare VW Golf I, din necesitatea de a pensiona VW Beetle-ul, doar că VW Beetle a refuzat să se pensioneze așa că s-a transformat în Porsche 911 pentru că viața la pensie vorbește despre reinventare și aventură, nu despre campionatul național de găsit magazinele cu cele mai mici prețuri.


În fine, am rămas cu VW Golf, care s-a dovedit o mașină chiar foarte bună : mică, ușoară, ieftină de cumpărat și întreținut, fiabilă – o mașină polivalentă. Doar că niște nemți de la fabrica din Wolfsburg au început un proiect de vineri seara – un VW Golf Sport ( așa era denumirea inițială ).



Proiectul a intampinat dificultăți deoarece cel mai puternic motor de atunci era cel de 1.6 benzinar de 75 de cai, folosind niște carburatoare care să stropească ocazional cilindrii. Până într-o zi, când Ferdinand Piech ( șeful VW ) i-a prins cu chiulasa în mână. I-a plăcut ce a văzut ( nu mecanicii și chiulasa, ci proiectul ) și a decis ca acest proiect de vineri seara să devină o mașină de serie. Iar ca un naș care oferă binecuvântarea, proiectul Golf Sport primește motorul de 1.6L benzină pe injecție de la Audi, de la 108 cai putere. Bun venit VW Golf GTI ( GTI vine de la Gran Turismo Injection – în caz că te intrebai )



Motorul de Audi, ce dezvolta 108 cai putere, era capabil să propulseze cele 810 kg ( jumătate de Oana Roman ) ai lui Golf GTI în 9 secunde pana la 100 km/h și tot înainte până la 182 km/h. Poate că nu sunt date impresionante azi, dar să nu uităm că acest Golf GTI a fost lansat în 1976.


În 1982, deja popularul Golf GTI primește un motor de 1.8L benzină de 110 cai, capabil de 0-100km/h în 8.3 secunde ( un Golf 7 2.0 TDI din 2016 prinde 0-100km/h în 8.6 secunde ) și tot inainte până la 187 km/h.


Golf I GTI a fost și va rămâne una dintre cele mai importante mașini din istorie, o mașină care a putut fi orice mașină, pentru orice om. Indiferent că doreai fiabilitate, spațiu, economie, preț scăzut, sportivitate sau utilitate, VW Golf GTI le-a inglobat pe toate. Și a dus rețeta mai departe.


 


2. Golf II GTI



Dar în 1983 se lansează Golf II, pregătit de acțiune. Era de așteptat ca să apară și varianta GTI, care a apărut eventual în 1986. Inițial a păstrat motorul de 1.8 8v ce producea 110 cai putere și prinde 0-100km/h în 8.4 sec și o viteză maximă de 201 km/h, dar în 1986 motorul primește 16v și ajunge până la 139 de cai putere, 0-100 km/h în 8.0 sec și o viteză maximă 220 km/h. Mult mai adecvat !



Și mai adecvat a fost Golf GTI G60, în esența un Golf GTI cu motorul de 1.8 8v, doar că supra-alimentat de o turbină G60. Cu 160 de cai putere și o accelerație 0-100km/h în 8.3 secunde, GTI G60 zbura în 1988 până la 227 km/h. În 1988. În 1993 se lansează Pentium I. Tot în 1988 se lansează și telescopul Hubble și Prozac, medicamentul antidepresiv preferat al omenirii. Dar nu mă interesează telescopul Hubble.



Golf G60 Limited sau cel mai puternic Golf din 1990 pana in 2004, G60 Limited a fost pe cat de dement, pe atat de rar. Doar 71 de unități au fost construite și majoritatea au ajuns al conducerea VW. Cu motor de 1.8 16v supra-alimentat, G60 Limited dispunea de 207 cai putere, un 0-100km/h în 6.4 secunde și o viteză maximă de 241 km/h. Stelar. De asemenea, venea ticsit cu toate opțiunile posibile de la acea vreme ( tapițerie piele, scaune incălzite și ventilate, tracțiune integrală, 4 geamuri electrice, oglinzi electrice, trapă electrică și tot așa )



Golf II a reprezentat sfârșitul unei ere și inceputul unei alta. Golf II a reprezentat trecerea de la carburație la injecție, iar Golf GTI-ul ia loc pe scaun pentru anii care urmează.


În orice caz, Golf II GTI rămane unul din cele mai populare și mai reprezentative mașini din istorie. Dacă deschizi un dicționar și cauți ” Golf GTI ”, vei vedea o poză cu un Golf 2.


Dar să trecem mai departe, printr-o perioadă mai puțin ilustră din istoria Golf GTI


3. Golf III GTI



În 1991 apare și Golf III, o mașină mult mai matură ( sau mătură ?? ) și mult mai serioasă. Ceea ce nu a fost prea bine pt Golf GTI. Dar motivul principal pentru care Golf III GTI marchează începutul declinului este un motor mic de la VW care a fost lansat în 1993. A primit nume de cod 1Z, apoi în 1996 a primit un update și a devenit AHU, iar cativa ani mai târziu devine ALH. Da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este între, Golf III a anunțat venirea lui 1.9 TDI 90 cai, motorul care a luat cu asalt Europa și a inceput toată isteria asta cu dieselul.



Și ce a primit Golf III GTI ? Un motor de 2.0L 16v, bun de 150 cai putere, 0-100km/h în 8.1 sec și o viteză maximă de 225 km/h. Decent, dar Golf GTI deja devenea o mașină mare, nu foarte puternică și nici foarte rapidă. Și care a fost soluția ?



Bun venit Golf GTI VR6 – sau Văru’ 6. Cu 2 motoare in configurație VR6 ( un fel de V6 doar că la un unghi foarte mic ), VR6 revenea la livrarea de performanțe stelare. Pe cel de 2.8 nu îl menționez pentru că am de ce mai târziu, așa că vă voi povesti oleacă despre cel de 2.9 VR6. 194 de cai putere, 0-100 km/h în 7.4 secunde și o viteză maximă de 250 km/h. Cifre mai de Golf GTI. Totuși, datorită motorului mare, VR6-ele nu a fost chiar mașina de zi de zi, cum a fost de la inceput ideea GTI-ului, dar ne-a arătat că intr-o lume sufocată de diesel și cancer, încă mai exista nebunie la fabrica din Wolfsburg.



Aici se incheie partea I a istoriei Golf GTI. O poveste incepută de 6 mecanici care lucrau la un proiect, vineri seara. Un proiect care a devenit una din cele mai legendare mașini din toate timpurile. O mașină care putea să răspundă la orice cerință auto. Iar în articolul următor vom continua cu povestea GTI, de la declin la renaștere și de la renaștere la schimbarea mentalității din VW Golf GTI modern. Până atunci…


 


Drive safe & Drumuri bune colegii !


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA