Mereu vedem articole despre ce trebuie să știm atunci când conducem pe zăpadă, sau când vine iadul alb. Dar niciodată nu vezi articole despre condusul pe canicula. Iar pentru că atmosfera din aceste zile este absolut incendiară, AproapeMașini vine cu răspunsul la o întrebare pe care nimeni nu și-o pune.
Doar pentru că nu vedem, asta nu înseamnă că nu există. La fel ca și religia. Condusul pe canicula are efecte negative asupra noastră, dar și a mașinii. Iată aici lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere când vine vorba de condusul pe canicula :
1.Timpul petrecut în mașină. La fel ca și în caz de zăpezi abundente, este recomandat să evităm cât mai mult condusul în această perioadă.
Dacă nu conduci un Trabant făcut din lână, s-ar putea să fii înconjurat de metal ( puncte bonus dacă ai tapițerie de piele ). Asta amplifică temperatura interioară din mașină. Dacă afară sunt 35 de grade Celsius, în mașină poți conta pe 45 de grade Celsius.
Atenție la copii și la animale de companie ! Sunt mult mai sensibili(e) la căldură și pot avea probleme serioase, așadar este recomandat să evite mașina cât mai mult mașina în perioada aceasta.
2.Freonul de la aerul condiționat
Dacă nu conduci o mașină de curierat, s-ar putea să ai aer condiționat ca dotare a mașinii. De aceea este recomandat să faci o verificare a instalației de aer condiționat și de o încărcare eventuală cu freon. Te costă 100-150 de lei toată nebunia, dar vei putea porni aerul condiționat atunci când vine vorba de condusul pe canicula și nu vei gâfâi ca un câine care a urcat 20 de trepte.
Atenție să nu faci abuz de aerul condiționat ! Cu cât dai aerul condiționat la volum mai mare, cu atât cresc șansele tale de a ajunge în spital cu pneumonie, otită și alte cuvinte periculoase, cresc vertiginos. Aerul condiționat nu este ca alcoolul : Dacă ai, asta nu înseamnă că trebuie să îl abuzezi.
3.Bateria auto
Bateria auto mai are tendința de a fi afectată atât de temperaturile foarte scăzute, cât și ridicate. Dacă mașina ta are probleme de pornire pe temperaturi de genul ăsta, ia în considerare și bateria auto ca posibilă cauză.
4.Anvelopele
Un element extrem de important de monitorizat este presiunea anvelopelor.
Când vine vorba de condusul pe canicula, cel mai important lucru sunt anvelopele. Datorită temperaturilor excesive, anvelopele au tendința de a se expanda.
Dacă roțile ( sau roatele dacă nu ai luat Bac-ul ) scârțâie atunci când virezi, frânezi sau te deplasezi în general, verifică imediat presiunea anvelopelor. Dacă nu o verifici, ai toate șansele ca anvelopa să explodeze. Posibil din mers.
Cum fac asta ? Cel mai bine este să mergi la benzinărie și să faci o verificare. Cel mai probabil vei avea nevoie și de o ajutare a presiunii. Nu uita să fii om cu tipul de treabă de la pompă și să îi lași minim 10 lei. Scapi mai ieftin decât să îți explodeze anvelopa într-o curbă. La 80 km/h. Eu de exemplu merg noaptea, când nu e aglomerație la benzinărie.
5.Cabluri, furtunuri și țevi
Asta nu ține neapărat de ceea ce trebuie făcut atunci când vine vorba de condusul pe canicula, ci după caniculă. Datorită căldurii excesive, tot ce înseamnă cablu, furtun și/sau țeavă poate să crape/rupă/cedeze. De aceea este important ca după perioada de caniculă, când vom trece pe la service, să facem și o verificare preventivă. Prevenția este inamicul dezastrului financiar.
Concluzie ?
În concluzie este foarte important să evităm cât mai mult condusul pe canicula. E dăunător atât pentru noi cât și pentru mașină. Dacă ar fi să aleg cel mai important aspect, ar fi acela cu anvelopele. Dar toate sunt importante. Iar cele mai importante sunt viețile noastre și ale pasagerilor noștri.
Drive safe & Drumuri bune colegii !
Similar Articles