Dacia Duster 2018 – Episodul 2 de la Mioveni
Sau din Paris. Pentru că Duster-ul nu a fost niciodată o mașină românească. Dar aceasta este o discuție pentru o altă masă, cu altă băutură și cu alte lesbiene grase care se ling ostentativ într-o bodegă ordinară într-o seară banală de vineri. Dar despre ce vorbeam?
A da, Dacia Duster a ajuns la episodul 2, iar acum avem datele oficiale despre aproape SUV-ul mioritic.
Dar înainte de a trece la noutăți, vom face o lecție de istorie!
În 1999 Renault vine în România și bate palma cu guvernul de atunci, pentru a crea un brand satelit pentru Renault. Apare în 2000 Dacia Supernova (da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este între, prima mașina Dacia-Renault a fost Supernova). Nu mai trebuie să vorbim despre Supernova și Solenza, sincer nici nu am băut suficient încât să îmi fac curaj să vorbesc despre ele.
În orice caz, în 2004 vine Loganul și trezește în Europa golanul, cumpărându-se ca pâine caldă, mai ceva decât albumele lui Amy Winehouse, care abia debutează. A da, în 2004 apare și Facebook-ul pentru prima oară, fiind cel mai important produs al acelui an, după Dacia Logan.
Urmează apoi toată nebunia cu Loganul, iar în 2010 apare Dacia Duster, versiunea 4×4. Sau 4×2, dar hai să mergem pe ideea marketingului. 2010, lumea începe să iasă din recesiune, apare primul film Transformers, o piatră erupe în Islanda și oprește pentru câteva zile migrația românilor către lumea civilizată, Samsung vine cu prima tabletă Android, Apple lansează iPad și Adele se roluiește pentru prima dată în adâncime. Un an destul de bun, ai putea spune.
Probabil de asta și cei de la Dacia s-au aruncat în această lumă pentru supremația 4×4 a junglei urbane. Primul Duster a fost o curiozitate care a prins. În esență un Renault Clio din 2002 cu picioroange, Duster-ul a urmat rețeta Loganului și a reușit. Chiar dacă primul model de Duster a fost la fel de luxos ca o cameră de cămin studențesc, tocmai această personalitate de mașina de muncitori i-a adus succesul. Fix când începea avântul tehnologiei și al tabletelor, Dacia Duster a venit cu o propunere de întoarcere la esență: o mașină sănătoasă, care să te ducă oriunde. Un volan, un geam, 4 scaune și mult spațiu.
Și cine l-a cumpărat? Cam toată lumea. Dacia Duster a fost o mașină polivalentă, care s-a adresat multor oameni. Până și taximetriștii urbani l-au adoptat, chiar dacă este un 4×4.
Cu ce vine Dacia Duster 2018?
Dacia Duster 2018 urmează cam același ritm cu Loganul: La exterior nu vedem mari diferențe, în schimb la interior crește calitatea la fiecare lansare.
La exterior nu vezi mare lucru nou, Dacia Duster 2018 primește câteva becuri noi, un geam din spate ceva mai mic, jante pe 17 inch, iar spatele arată mult prea trist pentru a fi băgat în seamă. Nu știu despre voi, dar acele faruri ar putea fi puțin îmbunătățite.
Trecem la interior și ne punem bucura de faptul că în sfârșit comenzile de la geamurile electrice au fost mutate pe uși, nu mai sunt pe consola centrală. Se pare că în sfârșit vocea clienților a fost ascultată. Chiar dacă interiorul nu va oferi palpitații unui E Class, cu siguranță menține un aspect curat și vag modern. Nu știu despre tine, dar interiorul acesta aduce mult a Seat Exeo, ceea ce este un alt produs pentru oamenii care cumpără rațional.
Ce alte jucării aduce Dacia Duster 2018? Dacă la prima generație puteam spune că opțional primeai și al doilea geam, Dacia Duster 2018 vine cu aer condiționat standard, airbag-uri cortină, cameră video 360 și mai toate chestii noi din zilele noastre.
Dar motorul, cât e motorul? Motoarele rămân aceleași ca și până acum, un diesel de 1.5 litri (clasicul K9K) de 84 – 110 cai putere și un benzinar de 1.2 și o turbină – împreună ajungând la 125 de cai putere. Asta este pentru România cel puțin. Vom vorbi despre celelalte motorizări în alt articol. În orice caz, cel mai bine ai merge pe clasicul, veșnicul, Viorel Lis-ul 1.5 dci K9K, un motor care a fost pe orice de la Dacia Logan până la Mercedes B Class. Un veritabil MacGuyver cu cilindri, acest motor cu siguranță este mai adaptat Duster-ului decât minusculul 1.2 (fie el și cu turbină).
Știm că Dacia Duster a fost anunțat anul trecut, dar acum se lansează efectiv. O nouă imagine, un nou episod pentru mioriticul din Mioveni. Voi ce părere aveți despre Dacia Duster 2018?
Similar Articles
Daca iti place sa razi de masini si sa te consideri asa mare expert si critic auto, vezi ca ai uitat ca dupa Logan aparuse Sandero, nu a fost „doar” Loganul pana in 2010 facand Duster-ul ceva nou. Iar primul film Transformers a aparut in 2007… ma faci sa cred ca tot asa razi aiurea si de vedetele ale caror nume le bagi in glumele ironice, cand de fapt nici nu stii ce zici.
De altfel nu ai zimic (bă da’ nimic) de tabla. Daca e mai groasa sau la fel de subtire si de proasta ca la Logan. Si se intampla sa cunosc pe cineva care are Duster nou, de doar cateva luni, si o ploaie cu grindina cat oul de prepelita i-a botit-o toata. Nu i-a crapat un geam, un far, o lampa, nimic, insa tabla i-a creponat-o tot unde a atins. Chiar am asteptat o asa ocazie sa te prind ca nu stii depre masini mai mult decat noi care citim pe alte site-uri si forum-uri despre ele.
Devin deranjante glumele care, de fiecare data sunt exact la fel, dai copy-paste la absolut tot, adica pana si cu berile talpa baute in Surubelnita, le-am citit la descrierea a vreo 5-6 masini aici, cu nevoile lui Cioaca la fel..
Salutare Catalin,
Mie mi se pare o caterinca Duster 1.0 TCe pentru ca nu ti-ai luat Duster, ti-ai luat un Sandero mai bombat. La fel cum e si Tucson 1.6 benzina tractiune fata, e un i30 mai bombat. La fel cum Qashqai e o Micra pe steroizi si tot asa.
Salut !
Desi acest motor a fost primit in Romania cu traditionalele urari de „bine” si optimism mioritic ( Dacia le da romanilor motoare de drujba !!) el este de fapt pe piata de vreun an. Poate chiar mai bine si a fost lansat in vest. Din memorie parca in Suedia si Uk si are un public tinta: a prins bine la toti cei care au nevoie de masini in micile lor business uri, ala de-ti curata piscina si tunde iarba, instalatorii care vin rapare o teava, veterinarii care merg pe teren, toti cei care de fapt au nevoie de o duba cu geamuri care sa nu arate ca o duba, sa consume putin ( motorul vine si in combinatie cu GPL !) Si care nu au nicio pretentie dinamica pentru ca vor ajunge la client cu toate sculele amestecate si imposibil de folosit. Este o masina ideala si pe taxi din cam aceleasi motive. Toti cei descrisi mai sus nu pot sa ceara de la acest motor niciun fel de dinamism si nici 4×4, doar sa-i duca din A in B , ieftin ! Dar, la noi, patura aceasta de mici intreprinzarori nu exista pentru ca…au plecat in UK sau Suedia:)
Publicul din Romania ramane ancorat in 1.5 DCI, bun de altfel dar nu de fataiala prin oras, asa cum il cumpara romanii si parerologii care balesc dupa 2.0 sau 3 l benzina , in timp ce alimenteaza de 50 lei duminica, ca nah….nu e bani sefu’
Bafta ! Tinet-te de scris, ca o faci bine !
Salutare Catalin,
Duster 2 nu are treaba cu Duster 1 cum nu are treaba Doru Octavian Dumitru cu umorul sau cum nu are tamaia cu heroina. Mi se pare ani lumina peste, ca si calitate. Urmeaza si un review, cand se hotarasc daca mai ramane cutia automata sau nu (vad ca iar au introdus Easy-R-ul) si cand se vor decide ce motoare vor mai monta. Personal ma face sa rad motorul ala de 1.0 Turbo pe Duster, dar inteleg ca exista o clientela si pentru asa ceva.
Platforma Duster este B0 care nu are treaba cu B ul de la Clio 2. Cu suspensia nu pot sa fiu de acord cu voi. Asta dupa vreo 20k si cu Duster 2. Este comportamentul normal al unui SUV sub 1.5T pe o suspensie de Nissa Xtrail. E saltareata cand masina e goala ( ex: drive test cu 2 persoane la bord si poseta personala in portbagaj). Cand bagi ca porcu’ in ea ( subsemnatul) 2 bicilete, 2 copii si una bucata nevasta, masina se aseaza bine. Simt diferenta de comportament clar fata de o masina joasa, mai ales hetch, dar…..asta e cand vrei sa vezi lumea de sus. Btw, am mers cu Kuga si am o slabiciune pentru Forester. Ca si conduita de drum, placere de condus, Duster 2 e acolo. In liga buna. Ca are alte belele asta e altceva. Dar conduita la drum e ultimul lucru pe care il reprosez masinii. Ca urla cutia de viteze, ca are capitonarea prinsa ca la o dormeza vanduta in targ la Falticeni, ca o suflare inghetata ii zgaraie lacul, ca plafonul e la un scuipat distanta de cap si daca ai frizura ridicata cu gel o sa dai gaura in plafon la un drum lung, ca e urata de toti pistacii de youtube dar toti se uita la ea pe strada, asta e altceva, dar o sa astept sa va citesc review ul, cand o sa apara….. si poate revin si cu umila mea parere 🙂
Am testat si eu si sunt perfect de acord. Dar am avut aceeasi senzatie si in Kuga I (una dintre masinile cele mai laudate din punctul asta de vedere) si in Skoda Yeti (practic un Tiguan recarosat).
Ideea era ca nu este construit pe platforma de Clio (sau alt model Renault). Imparte unele componente cu Renault si Nissan dar platforma in sine e specifica lui Duster.
Am testat Dusterul, iar suspensia este foarte slaba pentru o masina ce se vrea a fi de teren. Are o suspensie de masina de clasa mica si nu are stabilitate deloc. Daca ai luat o groapa si ai geamul deschis, ai toate sansele sa zbori pe geam.
Deci ce inseamna „in esenta un Renault Clio din 2002 cu picioroange?”
Ce componente are in comun cu Clio II? Ca sigur nu suspensiile, franele, sistemul de directie sau transmisia, caroseria sau interiorul.
Pai muta te mai frate in alta parte. Omu scrie ce poate functie de timp si multe alte criterii. Nu ti a luat banii ca sa citesti. Zi merci ca printre altele intri aici ca sa te mai relaxezi, amuzi si mai capeti si unele informatii prețioase. Cu ce te a deranjat? Sau vrei sa gasesti totul mura in gura de pe un singur site? Pai nu merge asa.
Aaa…dar suntem romani in Romania, bine ca mi ai amintit, merci…..
Cand termini de facut site ul tau mai bun, sa ne anunti si pe noi…..