Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Cum sa fluidizam traficul din Iasi – editia 2018

Sunt roman, deci este in natura mea sa ma plang. Iar daca ma pot plange de traficul din Iasi in fiecare an, cu atat mai bine. Asadar, sa împingem pe scari editia 2018 a solutiilor propuse de AproapeMasini in vederea fluidizarii traficului din orasul lui Petru Ciorba.



Strada Sf. Lazar, Iasi (2048, color)


De ce poposeste acest articol printre noi, astazi? De ce ma plang iarasi despre traficul din Iasi?



  1. Sunt roman deci trebuie sa ma plang.

  2. Tocmai ce s-a terminat maratonul Sf. Parascheva unde s-a circulat baba la baba, iar acum a inceput maratonul de zilele satului. Stii tu, acea perioada cand centrul este inchis, cand Str. Smardan, complet obscura in timpul anului, devina mega aglomerata.

  3. Exatlon SuperBlog este in plina desfasurare, iar una din probele competitiei este aceasta.

  4. Am vorbit si anul trecut despre traficul din Iasi, asa ca acum am parte de un exercitiu prin care pot vedea cat de mult am crescut eu si cat de mult a retrogradat orasul intr-un an.


De ce sunt mai negativist decat o prietena geloasa care te asteapta cu mainile in san ca sa vii odata acasa de la berea cu baietii?


E evident ca nu s-a facut nimic pentru traficul din Iasi, ba din contra. Tot ceea ce s-a facut pentru micul nostru butic a fost sa se construiasca blocuri peste blocuri. Cu autorizatie, fara autorizatie, cu cap, fara cap, cu asumare de riscuri sau cu durere acolo unde soarele nu straluceste.


Nu stiu cata lume a apelat la serviciile cu adevarat profesionale ale unui birou de arhitectura, indiferent ca vorbim despre persoanele private sau despre institutiile publice. Am fi putut sa fi pus mana pe telefon si sa apelam la profesionisti, am fi putut sa ne facem proiecte de case si sa fie toata treaba buna. Dar nu, hai sa facem mai intai blocurile si apoi sa proiectam strazile in jurul blocurilor, nu invers. Nu cred ca mai are sens sa mentionez localitatea/cartierul unde se construieste in acest mod.



Si uite asa, prin faptul ca s-a construit ca atunci cand joci Twister dupa 5 beri talpa in Baza, traficul din Iasi a devenit indiscutabil cel mai prost din tara. Cozi interminabile, accidente grave zilnice, batai zilnice in trafic.


Ce solutii avem pentru traficul din Iasi?


Nu sunt un Houidini al rezolvarii problemelor ce tin de trafic, dar cred ca pot ghici ca ambuteiajele se petrec in partea de Nord a orasului, unde exista o singura cale de acces, fie ca vorbim despre Bucium sau despre CUG. Mai mult decat atat, s-a ajuns in situatia in care este mai rapid ca din CUG sa mergi pe soseaua de centura, sa inconjori jumatate de oras, sa te intorci prin sudul orasului, decat daca ai merge pe drumul drept.


Da, am vorbit in articolul de anul trecut despre suplimentarea transportului in comun si de constientizare a populatiei referitor la acest lucru. Dar nu, nu ii pasa nimanui de transportul in comun.


In acest caz, trebuie sa proiectam noi strazi si o noua infrastructura. Daca, de exemplu, am reusi sa conectam imensul cartier CUG de vestitele Hlincea si Visani si poate chiar si cu soseaua Bucium, am crea un alt cartier care ar relaxa presiunea demografica din zona. In loc sa fortam traficul din Iasi sa utilizeze doar 3 strazi in partea de Nord, putem sa interconectam 3 zone renumite pentru explozia demografica. Oamenii s-au saturat sa mai locuiasca in aceeasi cladire cu alti 800.000 de oameni. Oamenii vor in sfarsit sa se mute la case individuale, proiectate cu bun gust si cu fonduri generoase obtinute in urma unor degete muncite pana la os.


S-au proiectat zeci si sute de case in aceasta zona, dar nu s-a proiectat infrastructura de legatura. Ce este si mai interesant este ca aceasta zona, acest triunghi al Bermudelor pentru corporatisti, programatori, medici, antreprenori si in general oameni cu bani nu da semne de oboseala si continua sa creasca ca un cozonac uitat in cuptor.


Are un impact major pentru traficul din Iasi aceasta zona?


Raspunsul este „Da” ca la starea civila. Daca se fluidizeaza traficul din zona CUG – Bucium – Visani prin construirea unei infrastructuri in adevaratul sens al cuvantului se va circula mult mai bine atat in acea zona, cat si pe soseaua de centura. Nu este nevoie chiar de o autostrada, dar macar un drum de calibrul celor express sau europene. Macar atat putem face si noi.


Cat despre proiectarea caselor, oamenii au inteles deja problema si nu mai repeta greselile trecutului, nu mai construiesc intai blocurile si apoi strazile. Oamenii au inteles ca este nevoie de un garaj sau un spatiu de parcare in interiorul curtii, altfel blochezi strada si ai toate sansele sa iti gasesti masina cu oglinzile furate lovita. Oamenii au inteles ca nu mai trebuie sa stam la inghesuiala si ca trebuie sa fluidizam cumva traficul din Iasi.


Sursa: Telefonul meu


Ce putem face noi ca si simpli cetateni pentru traficul din Iasi?


Nu instig la violente sau la metode demne de Evul Mediu. Nu instig nici macar la actiuni politice care implica strangerea de semnaturi. Instig in schimb la cultura si la constientizare a faptului ca traim intr-un oras sufocat de un trafic cel putin haotic. Poate ca acest articol este scris pentru SuperBlog, dar realitatea aceastui articol este cat se poate de autentica.


Aceasta ar fi concluzia pentru traficul din Iasi pentru anul 2018. Un an marcat profund de cresterea exploziva in domeniul IT dar si de explozia imobiliara din zona adiacenta orasului. Avem un oras care se dezvolta la nivel industrial si in special la nivel imobiliar, dar care a ramas la fel de retrograd in ceea ce priveste infrastructura. Si doar proiectand o infrastructura moderna in zonele in plina dezvoltare, doar asa putem salva traficul din Iasi. Altfel vom putrezi in Podu Ros cu totii, asteptand venirea lui Becali calare pe iaht, pe Bahluiul navigabil.


Similar Articles

AproapeMasini

16 October 2018

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA