Episodul 3 din seria „Din Redactie” vine cu o tema speciala : Masina de familie 3500 euro. Asta e bugetul, asta e propozitia, asa ca trebuie sa scoatem mana din pantaloni si sa trecem la treaba.
Intrebarea de astazi vine de la Iulian si suna cam asa:
„Salut. Ce masina este ideala pentru o familie ce numara 2 adulti si 2 copii? Am un matiz momentan si ma gandesc sa cumpar ceva mai mare. Ce imi recomandati la un buget de 3000/3500 Euro? Multumesc.”
Masina de familie 3500 euro buget – O intrebare destul de delicata pentru ca aici nu vorbim doar despre fiabilitate ci vorbim si despre spatiu si in special despre siguranta. De asta am sa exclud din prima Dacia Logan MCV pentru ca are tabla facuta din hartie igenica iar la prima adiere de vant tabla se indoaie. Va trebui sa exclud si clasicele Skoda Octavia II si Passat B6 din aceasta lista pentru ca la banii astia vei gasi doar masini mai uzate decat Eva Kent.
Plus ca daca Iulian are un buget pentru o masina de familie 3500 euro inseamna ca nici nu vrea sa cheltuie prea mult pe intretinere. Intradevar, o intrebare mai grea decat de a lua decizie dimineata daca sa ma duc la munca sau sa ma uit la un film cu Eva Kent.
Am si facut video despre masina asta. O masina perfecta pentru familistul convins care vrea o masina economa. De fapt, la categoria masini de familie 3500 euro Peugeot 307 SW ramane grav in urma, preturile fiind undeva la jumatatea bugetului. N-ai filtru de particule, n-ai volanta cu masa dubla, ai doar fiabilitate si consum mic. Puncte bonus pentru plafonul panoramic care a fost o optiune mai populara decat muzica lui Tudor Gheorghe.
Opel Astra H break – masina oficiala a antreprenorilor debutanti. O masina care de obicei face ruta Selgros – magazinul de cartier, Opel Astra H este o masina pe atat de utilitara pe atat de buna. Trebuie doar sa ai grija la combinatiile de motor si cutie, altfel poti avea o masina care sta mai mult in service decat pe strada. Astfel, pentru benzinare recomand fantasticul 1.4 „rup asfaltul” de 90 de cai, iar pentru diesel 1.7 CDTI de 80 de cai. Cand cumperi un Astra H break primesti un brat complementar de reviste promotionale de la Kaufland, Jysk, Carrefour si Dedeman si o legitimatie de Selgros.
Stii acel moment cand opresti la un popas si comanzi niste mici si n-ai nicio asteptare si acei mici se dovedesc a fi cei mai buni mici mancati vreodata de tine? Asa e si cu Ford Focus C Max, o masina neasteptat de buna. Foarte bine inchegat pentru un monovolum si excelent in combinatie cu motorul de 1.8 TDCI de 115 cai. Restul motoarelor sunt pline de probleme, dar acest 1.8 TDCI este unul din putinii supravietuitori ai inchizitiei Ford.
Nu sunt fan monovolume asa ca scap repede si de al doilea model de pe lista de masini de familie 3500 euro. Singurul motiv pentru care am ales Seat Altea din gama VW este ca Seat Altea este cel mai rar dintre monovolume si are cele mai mici sanse sa fie mai abuzat decat 1240, numarul de telefon pentru Videodedicatii la Taraf TV, tarif 1 euro / sms + TVA. Cat despre motoare, ori ca mergi pe 1.9 TDI ori pe 2.0 TDI nu o sa ai probleme. Atentie la 2.0 TDI ca vine cu volanta cu masa dubla si costa mai mult decat dublul unei volante cu masa simpla.
Nici o masa fara peste si nici o lista fara Kia Cee’d sau Hyundai i30. Doua (sau *doo, ca sa fiu corect gramatical in 2019) masini care s-au dovedit foarte fiabile. Ieftine de cumparat, ieftine de intretinut, astea 2 masini sunt printre cele mai bune achizitii SH de pe piata. Daca vrei un motor lipsit de probleme recomand benzinarul de 1.4 si 109 cai. Daca vrei un motor care are nevoie de o turbina calibrata ocazionala, atunci recomand clasicul 1.6 crdi de 116 cai. A da, singurele probleme reale sunt la materialele interioare care se desprind si cad. Daca nu au luat lectii de la Loredana Chivu si nu au folosit plastice de calitate, asa le trebuie.
Volvo V50 e acel coleg de facultate care a copiat la toate examenele si a luat note mai mari decat tine. Platforma a copiat-o de la Ford Focus dar a facut-o mai sigura, mai grea si mai rigida. Motorul de 1.6 TDCI l-a copiat de la Peugeot doar ca luat doar motorul si a venit cu anexele proprii, scapand de faimoasa problema a turbinei. Din triada Ford Focus – Mazda 3 – Volvo V50, nordicul castiga. Cel mai popular motor pe strazile patriei ramane 1.6 TDCI-ul de 109 cai, dar ai grija la sensibilitatea turbinei.
Am spus la inceput ca voi exclude Skoda Octavia II, Passat B6 sau VW Touran pentru ca nu se incadreaza la categoria masina de familie 3500 euro, le gasesti mai terminate decat cariera lui Huidu – mai schioapata oleaca, dar nu mai are viata lunga. Dar Skoda Octavia Tour ramane o alegere viabila ca si masina de familie 3500 euro. Daca nu te intereseaza deloc, dar absolut deloc chestii precum „performanta” sau „tehnologie” si vrei fiabilitate si practicalitate totala, atunci Skoda Octavia Tour este pentru tine. Skoda Octavia Tour – masina oficiala a oamenilor care atunci cand se imbraca merg pe premisa „mi se vad sfarcurile? nu? atunci sunt imbracat”. Skoda Octavia Tour – geaca aia pe care ti-o cumparau parintii si care avea 3 numere mai mari ca sa o poti purta cat mai mult timp.
Masinile pe care le urasc cel mai mult sunt VW Golf IV si Toyota Avensis T25 1.6 benzina. Noroc ca aici recomand legendarul 2.0 D-4D care este mai pregatit de abuz decat un sado-masochist si care primeste o palma la fund cu acelasi entuziasm cu care il primeste o fata care se prezinta drept usa de biserica dar care de fapt are un foc interior echivalent cu explozia a 1000 de stele.
Ce mai pot spune despre Toyota Avensis T25 break 2.0 D-4D? Daca ai 40 de ani, 2 copii, nu stii nimic despre masini dar totusi nu vrei un VW, atunci un T25 break e perfect pentru tine. Dar sa nu iei motorul de 1.6 benzina ca altfel iti doresc sa ti se rupa roata in curba in timp ce esti pe Transfagarasan.
Singurul participant din lista masini de familie 3500 euro care vine si cu 7 locuri. In esenta un Ford Focus C-Max lungit ca sa inghesuie 7 oameni, Mazda 5 este cel mai bun din clasa sa, la banii astia. Desi, daca ai nevoie de o masina cu 7 locuri, pot sa recomand o vasectomie. In orice caz, nu am ce motor sa recomand pentru ca oricum toate exemplarele mioritice vin cu un clasic 2.0 diesel.
Faptul ca Saab nu mai exista este tragic dar si benefic pentru pasionatii auto. Preturile au cazut ca un sac de cartofi din pod si astfel un Saab 9-3 intra lejer in categoria masina de familie 3500 euro. De ce a dat falimentat Saab? Pentru ca faceau masini prea fiabile, prea complexe, cu costuri de dezvoltare prea mari si s-au dinamitat singuri. La fel cum si Mercedes era sa dea faliment pentru ca faceau masini prea bune, Saab ramane o marca pentru pasionati. Cine a spus ca o masina de familie 3500 euro trebuie sa fie plictisitoare? Fie ca mergi pe 1.9 dieselul de origine Alfa Romeo sau pe benzinarul 1.8T sau pe pornachele 2.8T V6 de 250 de cai, un Saab 9-3 este pe atat de rar pe atat de bun.
Nu am sa fac un podium sau un top. Nu exista masina mai buna, exista doar masina mai buna pentru o anumita nevoie. Asa ca, draga Iulian, sper ca ai o lista suficient de mare si de argumentata incat sa stii ce sa alegi. Succes!
Similar Articles
Salutare.
Urmaresc cu interes de ceva timp articolele de pe site. Mi-au deschis bine de tot ochii si m-au si pus pe ganduri, astfel incat sa nu sar din prima la o masina asa cum faceam in trecut.
Asadar, poblema se pune aproape ca si in articolul de mai sus. Inclusiv bugetul este asemanator.
Ca variante as avea Passat b5.5 1.9 131hp, Skoda Octavia Tour Break 1.9 (legendarul ALH) sau (detestata) Toyota Avensis 2.0. Exista cumva vreo varianta sa fac un clasament, o departajare intre ele? Mentionez de asemenea faptul ca de obicei masina va fi folosita in oras, cam o data pe luna fac si drumuri lungi (5-600 km) si ocazional mai scap si pe cate un drum de tara. Din tot ce am citit pe site chiar nu stiu ce sa aleg din variantele mai sus mentionate.
Salutare Daniel,
Nissan Qashqai 1.5 diesel manual (strict manual).
Succes!
Salut!
Din start, încep cu un mare mulțumesc pentru amuzamentul de care ai dat dovadă.
Totuși, vin și eu cu o mare nevoie la tine: ce mașină îmi poți recomanda pentru următoarele nevoi:
– dețin un Polo model berlină, 1.4 tdi, 3 pistoane, și vreau să fac saltul la ceva mare (eram între Duster și ceva Passat break)
– 2 adulți, 1 copil (maximum 2), 1 socru, 1 soacră, mai rar
– ne place muntele și rareori am vrea să urcăm la un picnic p-ici, pi-colo, totodată, vrem și ceva mai mare, ieftin la întreținere, nu mă interesează prea mult performanța ci fiabilitatea.
– buget? Nu știu, nu am bani strânși, o să mă fac frate cu banca, dar nu m-aș încumeta mai mult de 6000 euro maximum.
Salutare Andrei,
Avand in vedere ca esti aici probabil ca si costurile de intretinere si fiabilitatea stau sus in lista. In principiu nu recomand diesel in oras, dar tu aici vorbesti despre motoare Euro 3, fara filtru de particule si alte prostii de genul. Asa ca recomand AVensis 2.0 diesel pentru ca e cel mai fiabil din lista, apoi Octavia pentru ca e mai simplu dpdv mecanic decat Passat-ul. Mai ales ca Passat-ul are si suspensia complexa.
In orice caz, sa nu ai pretentii ca masinile vor fi noi, impecabile, si cu maxim 186000 km, chiar si 50,000 km daca samsarul se simte caritabil. La varsta si km lor trebuie sa iti asumi ca nu sunt perfecte.
Succes!