Astazi avem un Guest Post absolut special, unde Oana de la HR Passion ne povesteste ce inseamna o masina scumpa in perceptia ei, precum si ce inseamna cu adevarat respectul. Iata ce a iesit, in articolul de astazi!
Pentru cei care nu o cunosc pe Oana, ea administreaza site-ul HR Passion unde vorbeste despre tot ce tine de HR, dezvoltare personala si munca. Exact genul de subiecte de care fug, pentru ca eu merg pe principiul ca „o carte citita e un gratar pierdut”. Totusi, chiar si cineva ca mine a avut ce invata de acolo, asa ca va invit cu mare drag pe site-ul ei. Iar acum, precum spune si Sorin Ovidiu Balan, sa trecem la treaba.
Pana de curând, credeam ca a deține o masina scumpa este doar apanajul oamenilor cu un anumit nivel salarial, de regulă foarte ridicat și uneori chiar o fiță. Percepția mi s-a schimbat însă după ce am vizionat mai multe videoclipuri cu diverse teste de siguranță ale unor nume mari precum Mercedes Benz, BMW. Mi-am dat seama ca nu se rezuma la puterea de cumpărare, la numărul de cai putere, la câte secunde atinge suta de km șamd și ca trebuie gândit într-un context mai larg.
De pilda, într-o societate în care globalizarea muncii, incertitudinea economica și poluarea naturii sunt fapte concrete, măsurabile prin indicatori de performanta, perspectivele industriei auto se modifica radical. O data pentru ca au impact major în degradarea mediului, consumarea resurselor, a doua pentru ca implica o pregătire speciala a forței de munca si în final pentru ca gestionează bugete de milioane de euro.
Într-un astfel de context, nu mai putem concluziona simplu – „ce tare e tipul asta ca își permite o asemenea mașina” . Nu achiziția în sine și prețul plătit este esenta, ci mai degrabă valoarea umana, îndeosebi a respectului din partea conducătorului auto.
Este respect fata de propria persoana, pentru ca știi ca, urcându-te la volanul unui brand ca Mercedes Benz, te simți mai in siguranta, ai avea un impact mai redus în caz de accident și o durata mai lunga de viață a vehiculului. Este respect pentru ceilalți participanți la trafic, căci la bordul unei asemenea mașini nu te urci imediat ce ai luat carnetul și nu vrei sa devii spaima șoselelor. Din contra, îți dorești să fii privit cu admirație de ceilalți pasageri in trafic. Este respect pentru mediu, căci utilizând o mașină electrica de exemplu, poți reduce semnificativ, în dreptul tău, nivelul poluării cu emisii de dioxid de carbon.
Și nu e de neglijat distanta – 450 km de condus în mod autonom, fără necesitatea reîncărcării bateriei la stația de încărcare. Este respect pentru munca celor care produc aceasta mașina scumpa. Inginerii, o dată cu evoluția tehnologică, se reinventeaza, își dezvolta alte abilități. Nu mai este despre locul unei piese în ecosistem, ci despre sistemul electronic care veghează asupra funcționării corespunzătoare a piesei. Sa nu uitam de departamentul de design și calitate, preocupate de un nivel maxim de confort asigurat conducătorului auto. O mașină scumpa antrenează și costuri mari de întreținere, dar oare, dacă ți-ai permis sa o cumperi, nu aveai și aceste așteptări? Dacă nu le aveai, pesemne ca achiziția a fost un moft, un motiv de lauda în cercul de cunoscuti sau stai prea prost la matematica și ar trebui sa te întorci la liceu.
Oricum ar fi, portofelul tău e prea îngust la..minte pentru asemenea cheltuieli. Respectul vine la pachet și cu o atitudine corespunzătoare în trafic. Sa circuli prudent, sa păstrezi limita de viteza admisa, sa nu intri în depășiri când nu e cazul, sa nu conduci sub influenta băuturilor alcoolice, sa nu parchezi neregulamentar, sa nu circuli fără centura de siguranță sau fără permis și documentele mașinii șamd este o dovada de respect. A respectului tău pentru brandul respectiv.
Asa cum tu ți-ai dori sa fii asociat cu un brand puternic, cu istorie și tradiție în spate, și acelui brand i-ar plăcea asocierea cu un șofer profesionist, nu cu un amator sau scamator, care conduce imprudent si pune în pericol viata lui și a altora. Pana la urma este un respect reciproc valabil indiferent de vârstă si de condiția financiara a utilizatorului.
In cazul tău, ce este mașina – moft sau brand?
Similar Articles
Una din problemele majore este la emisii. Daca iei acum un Mercedes diesel de prin 1970, sau orice fel de diesel sau benzinar vechi ai sa observi ca valorile de emisii sunt foarte apropiate de ce scot pe teava masinile moderne. Si asta in principal pentru ca masinile moderne sunt mai mari si mai grele, gratie tehnologiilor in plus. Ca sa iti pun lucrurile in perspectiva, un Toyota Land Cruiser 90 are 4675 mm lungine in versiunea cu 5 usi iar un Renault Megane IV berlina are 4632 mm lungine, doar 4 cm diferenta de lungime intre ele. Nu mai zic ca Land Cruiserul actual are 4990 mm lungime.
Articolul asta scris de pisi de la HR Passion (sigur nu e vreo agentie de fotomodele?) mi se pare cel mai slab articol de pe aici, dar are farmecul lui in sensul de a genera polemici.
Ar trebui pus undeva mai in fata.
Da, din pacate argumentele ecologice sunt o unealta de marketing si oricum nu prea ajuta cred eu scopului declarat.
Sa convingi prostimea sa schimbe masina veche cat mai curand pe una noua (pentru construirea careia s-a poluat oricum mai mult decat va mai putea polua masina veche pana la finalul utilizarii), sa utilizezi pentru propulsie energie electrica de la priza (care in proportie de 60-70% se produce tot prin arderea combustililor fosili), si in genere sa construiesti masini calculate pentru o durata de utilizare clar mai scurta decat modelele predecesoare, mi se pare fatarnicie.
Cele mai bune masini din toate timpurile trebuie cautate in istorie, ca in viitor clar nu se va mai construi.
Nu e neparat vorba de bani pe cat e vorba de calitate. Masinile din anii 90-2005 sunt masini facute cu exces, fara probleme moderne gen salvarea planetei sau optimizarea profitului. Urca in orice masina din 1995 cu interior de piele si apoi urca in una din 2015 cu interior de piele. Nu se compara. Si se pare ca nu sunt singurul diletant, daca stai si te gandesti ca apogeul multor companii a fost prin 1990 – 2000 – gen E46-ele de la BMW sau Opel Carlton. Sau faptul ca multa lume considera Passat-ul B4 drept cel mai comfortabil Passat creat vreodata. Sunt constient ca imi permit mai mult, dar astazi parca totul este mult prea plastifiat, inclusiv pielea aia ecologica.
Partea cu adevarat tragica e ca s-ar putea sa-ti para rau dupa masina asta cand ai sa constati cat te costa sa-ti plimbi fizicul cu achizitia mai noua…
La cat s-a devalorizat masina mea, momentan costa cat venitul meu insumat pe 6 saptamani. Dar pana nu se interzice Euro 3, nici ca o dau.
Daca siguranta sau confortul oferit ar fi un criteriu, atunci am vedea mult mai multe Volvo pe strazi decat BMW. E dovada cea mai buna.
Asa ca eu raman la parerea ca pentru 90% dintre soferi e un moft.
Test personal pentru oricine: Masina pe care o conduci costa mai mult decat venitul tau insumat in (maxim) 6 luni calendaristice? Daca da, atunci te incadrezi in cei 90%.
Vă rog frumos să renunțați la această idee preconcepută, fiartă în capetele crețe ale unor C.E.O. românești,cum că Respectul se Impune, s-au Impune respect cutare…..s-au cutare…….RESPECTUL SE CÂȘTIGĂ, băieți și azi și peste 1000 de ani.
stiu!!! (cred ca stiu…) peugeot 307 sw ?