Mercedes A Class W168, masina faimoasa pentru faptul ca s-a rasturnat intr-un test. Mercedes A Class W168, cel mai ieftin Mercedes pe care il poti cumpara. Oare chiar asa de ieftin sa fie?

 

Lansat in 1997, Mercedes A Class W168 a fost o ciudatenie atat pentru lume cat si pentru Mercedes. Tractiune fata, sasiu scurt, masina inalta? In esenta, un Kangoo mai inalt. Nu e o masina de blamat, pentru ca Mercedes nu a facut pana atunci masini mici si ieftine, iar cu totii stim ca prima oara nu iese chiar cum ne-am imaginat. Ceea ce au adus in schimb nou a fost constructia de tip sandwich intalnita si pe prima generatie de B Class. Practic, in caz de accident motorul trece pe sub pedale si sub podea, ca sa nu iei motorul in brate sau minim o chiuloasa.

Dar Mercedes A Class W168 nu e modelul faimos pentru ca s-a rasturnat? Si tu vorbesti de siguranta?

Da, a fost problema asta la testele initiale cu primele modele. Dupa faimosul test, modelul A Class a fost retras cateva luni de pe piata pana s-au facut modificarile necesare, cum ar fi ESC si o suspensie modificata. Dar, la fel ca atunci cand ai facut pe tine o data cand erai mic, parintii si bunicii tai te vor tine minte doar pentru episodul asta, nu conteaza daca ai 40 de ani, 2 copii si vila.

 

Motoare Mercedes A Class W168

Benzina

  • 1.4 MPI de 82 de caiMotorul M166 a fost construit special pentru Mercedes A Class W168 si precede motorul M266. Un benzinar simplu, fara pretentii, cu un ax cu came, distributia simpla pe lant si fara injectie directa. De departe cel mai popular motor de pe Mercedes A Class W168, cel putin la noi in tara, dar cu o problema serioasa.
  • 1.6 MPI de 102 caicel mai echilibrat motor pentru prima generatie de A Class, dar probabil ca vei merge pe mana unui motor de blender de 1.4.
  • 1.9 MPI de 125 cai – Mult noroc sa gasesti un motor de genul asta si in special mult noroc ca sa gasesti mecanici la motorul asta. Chiar daca e acelasi M166 ca si in restul familiei, mult noroc sa gasesti un Mercedes A190.
  • 2.1 MPI de 140 cai – Cu toate sistemele de siguranta si cu suspensia modificata, eu tot nu sunt convins ca as vrea un A Class din prima generatie cu 140 de cai. Mercedes A210 Evolution, masina oficiala a dependentilor de pastile de epinefrina. Mercedes A210 Evolution, masina oficiala a pacientilor internati la fara clanta. Mercedes A210 Evolution, masina oficiala a oamenilor care vor sa se sinucida, dar care vor sa o faca discret, astfel incat familia sa zica “Dumnezeu sa-l ierte”, in timp ce ii culeg cu spaclul ramasitele de pe autostra…scuze, strada, ca n-avem autostrazi in Romania.

Diesel

1.7 de 59, 74, 89 si 94 cai – Un alt motor construit special pentru Mercedes A Class W168 si totodata si cel mai mic motor diesel din gama Mercedes la momentul lansarii, motorul e robust in sinea lui, chiar daca nu vad de ce ai vrea un A Class diesel. Mai specific spus, nu vad de ce ai vrea sa iesi la drum lung cu un A Class din prima generatie. De asemenea, versiunea de 59 de cai e de evitat. N-are putere, n-are consum bun, n-are nici macar intercooler.

Probleme generale Mercedes A Class W168

  • O sa incep cu aia mare: Chiar daca A Class e o masina ieftina de cumparat, te va rupe in doua intretinerea. Sa nu uiti ca e un Mercedes, deci preturile de intretinere vor fi tot de Mercedes. Mai mult decat atat, motoarele sunt montate transversal si singurele puncte de acces sunt in zonele de mentenanta de baza cum ar fi uleiul. Pentru restul, in multe situatii va trebui scos motorul si nu vrei sa stii cat te costa.
  • Fiindca motorul e amplasat jos, la fel si multe componente sunt amplasate jos. Ai mare grija atunci cand conduci prin balti ( nu raionul Moldovenesc ), apa sau pe drumuri cu pietre. Desi drumuri proaste sau cu pietre nu am mai vazut demult in Romania, mai mult prin Germania.
  • Cutia de viteze automata de tip CVT are o durata de viata scurta, mai scurta decat cariera muzicala a lui Marian Calin aka NiCk nnd. Nu ai sa vezi prea multe Mercedes A Class W168 cu CVT, problema fiind faimoasa pe B Class. In orice caz, daca nu vrei sa schimbi cutia automata la fiecare 50.000 de km (si nu este exagerare), mergi pe o cutie manuala.
  • Suspensia de pe Mercedes A Class W168 e la fel de melodioasa si gratioasa precum un tip la 150 de kg care a bagat 10 beri talpa si s-a gandit ca acum e momentul lui de glorie la karaoke. Capete de bara, bielete, bucse, tot ce are legatura cu roata va avea legatura si cu service-ul.
  • Pentru motorul pe benzina s-au raportat probleme la bobinele de inductie. Orice benzinar aspirat sufera de probleme la bobinele de inductie, dar in cazul lui A Class trebuie scos motorul. Nu fac bobinele pe cat face manopera. Pentru motorul diesel e aceeasi problema, doar ca nu sunt bobinele, sunt bujiile.

 

Verdict Mercedes A Class W168

Daca te gandesti sa cumperi unul pentru ca e cel mai ieftin Mercedes, uita de el. Mai bine mergi si cumperi generatia a doua care e o masina mult mai buna. Totusi, costurile de manopera la un Mercedes A Class W168 fac din acest Mercedes o masina foarte scumpa. Daca nu vei face accident si vei muri incercand sa reglezi clima care e atat de jos amplasata incat nu mai vezi parbrizul, atunci cu siguranta vei muri de infarct atunci cand vei citi devizele de reparatii.

Ce motor recomand? Chiar daca piata e invadata de benzinarul de 1.4 MPI, totusi indraznesc sa cred in benzinarul de 1.6 MPI de 102 de cai. Totusi, nu lua de bun tot ceea ce scriu, pentru ca am indraznit sa cred si in Romania si m-am ars mai ceva decat Cristi Borcea iesind din BOA cu 15 fete.