Vreau un VW Polo. Ba nu, vreau un Golf. De fapt, as vrea un Tiguan, dar nu mi-l permit inca. Gata, stiu! Imi iau un VW Golf V Plus. VW Golf V Plus, cea mai geniala corcitura ce a iesit de pe portile VW.

Lansat in 2005 ca un var al lui Golf dar si ca un VW Touran mai mic, VW Golf V Plus vine cu probabil cea mai inovativa modalitate de concepere a unei masini noi. Practic, s-a luat din spatiul si tabla de la portbagaj si s-a pus pe acoperis. Astfel, VW Golf V Plus e mai inalt decat un Golf V normal, dar are un portbagaj demn de VW Polo.

Practic, ai o masina de familie, un mini-MVP, dar fara portbagaj. Si cu interior de Tiguan pentru ca interiorul de Golf V nu are ce cauta intr-un Golf V Plus.

 

De ce este Golf V Plus o masina geniala de cumparat in 2019?

 • Pentru ca e mai ieftin decat un Golf V. Multa lume nu a fost convinsa de aspectul bombat si lipsit de portbagaj al acestei editii de Golf. Foarte putini l-au cumparat de nou, si mai putini il cumpara second-hand. Asta a dus implicit la depreciere masiva si astfel devine un VW bun si ieftin.
 • Golf V Plus nu e cea mai practica sau aspectuoasa masina, dar cu siguranta e una din cele mai confortabile masini in care poti sta. Pozitia inalta, hectarele de spatiu interior si faptul ca majoritatea modelelor vine aproape la fel de tunate ca Eva Kent fac din VW Golf V Plus o masina excelenta pentru tineri.
 • Motoarele si trenul de rulare sunt identice cu cele de pe Golf V, una din cele mai populare masini de la noi. Piese gasesti absolut peste tot, indiferent de cat de obscure ar fi. Iar daca ai probleme cu plasticele din bord, intotdeauna poti cauta de pe Tiguan. Mai mult decat atat, are si problemele specifice ale lui Golf V asa ca exista o documentatie ampla pe internet despre absolut orice problema posibila si imposibila.

 

Motoare VW Golf V Plus

Benzina

 • 1.4 MPI de 75 si 80 de cai – Motorul asta de abia face fata la caroseria de Golf, pentru Golf Plus va trebui deja sa il impingi. Un motor decent pentru oras, dar nu e recomandat pentru drumurile patriei.
 • 1.4 TSI de 122 cai – Acel vestit 1.4 TSI care are problema intinzatorului lantului de distributie. Un motor decent in rest, doar ca trebuie sa fii foarte atent la distributie si la sunete metalice si dubioase dimineata cand pornesti masina.
 • 1.4 TSI de 160 cai – Pe langa problema distributiei, 1.4 TSI “TwinCharger” are atat turbo-alimentare cat si supra-alimentare. Unul din cele mai slabe motoare VW pe partea de fiabilitate. Dar macar e cel mai musculos din clasa si iti poate convinge pasagerii sa nu mai mearga niciodata cu tine.
 • 1.6 MPI de 102 cai – Vechiul 1.6 MPI lansat in 1997 pe Skoda Octavia si Golf III, acest monument viu al fiabilitatii are nevoie doar de bobine de inductie schimbate ocazional si cam atat. Simplu, fiabil, decent de puternic si cu un consum de aproximativ 10 litri la suta de km de oras. De evitat versiunea automata pentru ca nu vine cu DSG (e singurul motor de pe VW Golf V Plus care nu vine cu DSG) ci cu o cutie automata de moda veche, la fel de buna ca herpesul.
 • 1.6 FSI de 115 cai – Cu un sistem FSI primesti 13 cai dar pierzi posibilitatea montarii unui GPL (nu merge 100% pe gaz, ci 70% gaz si 30% benzina). Daca nu faci multi km pe an, detaliul asta nu cred ca are vreo relevanta pentru tine.

Diesel

 • 1.9 TDI de 105 cai – De departe cel mai popular motor de pe drumurile patriei si implicit de pe Golf V Plus. Acelasi 1.9 TDI care a spalat pe creier generatii intregi de romani care acum stiu sa recomande doar 1.9 TDI, indiferent de motoare sau masini. Care este cel mai bun motor de pe Golf V? 1.9 TDI. Care este cel mai bun motor pe benzina de pe Passat B6? 1.9 TDI. Ce motor sa alegi pentru un BMW E90? 1.9 TDI. Si-a facut nevoile Cioaca intre Rucar si Bran? 1.9 TDI. Simplu, zgomotos, fiabil si cu un consum redus, 1.9 TDI ramane motorul preferat al romanilor. Undeva pe la 300.000 de km se uzeaza axa cu came. Mentiune speciala pentru 1.9 TDI cod BXE, care ocazional mai pierde o biela prin motor.
 • 2.0 TDI de 140 cai – Clasicul 2.0 TDI, care poate fi ori un motor problematic ori absolut decent. Din fericire, acest 2.0 TDI de pe Golf V nu are problemele de pe Passat asa ca nu conteaza daca iei un motor PD sau CR, dinainte sau dupa 2008. Singura problema generala la 2.0 TDI este la volanta cu masa dubla care se uzeaza mai des decat ti-ai dori si care costa mult mai mult decat ti-ai dori. Candva au fost probleme cu injectoarele Delphi, dar in 2019 cu siguranta toate motoarele 2.0 TDI au trecut deja pe injectoare Bosch si au rezolvat problema.

Probleme generale VW Golf V Plus

 • Senzorul G201 de la ABS e o problema notorie la masinile germane din anii 2005, iar VW Golf V Plus nu scapa nici el. Senzorul G201 – herpesul lumii auto germane.
 • Cutia automata DSG din aceasta perioada e mai degraba de evitat. Unul la mana nu e cea mai stralucita cutie, doi la mana are probleme de fiabilitate. Cel mai important e Mecatronicul, calculatorul cutiei automate. Acest Mecatronic nu se repara/reconditioneaza, doar se schimba si costa undeva la 6000 de lei. Sau iti iei o cutie manuala si ai rezolvat treaba. Ce isi face omul cu mana lui, se numeste lucru manual.

 

Verdict VW Golf V Plus

VW Golf V Plus ramane o alternativa la Golf V. Un Golf mai inalt si cu portbagaj mai mic, probabil ca sunt oameni si care apreciaza stilul confortabil si pozitia inalta de condus. Personal nu inteleg prea mult aceasta tentativa de mini MVP de la VW, dar sunt oameni care cumpara si asa ceva. Si de ce nu? Daca nu ai nevoie de portbagajul unui Golf normal, daca in general sunt doar doi oameni in masina, atunci un VW Golf V Plus isi face treaba onorabil. Nu exceptional, dar onorabil. Pentru ca un VW intotdeauna este o masina buna la toate, dar excelenta la nimic.

Ce motor recomand? Pentru soferul urban de Golf Plus, probabil cel mai echilibrat motor ramane clasicul 1.6 MPI de 102 cai. Cat despre diesel, daca e 1.9 TDI sau 2.0 TDI, depinde doar de buget. Personal as alege 1.9 TDI pentru ca e tehnologie mai veche si mai fiabila, doar ca majoritatea motoarelor au deja miliarde de kilometri.