Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Audi TT 8J ( 2006 – 2014 )

Audi TT 8J, masina care imbunatateste reteta originala si o duce la stele Michelin. Si la anvelope Michelin, la cum poate manca anvelopele. Audi TT 8J, masina frizerilor fara prieteni.




Prima generatie de TT a fost o combinatie letala, la propriu. Primele modele erau faimoase pentru ca isi lasau proprietarii fara griji, in timp ce conduceau cu 200 km/h si strada vira deodata la dreapta si ei mergeau tot inainte. Dar iata ca Audi a ascultat de oameni si a venit cu o masina mai usoara de condus dar si mai violenta, daca aveai suficienti bani incat sa bifezi casutele de optiuni.


 


Ca si la prima generatie, majoritatea tehnologiei e adusa direct din tomberonul VW, si cu bune si cu mai putin bune. La fel ca la majoritatea masinilor VW din anii 2010, unele combinatii de motor + cutie sunt absolut ok, iar altele sunt la fel de bune ca o bere rasuflata. Ai dat bani pe ea, vezi ca nu mai e buna, dar tot o bei pentru ca ai platit-o. Nu te simti prea bine dupa ce ai baut-o si probabil vei avea probleme la stomac, dar hey, o bere rasuflata e tot bere.


Macar nu mai ai parte de problemele de stabilitate, Audi TT 8J nu mai e acel animal dinainte care te putea baga in spital. Nu, acest TT se adreseaza si celor care vor doar o masina cu care sa se plimbe, dar care au prea multi bani pentru un Astra H cabrio dar nu vor sa isi dinamiteze contul cu un Mercedes SLK.



Motoare Audi TT 8J


Benzina



  • 1.8 TFSI de 160 cai – Vechiul 1.8T lansat in 1296 pe Skoda Octavia I si pe Golf IV GTI, adus acum cu sistemul TFSI. In continuare mananca ulei, dar nu e nimic dezastruos. De departe cel mai echilibrat motor pentru genul de om care doar vrea sa se plimbe. Ai destula putere, ai fiabilitate, consumul e rezonabil pentru o masina sport. Distributia trebuie schimbata la fiecare 60.000 de km sau 4 ani si ocazional mananca pompe de apa.

  • 2.0 TFSI de 200 si 211 cai – Multa putere si un consum de ulei echivalent cu cel de benzina. Serios, nici nu stii ce consuma mai mult – ulei sau benzina? Ai putea repara consumul de ulei, dar e mai ieftin sa completezi ocazional. Ocazional insemnand pana la 1 litru la 1000 de km, valoarea acceptata oficial ca fiind in parametrii Audi.

  • 3.2 V6 de 247 cai – O antichitate de motor care se afla la final de drum pe Audi TT 8J. Si in prima generatie era discutabil daca merita un 3.2 V6 in favoarea clasicului 1.8T, dar aici avand 2.0 TFSI, e momentul ca acest motor sa se pensioneze. Mai trebuie sa mentionez lanturile (da, lanturile) de distributie care atunci cand trebuiesc schimbate costa cat jumatate din valoarea masinii?

  • 2.5 R5 TFSI de 272, 340 si 360 cai – Piese de rezistenta a lui Audi TT 8J RS, acesta este ultimul motor cu 5 cilindri in linie din industria auto. Un motor spectaculos, unde intretinerea nici nu mai are relevanta ca si costuri.


Diesel


2.0 TDI de 170 cai – De ce ai vrea un Audi TT 8J cu un motor diesel? Totusi, pentru oamenii care vor sa se plimbe distante foarte mari fara sa se grabeasca nicaieri si cu siguranta care nu se grabesc la pompa, 2.0 TDI poate fi o alegere reusita. Atentie in schimb la filtrul de particule si la volanta cu masa dubla care se uzeaza mai repede decat ti-ai dori, in special in oras.



Probleme generale Audi TT 8J



  • Pentru bogatii cu scaunele din piele optionala Nappa le dedic faptul ca pielea crapa si se intinde inca de la iesirea de pe portile fabricii. Ori au angajati imbracati in pantaloni cu lanturi, ori chiar nu e o piele de calitate. Sau iti iei tapiterie din stofa pentru scaune, ca noi restul oamenilor obisnuiti.

  • Audi in continuare pedepseste oamenii cu bani care se cred superiori noua celor de rand. Sistemul audio optional marca Bose corodeaza prematur si poti ramane fara boxe.

  • Sau poti deschide geamurile pentru a asculta gloriosul motor. Doar ca totusi va trebui sa ai grija la ele pentru ca nu se ridica intotdeauna sus cat ar trebui. Ca un batran trecut prin viata, geamurile nu se ridica pana la capat pentru ca Audi TT 8J e un coupe, fara pilonii din mijloc. Geamurile nu coboara ca o masina clasica, ci gliseaza in sus sau in jos. In jos, intotdeauna. In sus, mai greu.

  • Cutia automata S-Tronic (un DSG de la Audi)  in continuare nu e cea mai fericita cutie automata. De schimbat uleiul la fiecare 60.000 de km si de facut rugaciuni in fiecare seara ca sa nu se strice Mecatronic-ul. Pentru ca nu se strica, doar se schimba. Si costa undeva la 6000 de lei.

  • Grupul Haldex 4×4 e o piesa absolut exploziva. La propriu. De schimbat uleiul la fiecare 60.000 de km si mare grija la atelierul unde faci asta, ca sa nu ramai cu Haldex-ul in drum.


 


Verdict Audi TT 8J


Daca prima generatie a fost pentru pasionatii de moda si/sau pasionatii de senzatii tari, Audi TT 8J ramane o masina cocheta pentru oamenii care ori vor ceva comod ori vor ceva sportiv ori care nu stiu nimic despre motoare si doar vor aspectul. Chiar daca acest segment auto e la fel de popular ca „Show de seara”, Audi TT 8J va avea intotdeauna o comunitate de fani, iar TT RS-ul din aceasta generatie va ramane in istorie ca un model clasic, in special cu acel 2.5 in linie.


Ce motor recomand? Ca si tura trecuta, motorul 1.8 TFSI de 160 cai ramane suficient de bun pentru majoritatea oamenilor. Nu recomand 2.0 TDI pentru ca oricum nu vei merge prea des la drum lung cu un Audi TT. Nu de alta, dar nu ai unde sa pui niste bagaje, nici pasageri. Teoretic are locuri in spate, dar mult noroc sa gasesti pe cineva care sa stea in mod voluntar acolo.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA