Ford Kuga I, una din cele mai cerute masini de catre cei doi cititori AproapeMasini. Dar oare merita Ford Kuga I atentia si banii tai? Sau e doar un alt Ford gata sa iti imbogateasca mecanicul?

 

Lansat in 2008, Ford Kuga I s-a lasat asteptat la petrecerea cross-over. Prin 2003 deja aparusera chestiile mari precum Touaregul, Rav4 domina sectorul de prin 2005 iar in 2007 se lanseaza Nissan Qashqai, masina responsabila pentru fenomenul cross-over. Asa ca au venit si americanii cu ideea unui cross-over. De fapt, cu ideea primului cross-over.

Le-a iesit reteta Ford Kuga I?

Pentru prima incercare ai putea sa le dai o bulinutza si sa le treci in carnet „Sfantul 5”. Practic s-a luat un Ford Focus, s-a lungit, i s-au pus picioroange, i-au dat un diesel de 2 litri si l-au trimis in lume. A fost ansamblat in Germanezia deci ar trebui sa fie treaba cat de cat buna, oferea pozitia inalta in trafic care era deasupra saracilor cu masini normale si in versiunile de baza era relativ fiabil. Nu e de mirare faptul ca multa lume a aspirat sau si-a cumparat un Ford Kuga I. O masina fara pretentii, dar care bifeaza toate casutele pentru cumparatorul mediu. Nu e la fel de sofisticat ca un Tiguan, e mai dotat decat un Duster si e mai usor de condus decat un Captiva / Antara. La fel ca si Ford Focus, Ford Kuga I s-a adresat oamenilor care nu stiau ce vroiau. Stiau doar ca vor un cross-over si care sa nu fie VW. Tot e o masina medie pentru cumparatori medii, dar macar nu e la fel de populara ca un VW si poti spune ca ai ceva diferit. O masina executata corect, dar atat. Ford Kuga I – masina oficiala a interjectiei „meh”.

Motoare Ford Kuga I

Benzina

2.5 Turbo de 197 cai – Un motor cu traditie in familia Ford si in special in familia Volvo, de unde a fost…”imprumutat”. Unul din cadourile pe care si le-a facut Ford atunci cand a cumparat Volvo, acest monstru in 5 cilindri in linie este un motor fiabil, rapid si gurmand. Exact la ce te-ai astepta de la un motor construit prin partile nordice ale Europei. Singurul punct de interes este debitmetrul de aer, dar in rest nu ar trebui sa iti faci griji.

Diesel

2.0 TDCI de 136 si 163 caiCel de 163 cai vine doar cu 4×4 si cutie automata, deci vedeta ramane 2.0 TDCI de 136 cai. Nu vei depasi pe nimeni in mod agresiv conducand un Ford Kuga I cu un 2.0 diesel de 136 cai. Totusi, ca si probleme notabile sunt volanta cu masa dubla si filtrul de particule, ca la orice 2.0 diesel european. Dupa cum spuneam, Ford Kuga I e o masina „acolo”, nu epateaza prin nimic.

Probleme generale Ford Kuga I

  • Ca la orice Ford din perioada anilor 2010, asteapta-te la electronice paguboase. Un display, o clima, un radio, o maslina, o cascutza, o nebunie, un Serghei Mizil, o Cola.
  • Computerul masinii se afla in spatele aripii de la roata din stanga-fata. Da doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, computerul lui Ford Kuga I se afla langa roata stanga fata. Nu trebuie sa fii absolvent de scoala vietii ca sa realizezi ce se va intampla daca vei lua o balta, o groapa sau un bolovan. 
  • Cutia automata PowerShift are nevoie de ulei si filtru schimbate la fiecare 3 ani sau al treilea service. Daca nu respecti regimul asta de service va trebui sa te asezi pe bancuta langa posesorii de Ford Focus III care au ramas fara cutie automata.
  • Pentru modelele 4×4 trebuie sa stii ca sistemul are nevoie de toate cele 4 anvelope si care sa aiba aceeasi marca, aceleasi dimensiuni si aceeasi uzura, altfel diferentialul va exploda mai ceva decat crestin caruia i-ai putea insinua faptul ca nu toti preotii sunt oameni religiosi. Pentru ca anvelopele frontale se uzeaza mai repede datorita franarii, se recomanda sa faci rotatia constanta a anvelopelor. Daca nu stii ce inseamna si nici nu vrei sa stii ce inseamna asta, spune-le asta celor de la vulcanizare si ei se vor ocupa de tot.

Verdict Ford Kuga I

Ford Kuga I – VW Jetta al cross-over-elor. Ford Kuga I e pentru genul de om care vrea un cross-over. Nu stie ce vrea, cross-over sa fie. Vrea sa fie decent, sa il duca de colo colo si sa nu se faca de ras pe unde merge. Nu stie mare lucru despre masini si nici nu vrea sa stie. El stie doar ca e Ford deci are semi-prestanta, e semi-mare deci are semi-prestanta si arata bine deci are prestanta. Daca vrei un cross-over simplu care sa fie mai luxos decat un Qashqai sau un Duster, atunci Ford Kuga I e pentru tine. Nu e nici o masina rea, dar nici exceptionala. Plus ca se vede ca toata tehnologia a fost luata de pe Focus si interiorul de pe C Max, deci efortul a fost minim. Dar iata ca totusi un efort minim a adus rezultate decente si vanzari astronomice.

Ce motor recomand? In afara de 2.0 TDCI de 136 de cai nu prea ai ce alege. Oricum majoritatea soferilor de cross-over nu au nevoie nici de 4×4, nici de cutie automata. Un Ford Kuga 4×2 2.0 TDCI 136 cai si cutie manuala poate fi o masina relativ ieftina la intretinere si categoric aspectuoasa. Pentru ca atunci cand ai cross-over, de multe ori doar aspectul conteaza. Macar primesti si o masina decenta pe langa aspect.