Mitsubishi Outlander I. De ce? Una din cele mai rare, exclusiviste si sportive masini pe care le poti cumpara cu aceeasi bani pe care ii dai intr-un weekend in supermarket, intra in arena AproapeMasini. Mitsubishi Outlander I, masina care iti dinamiteaza portofelul si care te face sa te simti bine in timp ce arunci cu bani ca in lautari.

 

Am scris in articolul despre primul Aygo – masina oficiala de livrat pizza a anilor 2010 – ca exista cate o masina pentru fiecare om, chiar si pentru Mircea Solcanu. Si apoi exista Mitsubishi Outlander I – o masina doar pentru pasionatii auto. Nu ai sa vezi oameni normali conducand un Mitsubishi Outlander I si foarte rar ai sa vezi o masina care sa nu fie tunata sau ciunata. #ciuning.

Lansat in 2003 atunci cand Mitsubishi si Subaru petreceau momente intense in lumea raliului, Mitsubishi Airtrek sare peste balta dintre America si Europa si se transforma in Mitsubishi Outlander I. Daca Subaru Impreza facea concurs de tras cu sutul in testicule impreuna cu Mitsubishi Lancer, Mitsubishi Outlander I s-a batut cu Subaru Forester XT, la fel cum se bat culturistii in vestiare cu prosoape umede. Spun asta pentru ca amandoua sunt masini puternice, amandoua vin cu tractiune integrala standard si amandoua vin doar cu motoare pe benzina de minim 2 litri si amandoua s-au pensionat sub forma de cross-over in generatia urmatoare. Tot de asta nici nu le-a cumparat nimeni in Europa in afara de pasionatii auto. Tractiune integrala si benzinar de minim 2 litri, astea doua fac o combinatie mai exploziva decat Lorin Fortuna si Olimpian Ungherea. Mai exploziva decat Raluca Badulescu si Nikita. Mai exploziva decat Mountain Dew si Vodka. Mai exploziva decat o femeie care e suparata si care isi pune mainile in san in timp ce te asculta si are buzele stranse intr-o parte.

Motoare Mitsubishi Outlander I

Benzina

  • 2.0 4G63 de 125 cai – Motorul de inceput pe Mitsubishi Outlander I face parte din familia 4G, la fel ca restul motoarelor. Cel mai simplu, ieftin, popular si muncitoresc motor de la noi. Daca vezi un Outlander I undeva pe camp sau ca urca o panta de noroi, cel mai probabil are benzinarul de 2.0.
  • 2.4 4G64 de 140 cai – Gasit mai popular pe L200 si prin America undeva benzina costa 50 de bani galeata, in Romania motorul asta nu a fost cel mai popular posibil pe Mitsubishi Outlander I. La urma urmei noi punem GPL si pe motoare de 0.9 de pe Logan si nici macar nu facem taximetrie.
  • 2.0 Turbo 4G63 de 201 cai – Legendarul motor de pe Lancer Evolution-ul care a facut scandal in lumea raliurilor. Doar ca acel motor are 240 de cai, iar pe Mitsubishi Outlander I are doar 201 cai. Intr-un dric cu tractiune integrala.

Probleme generale Mitsubishi Outlander I

  • In primul rand e genul ala de masina care are un aspect pe care ori il placi, ori nu. Nu exista cale de mijloc. Personal imi place, dar cunosc oameni care m-ar degraba si-ar baga un mixer in ochi si l-ar porni la intensitate maxima in timp ce sunt legati de scaun si asculta o inregistrare audio de unghii care scartaie o tabla.
  • In al doilea rand, vizibilitatea spate e aproape inexistenta. Pe portbagaj ar putea juca „Twister” Salma Hayek impreuna cu Simona Patruleasa, si nu ai avea nici cea mai vaga idee.
  • Motoarele pe benzina sunt mai sensibile la benzina si la ulei mai ceva decat un BMW F10 sau o studenta care ajunge pentru prima oara intr-un camin. Daca nu schimbi uleiul la timp si folosesti ulei din tigaie, vei ajunge chiar sa distrugi axa cu came. Per total, motorul 4G de la Mitsubishi s-a dovedit a fi unul foarte fiabil. Ocazional pot apare probleme la sonda lambda si la catalizator.
  • Nu trebuie sa fii absolvent de scoala vietii pentru a realiza ca un benzinar de 2 litri care transmite putere la toate cele 4 roti nu va scoate un consum impresionant de combustibil. Dar iarasi, pentru genul de om care are Mitsubishi Outlander I consumul nici nu mai conteaza. Sapca intoarsa sa fie, pentru ca singura activitate urbana a posesorului de Outlander I este sa stea in parcare si sa bea cafea la 1 leu, impreuna cu alti posesori de Mitsubishi.

Verdict Mitsubishi Outlander I

Cu siguranta e o masina pentru pasionati. Dar daca nu stii nimic despre masini si totusi cumva ajungi cu un din asta pe mana? Atunci vei avea parte de o masina de familie care e fiabila, rapida si capabila pe strazile patriei, indiferent daca sunt asfaltate sau nu. Singurele minusuri reale sunt aspectul si consumul de benzina, dar ai restul de plusuri. Mai ales ca avem un caz clasic in care cumperi masina si nu sigla. Nu vei impresiona pe nimeni spunand ca ai un Outlander de prima generatie. Majoritatea doar vor cere o punga de genul pungilor puse in spatele scaunelor din avioane. Dar oare conteaza ce crede lumea, sau cum te simti la volanul uneia din cele mai fiabile si mai puternici masini pe care le poti cumpara cu echivalentul unui raft dintr-un Mega Image?

Ce motor recomand? Portofelul spune 2.0 aspirat de 125 cai, inima spune 2.0 Turbo de 201. Ochii vad, inima cere, peste tot numai placere, te transformi treptat-treptat din normal in obsedat. La stanga femeeeiiii, te uiti fara sa vreeeiiiii……