VW Jetta A6. Nu mai e doar un Golf cu portbagaj si nu mai e nici un Passat aspirational. E fix ceea ce trebuia sa fie VW Bora – berlina compacta VW. Nu sunt fan VW, dar VW Jetta A6 chiar e altceva.

 

Nu e chiar o partida intima si fierbinte dintre Simona Patruleasa si Salma Hayek. Nu e nici macar o partida intima si fierbinte dintre Viorel Lis si Irinel Columbeanu. Nu e nici macar o dezbatere televizata intre Lorin Fortuna si Olimpian Ungherea. Dar totusi, VW Jetta A6 are un farmec propriu.

Daca in trecut VW Bora era un Golf IV cu portbagaj si care avea si versiunea break care era identica cu Golf break pentru ca la VW nu exista conceptul de comunicare interna, daca in trecut VW Jetta A5 era un Golf V cu portbagaj, VW Jetta A6 difera radical fata de Golf VI. La fel cum tamaia nu seama cu heroina, nici VW Jetta A6 nu seamana cu Golf VI si panourile nu se imbina. Asadar, Jetta A6 nu mai e un Golf cu portbagaj.

Ramane in continuare in schimb un Passat B7 aspirational. Ori n-ai avut bani de Passat, ori te-au intimidat dimensiunile berlinei de clasa medie, ori ai vrut sa faci o economie de bani ca sa iti poti cumpara bilete la emisiunile live ale lui Capatos. Cert este ca ai vrut o berlina cu care sa nu te faci de ras nicaieri. Practic, esti un posesor de Passat B7 care a vrut ceva mai mic. Ai 40-50 de ani, ai vreo doi copii si ceva pozitie de management. Nu ai o pozitie aspirationala, pentru ca daca aveai o pozitie aspirationala cu siguranta erai intr-o Octavia si iti satisfaceai visele si fetishurile undeva in parcarea de la firma, noaptea pe intuneric.

 

Dar macar ramai cu una din cele mai fiabile masini din gama VAG moderna, o companie presarata cu probleme de fiabilitate si scandaluri de ecologie la fel cum Salajanul e presarat de carturari. Dar tu totusi mergi in continuare la sigur, vrei o masina simpla care sa arate bine si cu care sa nu te faci de ras nicaieri unde te prezinti. „Am o Jetta”. Nu va rade nimeni de tine, dar nici nu te vor invidia prea multi oameni. VW Jetta A6 – Lambrusco-ul lumii auto.

Motoare VW Jetta A6

Benzina

  • 1.2 TSI de 105 cai – Ai sa observi aici ca voi insista pe versiunea facelift. La fel e valabil si pentru 1.2 TSI, motorul aspirational de pe Jetta. De cumparat versiunea pe curea intrucat primele unitati aveau distributie pe lant, lant care iesea de la punct la fiecare a treia pornire de motor. E un motor aspirational pentru cei fara prieteni si fara familie, intrucat motorul e mai degraba pentru oras, drumuri ocazionale in afara si de obicei gazduieste maxim 2-3 persoane.
  • 1.4 TSI de 122, 125 si 150 cai – La fel ca la 1.2 TSI, problema distributiei a fost rezolvata in 2013 odata cu facelift-ul. Cel de 125 a venit direct cu distributie pe curea, prima oara pe Seat Leon si apoi a venit si pe Jetta. Cat despre comparatia dintre ele, e ca si cum le-as compara pe Gina Pistol, Alexandra Raluca Nistor si Andreea Balan. Nu sunt urate, nu sunt exceptional de frumoase, se prezinta decent in absolut orice situatie si nu te faci de ras cu ele niciodata.

Diesel

  • 1.6 TDI de 105 cai – Nu. Am vorbit mai mult despre motorul asta in articolul despre Golf VI asa ca te las sa citesti acolo. Si pun link-ul doar pentru ca stiu ca romanii cumpara doar VW diesel.
  • 2.0 TDI de 110, 140 si 150 cai – Un 2.0 TDI de generatie noua, acest Lino Golden al lumii auto e gata de distractie. Daca vrei fiabilitate mergi pe cel de 110 cai, daca nu iti pasa ce motor ai ia versiunea de 140 iar daca ai un buget mai consistent decat Ozana Barabancea dinainte de operatie, mergi pe 2.0 TDI de 150 de cai care e un motor de generatie noua.

Probleme generale VW Jetta A6

  • Pentru posesorii de VW Jetta A6 cu transmisie automata, mare atentie la DSG si in special la Mechatronic. Mechatronicul e calculatorul cutiei automate si nu vrei sa stii cat costa unul in momentul in care isi va da inevitabilul duh. Si ca sa nu fii complet panicat in intersectie, fa bine si schimba uleiul la fiecare 60.000 de km.
  • Motoarele diesel au clasica problema cu volanta si ambreiajul. Nu ar fi o problema foarte grava, daca nu ar veni cu volanta cu masa dubla si s-ar strica la fiecare pornire in rampa. In unele cazuri extreme, volanta se strica atat de tare incat ia si cutia de viteze dupa ea.
  • Scandalul emisiilor VW loveste si in Jetta la fel cum a fost tuns si lovit Naomi de catre 4 barbati suspecti, in 2009. Daca are vreo revelanta pentru tine sau nu, pentru mine e tot una.
  • Majoritatea problemelor sunt rezolvate odata cu faceliftul din 2014, inclusiv clasicele probleme la motoare si la bucatile de interior care isi dau divort la fiecare groapa. Bine macar ca suntem in Romania si nu avem probleme cu gropile, spre deosebire de tarile de mana a treia gen Olanda sau Germanezia.

Verdict VW Jetta A6

VW Jetta A6 – Lambrusco-ul lumii auto. Nu e nici chiar doza completa de Moet, dar cu siguranta nu te faci de ras cu un Lambrusco. Asa si cu Jetta – nu e chiar experienta completa a unui Passat, dar nici nu e o masina de evitat. Daca pana acum era doar un Golf cu portbagaj, acum chiar e berlina compacta care s-a vrut a fi inca de la inceput in 1358. Dar oare mai are loc o berlina compacta intr-o lume dominata de masini cross-over? La fel ca si Mondeo, Jetta A6 urmeaza o reteta clasica si o executa impecabil. Dar oare mai are relevanta aceasta reteta?

Ce motor recomand? Pentru benzinare recomand clar 1.4 TSI, indiferent de putere atata timp cat e dupa 2013. Cat despre diesel, cel mai civilizat motor si de bun simt ramane 2.0 TDI de 110 cai. Nu ai nevoie de mai mult la o Jetta. Nu e ca si cum vei face sport intr-o Jetta diesel. Ca ai 40 de ani si 2 copii in spate.