Infiniti Q50, una din cele mai bune masini de care n-ai auzit niciodata. Infiniti Q50, un C Class japonez sau un Lexus IS de la Renault?

Infiniti Q50? Ce e aia? Nu am auzit nici de marca nici de masina. E vreo masina de spalat? Daca nu esti atent, e cat se poate de departe de termenul de masina de spalat.

La noi in Romania brand-ul Infiniti e la fel de popular ca National Geographic. Majoritatea oamenilor au auzit de el, dar foarte putini stiu despre ce e vorba in aceasta marca exclusivista.

Undeva prin 1989, in timp ce noi eram ocupati cu cel mai iubit fiu al tarii si ne pregateam sa fugarim cu elicopterul pentru ca 20 de ani mai tarziu sa vina carmaciul iubit ca sa ne conduca, pe partea cealalta a globului marcile auto japoneze isi scoteau primele brand-uri de lux. Dap, niciodata nu s-a putut compara Japonia cu Romania ca si avans tehnologic, dar e bine ca ei macar incearca.

Asadar, in 1989 se lanseaza atat Lexus cat si Infiniti, Lexus fiind divizia de lux a Toyota iar Infiniti fiind divizia de lux a Nissan. Atunci, de ce am auzit de Lexus si nu de Infiniti? Pentru ca Infiniti a fost foarte ocupat in America, unde s-a descurcat si se descurca in continuare destul de bine, iar in Europa prezenta e mai limitata decat atentia mea in timp ce scriu aceste articole.

Dupa cum spuneam, sistemele 4×4 mai vechi folosesc diferentiale blocante central pe principiul vascocuplajului.

Stai, nu asta.

Plus ca Infiniti nu a dus-o foarte bine in Europa pentru ca a venit doar cu motoare mari. De aceea Infiniti Q50 este unul din putinele modele pe care ni le permitem si care au logica la noi in Europa, si asta numai pentru ca Mercedes a intrat in alianta cu Nissan si Renault si astfel Nissan a imprumutat celebrul lor diesel de 2.2 si l-au dus pe Infiniti Q50.

Practic, ideea acestei masini este de a fi un competitor direct cu BMW Seria 3. Doar ca vine cu un singur diesel de la Mercedes, un 2.0 Turbo tot de la Mercedes si cu un 3.5 V6 benzina de la Nissan. Nivelul de lux in schimb e undeva pe la Lexus iar sportivitatea e undeva pe la Mercedes. E un competitor real pentru BMW Seria 3.

Atunci de ce nu s-a vandut precum casetele cu Alina Plugaru?

  • Pentru ca nu e o masina germana si asta nu intereseaza pe nimeni. In special pe mecanicii care nici nu vor sa se atinga de Infiniti asa ca optiunile tale sunt limitate la reprezentante si cateva ateliere specializate.
  • Al doilea motiv a fost ca pretul de achizitie a fost la fel de mare ca un Lexus IS sau ca un Seria 3 sau ca un C Class. Sa dai 50000+ euro pe o marca necunoscuta, asta a fost un pariu pe care multi nu au vrut sa il faca. Iar cei care l-au facut, au avut de castigat una din cele mai luxoase berline din clasa compacta. Din pacate asta a dus si la o depreciere ceva mai mare decat la BMW. Stiu, tot vorbesc despre BMW la fel cum se vorbea la OTV despre Cioaca, Rucar si Bran, dar chiar japonezii au spus ca au lansat Infiniti Q50 special pentru a se lua de boase cu BMW Seria 3.

Motoare Infiniti Q50

Benzina

2.0 Turbo de 211 cai – Incepem prost din prima, cu un 2.0 Turbo de la Mercedes. Dependent de mentenanta facuta ca la carte ca un carturar de o sticla de spirt, acest motor are probleme la axa cu came, turbina si lantul distributiei. Mare grija la cum ai grija de motorul asta.

Diesel

2.2 de 170 cai – Te-ai gandi ca un Infiniti Q50 cu un 2.2 diesel de la Mercedes ar fi o idee buna. Si ai fi cat se poate de gresit. Un motor complet nou, faimosul OM651 are probleme cu injectoarele (din 2012 s-a trecut la alte injectoare, fara probleme) si cu lantul distributiei care incepe sa aiba joc. La fel ca la BMW, distributia este in spatele motorului asa ca orice operatiune va costa. Iar operatiunile mai complexe vor cere motorul scos afara.

Hibrid

3.5 V6 + electric de 364 cai – Din toate motoarele posibile pe care sa pui un motor electric, cei de la Nissan au ales legendarul VQ35 de pe Nissan 350z. Unul din cele mai fiabile motoare de pe piata, acest mamut are nevoie doar de ulei de calitate schimbat la timp si se va invarti pana la infinit (sau Infiniti. Ai ras? Nu? Ok, ma conduc singur afara”).

Probleme generale Infiniti Q50

  • La fel cum am spus si despre Renault Koleos, Infiniti Q50 o sa aiba probleme mari la mecanici asa ca vei face reparatiile complexe prin reprezentanta cel mai probabil.
  • Cativa oameni s-au plans despre faptul ca directia este foarte usoara, mai specific faptul ca nu functioneaza ca un servotronic care intareste directia odata cu cresterea vitezei. O parere mai subiectiva decat notele puse de un professor mituit, asa ca te las pe tine sa faci un test drive.

Verdict Infiniti Q50

Un Seria 3 de la Nissan, care e marginal mai fiabil si mai luxos. Daca ar fi fost mai populara marca si ar fi o avut o retea mai extinsa de reprezentante si de ateliere de reparatii, as fi recomandat-o fara sa stau sa ma gandesc. Dar asa, Lexus IS sta undeva in spate si pandeste la banii tai. Pentru ca daca te uiti la un Lexus sau la un Infiniti, e clar ca nu esti genul de om care merge cu grupul. Practic, esti un hipster cu bani. Un hipster la costum. As spune ca hipsterii nu poarta costum, dar du-te intr-o corporatie la un meeting de nivel mediu si vei vedea hipsterii toti imbracti la costum. Acelasi costum. Toti intr-un singur costum.

Ce motoare recomand? Pentru caracterul lui Infiniti Q50 recomand dieselul de 2.2 de la Mercedes. Totusi, daca intradevar ai cojones pentru un Infiniti pe bune, recomand hibridul de 3.5 V6 + electric.