Hyundai Santa Fe III, Hyundai Grand Santa Fe sau cum sa faci o masina de teren sa danseze pe ritmuri „La Familia”. Adica e doar o masina de familie. Una foarte buna in schimb.

Primul Santa Fe era genul de masina care infrunta orice provocare care nu tinea de asfalt. Chiar si astazi, padurile patriei sunt pline de proprietari de Santa Fe I care inca au remorci cu lemne si damingene de carat sus pe munte. Daca ar fi fost o persoana, ar fi fost un cioban care munceste toata ziua pe o sticla de spirt, un pachet de tigari si un blid de mancare, dar care ca un zmeu praseste la sfecla. In esenta, Matei Dima. Apoi a venit Santa Fe II, o masina care era capabila si pe teren accident dar care a fost cumparata pentru ca era o masina mare si sigura de familie. Un Touareg mai civilizat, ca si costuri si fiabilitate. La fel ca si Liviu Varciu, Santa Fe II era peste tot si acum ca se ieftineste devine mai populara ca niciodata. Iar Hyundai Santa Fe III ramane o prezenta destul de rara pe strazile patriei, fiind acum o masina veritabila de familie.

Masina de familie?

Mi-e greu sa cred ca ar face off-road cineva cu Hyundai Santa Fe III, la fel cum imi este si greu sa cred ca am vreo sansa de reusita in Romania sau ca imi va lasa vreun comment Roxana Ionescu la acest articol. Si totusi, daca stau bine si ma gandesc, daca nu imi va scrie Roxana Ionescu, cu siguranta nu voi avea copii si nu voi avea nevoie de un Hyundai Santa Fe III, care vine cu 15 randuri de scaune, cu cate 5 scaune pe rand. Vine cu un pret destul de bun si cu dotari demne de Simona Patruleasa. Practic, daca avea sigla care trebuia se vindea ca painea calda, asa ca Santa Fe III ramane doar o masina excelenta pentru care platesti masina, nu sigla. Totusi, parca ceva nu ma atrage la Santa Fe III / Grand Santa Fe. Imi lasa impresia aia de autobuz interminabil, un fel de Sharan cu scaune de piele ventilate si cu Lane Assist. Plus ca inca nu e la nivelul european, dar e destul de aproape. Si asta se vede nu doar in calitatea materialelor sau dotari, dar in special prin faptul ca departamentul de marketing nu s-a mai obosit sa faca studii de piata asa ca a lansat toate motoarele posibile, atat americane cat si europene, la gramada. Chiar daca pe mobile.de exista doar doua Santa Fe III cu fabulosul 3.3 V6 talpa.

Motoare Hyundai Santa Fe III

Benzina

  • 2.0 Turbo de 192 si 270 cai – Nu era stresat suficient de catre o turbina, acuma pui si microscopicul 2.0 Turbo sa care in spate si un autobuz de dimensiunea lui Santa Fe III. Nu e un motor mic in mod normal, dar comparabil cu Palatul Poporului pe roti, chiar nu are ce cauta aici. E ca si cum l-ai pune pe Cosmin Selesi sa il care in spate pe Cabral.
  • 2.4 de 171, 175 si 188 cai – Acelasi 2.4 GDI luat de pe primul Santa Fe, fara modificari semnificative. Pistoanele si camasile pistoanelor sunt facute in continuare din hartie igienica biodegradabila cu trei straturi si miros de levantica asa ca nu e ultimul cuvant in materie de fiabilitate.
  • 3.3 V6 de 270 si 290 cai – Un hamburger vine in lumea noastra plina de capuccino si soufle, ca sa ne traga un sut in testicule si sa ne faca sa ne amintim ca atunci cand e vorba de motoare mari si ineficiente, americanii inca sunt in top. Consuma ulei la fel cum consuma Sisu zapada si consuma benzina la fel de mult precum injura Zavoranca. Nu e de mirare ca acest triplu cheeseburger XXL nu a prins in Europa.

Diesel

  • 2.0 CRDI de 150 cai – Daca nu te grabesti nicaieri, dieselul asta furat de pe Tucson III isi poate face treaba decent si pe Santa Fe, desi probabil ca te va face sa iti doresti sa fi invatat mai mult in scoala, sa fi muncit unpic mai mult si sa iti fi cumparat dieselul de 2.2.
  • 2.2 CRDI de 197 cai – Acelasi 2.2 CRDI lansat pe Santa Fe II, doar ca actualizat la normele de poluare Euro 5 si Euro 6. Nu are probleme specifice, ci doar problemele uzuale ale unui diesel modern in 4 cilindri si strangulat de normele de emisii de parca ar fi platit pentru un astfel de serviciu.

Probleme generale Hyundai Santa Fe III

  • Pentru snobii care si-au luat trapa panoramica trebuie sa stie ca Doamne Doamne vede ce au facut si asa le-a dat o trapa panoramica demna de cosul de gunoi. Pe langa faptul ca motorasul se poate bloca, ai sanse mari ca trapa sa crape. Sau iti cumperi o masina fara trapa. Sau cu trapa, dar nu o folosesti niciodata.
  • Vopseaua e la fel de sensibila ca Dana Roba atunci cand o atacat-o verbal Sexy Morosanca si apoi Dana Roba s-a hotarat ca sa o atace fizic pe Sexy Morosanca. Totul s-a intamplat la Xtra Night Show in 2014. Doamne ce iubesc internetul!
  • Cutia automata nu este cea mai rafinata cutie posibil, dar macar e fiabila. Asta e ca si cum ai spune ca ai doar un picior mai scurt, dar functional, in loc sa fie amputat.
  • Scaunele din spate (randul 15) sunt lipite cu guma si nu sunt tocmai stabile. Daca vei pune niste copii pe ultimul rand, vor sti exact cine sunt preferati in familie si cine sunt doar tolerati.

Verdict Hyundai Santa Fe III

Nu. Bleah. Yuck. E un Passat B7 break pe steroizi. O masina pentru un familist convins, care are multi copi si destul de multi bani si care vrea si ceva statut. Ca si masina, Hyundai Santa Fe III e mult peste ceea ce a fost la inceput, mult si diferit. Nu mai e o masina de teren, e o masina strict de familie. E una din putinele masini care ar supravietui unui impact frontal cu un Touareg. Asta daca e un criteriu de cumparare. Iar cand ai 45 de ani si 15 copii, probabil ca te gandesti la criteriul asta. Pentru ca viteza nu a omorat niciodata pe nimeni. Faptul ca devii deodata stationar, asta te omoara. Iar intr-un Santa Fe III, poti sa te ciocnesti si cu un Dac 665, ca tot scapi cu viata.

Ce motoare recomand? Singurul motor care are logica pe Santa Fe III e dieselul de 2.2 si 197 de cai. Atat. Benzinarele sunt ori prea mici ori prea mari. Sigur, ai fabulosul 3.3 V6, dar oare cati familisti convinsi ar cumpara asa ceva?