Hyundai Accent III, una din cele mai bune masini low cost la ora actuala. De ce merita sa spargi chiar si 500 de lei pentru un Hyundai Accent III, afla in articolul de astazi.

Hyundai Accident…asta…Hyundai Accent III a venit practic ca o continuare a lui Accident II si ca un predecesor al lui Hyundai i30. Doar ca i30 atunci a venit si a inlocuit atat Accent-ul cat si Elantra si a devenit the one man show, ca Liviu Varciu.

Suntem in zona de masini low-cost asa ca invit sa iasa afara toti carcotasii care vor spune ca e o masina proasta. O masina care duce mai departe torta fostului Accident si se bate in continuare cu Golanul, chiar daca are in continuare dotari mai multe si, cel mai important, are si cutie automata. Bine, nu e ultima fita in materie de cutii automate, dar era una dintre putinele masini low cost cu optiunea asta. Cat despre fiabilitate, e acolo sus in pom cu Golanul pentru ca in continuare se merge pe deviza „nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. Sau poate pentru ca genu de om care are un Hyundai Accent III nu o tavaleste la fel ca defunctul Golan. Sau poate ca intradevar nu e virus ca covidu’ si echipa ca Rapidu’.

Si uite asa compacta berlina de la Hyundai s-a strecurat prin lumea auto si chiar si pe plaiurile noastre mioritice. De obicei condusa de oameni trecuti de 150 de ani, de nepotii lor care au primit masina drept mostenire dupa ce au crapat, sau de soferii de delivery care au vrut ceva ieftin si bun, Hyundai Accent III e acea masina anonima care te va face sa uiti ca ai o masina. Atat ca si costuri cat si despre faptul ca exista sau ca are si alta functie de a te deplasa de colo colo.

Motoare Hyundai Accent III

Benzina

  • 1.4 MPI de 96 de cai – Cel mai simplu si de departe cel mai popular motor de pe Hyundai Accent III si parintele vestitului 1.4 MPI de la Hyundai care se foloseste chiar si astazi. Consumul nu este nimic de laudat si cateodata tremura ca Viorel Lis, dar e un motor comic de fiabil si asta il face excelent pentru oras.
  • 1.6 MPI de 112 cai – La fel ca si la modelul anterior de Accident, singurul motiv pentru care sa cumperi motorizarea asta este pentru cutia automata si pentru dotarile suplimentare pe care le primesti. Dar avand in vedere costurile de mentenanta ale unei cutii automate, deja nu mai are sens masina asta. E ca si cum te-ai duce la birtul din gara si ai cere Moet. Sau Mona+, pentru ca acea cutie automata nu e chiar atat de exclusivista.

Diesel

1.5 CRDI de 110 cai – Acelasi 1.5 diesel in 3 pistoane de care radea toata lumea si dupa care acum lumea plange. Legendar pentru consum si fiabilitate, singura problema reala e la senzorul axei cu came si cateodata trebuie sa verifici si sorbul de la baia de ulei. Nu e chiar atat de tragic ca la Santa Fe II, dar e bine de verificat pentru ca in viata e bine sa te protejezi.

Probleme generale Hyundai Accent III

  • Din pacate avem rugina pe la aripi si pe la praguri, dar asta nu ar trebui sa te opreasca din drum. Din contra, ai un motiv real pentru a negocia cu 200 de euro pretul masinii si uite asa pretul ajunge pe minus.
  • Coloana de directie e de departe cea mai comuna problema la Hyundai Accent III si asta e o operatiune pe care o va face fiecare masina macar o data in viata. Poti sa scapi usor doar cu un senzor sau poate o sa trebuiasca schimbata toata coloana, cert este ca doar prin emisiunea „Fete Bune” avem o scapare de la realitate.
  • Suspensiile sunt facute pentru autostrada, sau asa ar vrea sa te minta Hyundai. Din fericire suspensia low cost are piese aftermarket de schimb si mai low cost asa ca nu e tragic. In general preturile la piese pentru masina asta sunt de la ultra low cost pana la medium cost, trebuie sa fii foarte dedicat pentru a simti costurile reparatiilor.

Verdict Hyundai Accent III

Un tanar povestea ca in 13 ani si 120.000 de km de utilizare a bagat in piese de schimb doar 40 de lei, restul a fost doar consumabile. Am crezut ca e nebun si ca pentru el si motorul e un consumabil. Dar doar uleiul, filtrele, bateria si suspensia sunt consumabile. O masina excelenta pentru cei care vor doar sa circule cat mai ieftin si atat. E singurul criteriu unde exceleaza si intradevar face o treaba buna. Nu e sportiva, nu e confortabila, nu e dotata, dar e al naibii de fiabila si de ieftina la intretinere. La naiba, pana si intretinerea de la asociatie e mai scumpa decat intretinerea la un Accent III.

Ce motoare recomand? Pentru benzina, clasicul 1.4 MPI de 92 de cai e suficient pentru toata lumea, iar la diesel nu vei ghici niciodata.