Opel Astra G. La fel ca si igrasia, orice ai face, nu poti scapa de ea. Si traiesti cu ea de peste 20 de ani si stii ca nu vei scapa de ea prea curand. La fel e si cu Opel Astra G, una din cele mai cerute masini de catre cei 2 cititori ai acestei pubele internautice.
Si e usor de vazut de ce multa lume (amandoi cititorii) a cerut un articol despre Opel Astra G. De o parte e o aproape masini, dar de alta parte e o masina mai polivalenta decat sala de sport sau decat Cristian Tudor Popescu. O masina mai versata decat Romeo Fantastik care ne ureaza o seara sex. Sau aia era versatila???
Ideea e ca exista cate o masina pentru orice tip de sofer posibil si imposibil. Daca abia ai luat permisul si ai doar 500 de euro in buzunar, Opel Astra G coupe te asteapta. Daca ai doar 500 de euro salariu si 48 de ani in buletin, Opel Astra G berlina te asteapta. Daca nu ai salariu si traiesti doar de pe urma animalelor si plantelor din gradina proprie, atunci Opel Astra G break te asteapta. Iar daca esti vreun mester la inceput de drum, Opel Astra G Van te asteapta. Vrei o decapotabila dar nu ai bani de decapotabila? Opel Astra G cabrio. Practic, Astra G-ul ar trebui sa fie singura masina disponibila din intreaga lume. Nu exista nicio treaba pe care sa nu o poata indeplini. Inclusiv mersul pe munte, pentru ca la cat costa oricum nu iti pasa daca iei vreun bolovan sau o cioata.
La fel ca si Corsa C, Astra G-ul si-a facut rapid o reputatie de masina ieftina, simpla si relativ fiabila. Da, nu e cea mai comoda sau dotata masina posibil, dar oricum mergi pe logica „de 500 de euro platesc, de 500 de euro primesc” iar asta ajuta Astra-ul sa mai traiasca inca pe strazile patriei. Drept dovada ca s-a produs la mult timp dupa ce Golf 4 si Focus I, masinile rivale la lansare, erau deja scoase din productie. Cei de la Opel au vazut ca G-ul se vinde ca painea calda sau SMS-urile de la OTV si au decis sa il produca in paralel cu Opel Astra H, doar sub numele de Opel Astra Classic. Un fel de Skoda Octavia Tour de la Opel. Iar oamenii le-au cumparat. Pentru ca acolo unde exista masini ieftine si simple, exista hoarde de cumparatori.
Motoare Opel Astra G
Benzina
- 1.2 MPI de 65 si 75 cai – Un motor furat de pe Corsa C si care ar face bine sa ramana pe Corsa C. Merge si pe Astra G, dar e mai chinuit decat un angajat pe minimul pe economie. Impreuna cu benzinarul de 1.4, versiunea TwinPort are o mica problema de fiabilitate, dar per total e mai ieftin decat mersul pe jos.
- 1.4 MPI de 90 cai – La fel ca si benzinarul de 1.2, versiunea TwinPort are o mica problema de fiabilitate. Dar macar la 90 de cai se misca decent si pentru cei cu mai putine pretentii in viata. Probabil ca e cel mai echilibrat motor pentru incepatori sau pentru cei care se urca la volan de nevoie, nu de placere.
- 1.6 MPI de 75, 85 si 101 cai – Sa ma pui sa aleg intre 1.6 si 1.4 e ca si cum m-ai pune sa aleg intre Simona Trasca si Sanziana Buruiana. Au fost prin anii 2000 destul de bune, sunt destul de bune si acuma dar incep sa isi arate varsta. A da, dintre toate, recomand benzinarul 1.6 EcoTec de 101 cai care a fost montat si pe Astra H.
- 1.8 de 116 si 125 cai – Deja discutam despre altceva. Iesim din zona lui Astra G compact, berlina sau break si intram in teritoriul lui Bertone si Cabrio. Fabulos motor, care a facut senzatie si pe Vectra B si Vectra C si care si-a dovedit din plin fiabilitatea. Nu e de mirare ca e un motor foarte popular pe Bertone.
- 2.0 de 136 cai – Alt motor foarte rar pe Astra G dar popular pe Bertone, Calibra si Vectra. Are o problema comuna cu benzinarul de 1.8, dar in general e un motor solid si cu aceasta ocazie iti urez mult succes ca sa gasesti un Opel Astra G 2.0 benzina aspirat.
- 2.0 Turbo de 200 cai – Te-ai gandi ca un 2.0 Turbo de la Opel din anii 2000 ar fi un dezastru, si ai gresi. Ai gresi la fel de mult ca Vadim atunci cand a angajat-o pe Moculeasca, pentru ca legendarul Z20LET a fost un motor fiabil si plin de testosteron. Atentie ca nu are treaba cu 2.0 Turbo de pe Opel Zamfira cum nu are treaba Andrei Duban cu umorul. Pe bune, exista oameni care rad la Andrei Duban?
- 2.2 de 147 cai – Mult noroc sa gasesti unul pe Opel Astra G. Plus ca nu e asa fiabil. Si pentru 11 cai in plus fata de 2.0 platesti de 4 ori impozitul si la asigurare cine stie cat. Am sa urmez sfatul lui Radu Almasan si am sa spun „Pas cu pas”. La fel cum am sa iau sfatul lui Romeo Fantastik si am sa va urez o seara sex.
Diesel
- 1.7 TD de 68 cai – Nu. Desi, daca stau mai bine si ma gandesc, Opel Astra G Caravan 1.7 TD e un fel de VW Transporter T4 al turismelor. Lenta, fiabila, muncitoreasca. Totusi, as mai pune 50 de euro si as merge la urmatorul nivel.
- 1.7 CDTI de 75 si 80 cai – De aici incepe legenda lui 1.7 CDTI de la Isuzu. Un motor de duba, facut sa reziste, sa reziste, sa reziste, sa reziste. Ca si fiabilitate si complexitate e acolo cu 1.9 TDI de la VW si 2.0 D-4D de la Toyota.
- 2.0 DI de 82 cai – Un 2.0 diesel, fara turbina, lansat in 1400 toamna. Daca ai motorul asta ar trebui sa te intereseze pistele de biciclete din orasul tau, pentru ca si tu vei fi obligat sa mergi pe acolo.
- 2.0 DTI de 101 cai – La fel ca si 1.7 DTI / CDTI, doar ca marginal mai mare. Probabil cel mai echilibrat motor diesel de pe Opel Astra G, dar mult noroc sa gasesti unul.
- 2.2 DTI de 125 cai – Impozit de 4 ori mai mare ca la 2.0 DTI, probleme la pompa de injectie, garnitura de chiuloasa se arde de zici ca e fundalul pieselor Annei Lesko, turbina si ambreiajul isi dau duhul prematur. Fa-ti un bine si cumpara un 2.0 DTI.
Probleme generale Opel Astra G
- Motoarele pe benzina au nevoie de respectarea cu strictete a intervalului de schimb pentru distributie si pompa de apa, altfel e nasol. Ia si verifica neaparat cand a fost schimbata ultima oara distributia si respecta de aproape programul. Pe langa asta, mai sunt probleme generale la ECU, debitmetru de aer si bobinele de inductie, dar nimic care sa te falimenteze.
- Benzinarele de 1.2 si 1.4 au nevoie de schimbarea suruburilor cuzinetilor, ca sa nu ramai fara motor. Operatiunea costa 50 lei si o sticla de Coniac, asa ca nu fii chetros. Sau chetroasa, ca Astra G a fost si este populara printre fete.
- Trebuie neaparat sa mentionez faptul ca Opel Astra G hatchback e o masina faimoasa pentru vizibilitatea spate proasta. Faptul ca portbagajul e unpic iesi din caroserie si nu e in continuarea lunetei ca la un hatchback modern, asta face ca tu sa nu stii niciodata pe unde se afla capatul masinii. O problema pe care avea sa o aduca din nou Dacia Logan II, doar ca la Golan portbagajul are zeci de metri lungime si acolo e si mai nasol.
- Aerul conditionat cateodata merge, cateodata nu. Asta daca prinzi un model care sa aiba asa ceva.
- Opel Astra G e o masina ieftina de cumparat asa ca multi le-au cumparat si au uitat complet de mentenanta. Neaparat trebuie verificata masina „din scoarta in scoarta” inainte de achizitie, pentru ca multe dintre ele sunt doar niste roabe cu geamuri.
Verdict Opel Astra G
Nu cred ca vorbim despre pasionati de Astra G. Dar putem vorbi despre oameni care ori isi cauta prima masina, ori au un buget care nu trece de 500 de euro. Iar in mod comic, la categoria 500-1000 de euro, e foarte greu sa bati Astra G-ul. Da, este o masina slaba la capitolul dotari si confort, dar daca doresti transport ieftin, Astra G e mai mult decat decent. Iar pentru ca au luat decizia sa mearga si cu Astra Classic tocmai pana in 2009 inseamna ca vei gasi mereu piese. Am intrat la sanchi pe Facebook Marketplace si am scris „Opel Astra G”. Stiu, un cumparator tipic ar fi scris „asta g”. Primul rezultat era un Astra G din 2001 1.6 benzina 105 cai, cu aer conditionat, geamuri electrice si comenzi pe volan. Pret? 750 euro. Merita? Categoric. Hotel? Trivago.
Ce motoare recomand? La capitolul benzinare sunt undeva intre 1.4 MPI si 1.6 MPI, iar la diesel intre 1.7 DTI si 2.0 DTI.
6 septembrie 2020 la 8:09
Ma simt onorat sa fiu al 3-lea cititor al acestei fose septice a internetului.Stiu ca nu te impaci cu mancatorii de baghete dar un „articol” la C3 pe cand?P.S.Abia astept sa vad ce aduce maine noul Golan 🙂
6 septembrie 2020 la 10:03
2 mentiuni:
1. 1.2 mpi de 65 de cai e ciordit de le Corsa B, nu C.
2. Nu ai cum sa pui 1.7 dti pe acelasi prag de fiabilitate cu 1.9 tdi. La 1.7 trebuia sa umbli cu ECU de rezerva in torpedou, ca il schimbai mai des ca lichidul se parbriz. Asta daca ai pus 1.7 dti in aceeasi oala cu 1.7 cdti in textul de mai sus.
Bonus: 1.6 mpi din generatia asta mananca atat ulei, incat VAG-ul s-a inspirat din el cand a creat rebutul TSI. Nu ai cum sa zici ca e fiabil un motor la care trebe sa bagi ulei deodata cu benzina, ca la Trabant.
6 septembrie 2020 la 10:48
Salutare Danut,
Am pus Corsa C si nu Corsa B ca sa am ce pune de un hyperlink 😀
Legat de 1.6 MPI, cele vechi intradevar au scris in cartea masinii ca au un consum de ulei destul de mare, ala fiind mai degraba design din fabrica decat o problema. Totusi, alea sunt rare si majoritatea din anunturi sunt Ecotec-urile care sunt si pe Astra H si alea sunt ok.
12 decembrie 2020 la 14:05
Salut ! La mentiunea 1 nu comentez dar la mentiunea 2 asi tras concluzii de pe net. ECU avea probleme di cauza ca de la o electrovalva de pe pompa de injectie pleca motorina printre litele firului in mufa frontala de la ECU si deteriora garnitura apoi pinii. Amestecul de motorina cu apa de la spalareamotorului facea sa porneasca doar ventilatoarele nu si motorul, problema extrem de usor de rezolvat . Buba la 1.7ydt era si este EDU ,calculator pompa de injectie ( am scimbat 3 buc.) de la trepidatii apar lipituri reci ,oprirea motorului, lipsa motorina in filtru dar cu 500 ron gaseai reconditionat. O alta problema era blocul de diode care pe alternatorul Hitachi de 110A nu facea fata la servodirectia electrica .Distributia schimbata la 150.000km si pina la 250.000 km nu am scimbat filtru de ulei,filtru de motorina , ulei ioc – am pus Elf turbo diessel din carrefour facut la Brasov pentru ARO si vara sind era cald motorina de tren noneuro si ulei de gatit uzat strecurat prin servetele. 1.7 ydt era euro 3 cu motorina noneuro si cu motorina euro 5 sau 6 facuta pentru dci mai scoate noxe . Per total un tanc de carat , ma refer la caravan F35 , Doar impozitul si rca-ul depaseau pretul motorinei si al intretinerii.
10 mai 2021 la 18:45
Salut. Intre bertone 1.8 benzina si 2.0 T pe care l ai alege si de ce? Multumesc
11 mai 2021 la 13:29
Clar 2.0 Turbo, nu exista comparatie. Plus ca motorul e foarte fiabil atata timp cat il pastrezi stock. Probleme la el apar odata ce incepi sa il modifici.
6 septembrie 2020 la 17:47
Poate scrii și ceva despre saab 9-3
7 septembrie 2020 la 8:30
Salut vecine! Da și eu din favela, pardon zona metropolitana Miroslava. Al meu caravan 1.6 16v 2001 m-a dezamăgit foarte puțin din 2013 când a avut ghinionul să ajungă în Ro. Mai important: la AC am schimbat radiatorul, incărcat de 10 ori tine doar o vara sau mai puțin. Un egr inlocuit. Ceva rugina pe burtă și la aripi, portiere și haion rezolvate din spray. Cons. de ulei e din fabrica, m-am obișnuit. Un concediu in afara 5000 km: „doar” 2 L ulei. Tapițeria la plafon se lasa de la căldură. In rest numai de bine: 4 adulți + 3 copii + bagaj la mare, in portbagaj incap 6 europaleti, 500 kg gresie și un arc rupt, drumuri de munte dintre care unul nu-l recomand la nimeni- Sângeorz Bai _Carlibaba. Consum max 10%, min. 6,5%.
7 septembrie 2020 la 20:08
Am avut Astra G din 2001 motor 16 16v 101cp z16xe. Ca probleme as mentiona: 1. Consum de ulei si in manualul de folosire este mentionat faptul ca daca papa pana in 600ml de ulei la 1000km este ok,
2. EGR-ul face figuri la majoritatea,
3. Bobina de inductie se duce dupa o vreme, este bine sa schimbi bujiile ca sa toarca ca o pisicuta,
4. ECU este problematic si trebuie refacute lipiturile, pentru ca este pus fix langa motor unde se incalzeste si vibreaza carcasa,
5. Toba finala tip „fagure” rugineste destul de frecvent.
Dar in afara de aceste defecte normale pentru o masina mai veche a mers beton si am fost foarte multumit de ea, daca o conduci decent are un consum intre 5,5-6,5 la 100km. O recomand incepatorilor sau celor cu finante limitate dar care vor totusi o masina buna.
22 august 2021 la 8:25
Bună ziua. Am Opel Astra G 2002 .Ma puteti ajuta, sigur contracost cu aripa stânga fata ,eventual culoare bleu?Va multumesc anticipat
13 septembrie 2020 la 21:18
Salut ca tot ziceai de 2.0 aspirat,am o piesa de masina din 2000(editia aniversara) cumparata aproape noua in 2002 vreau sa spun ca si astazi masina este intro conditie excelenta si la cei 96000 de mii de km nu are pret
20 octombrie 2020 la 16:20
Mici corecții.
Pe Bertone nu s-a pus niciodată 2.0 16V, au fost doar 1.6, 1.8, Z20LET și 2.2 16v/2.2 dti.
2.2 e foarte rar pe Astra G normal dar comun pe Bertone, also known as, mașina de piese, ca sunt cele mai ieftine și toate au lanțul fericirii sărit de la punct.
24 octombrie 2020 la 15:59
Sunt cititorul nr.4 :)).Cand mi-am cautat masina nr.2 cred ca ti-am citit tot site-ul.Am ajuns sa caut cine e Ion Paladi.Sa imi bag piciorul daca stiam cine e.
Eu am un Astra G de vreo 9 ani.1.7 DTI din 2002 caravan.Mi-am mai luat una doar ca m-am plictisit de ea si doream un pic de confort si siguranta.Masina nu s-a stricat niciodata sa raman in drum cu ea.Are 300.000km , ambreiaj original,turbina originala,consumul e derizoriu si intretinerea ieftina,nu fumega,ulei schimbat la 10.000.
O problema e acel EDU am refacut odata lipiturile,alternatorul am luat nou ca intra ulei in el si nici un simmering nou nu il putea opri,o toba finala,iar la inceput de an la un „consult pre-ITP” am schimbat conductele de frana si am reparat o gaura de rugina de la caroserie unde se prindea puntea spate(creepy stuff),acu e in stare buna,dar da trebe verificata din scoarta in scoarta periodic ca te trezesti Fred Flintstone.Pentru 18 ani de serviciu,a fost gratis.Mai circula cu el sotia cateva luni si il dam la rabla.Chiar ne-am atasat de el.Am dat 4000 euro pe el :).
Cautam deja alta masina :)) si iara o recomandare de a ta pt doamne si domnisoare de la cel mai bun prieten Golf 6 de 80 cai cu 80.000km luat de nou din ro si intretinut maniacal,pare o varianta buna.
Acu Octavia 3…faci 1000km si nu esti rupt in doua,iti dai seama cam care e senzatia la un asa upgrade.Cea mai mare diferenta a fost ca dupa ce am condus doar Skoda o vreme si m-am urcat in Astra G am avut senzatia ca n-are servo si frane,iar stergatoarele par din comuna primitiva.Dar oricum Astra G fata de Logan 1 e o limuzina la confort si siguranta,am facut niste km cu 1.4mpi ,n-am trait nimic mai infricosator.
3 decembrie 2020 la 16:30
Salut am un opal astra g an 2000 benzina,am o problema mi sa dus chiuloasa si a-și vrea sa schimb si distributia dacă tot dau motorul jos doar ca am fost la un servis si manopera este de 1200 lei in afara de piese voi ce credeti sete mult.
17 aprilie 2021 la 23:15
Cine poata sa imi spuna de ce cand motorul este rece porneste la sfert iar dupa ce s-a încălzit porneste dupa cateva secunde mai greu ? Poata se- mi spuna cineva care ar putea fi cauza?
17 aprilie 2021 la 23:19
Cine poata sa imi spuna de ce cand motorul este rece porneste la sfert iar dupa ce s-a încălzit porneste dupa cateva secunde mai greu ? Poata se- mi spuna cineva care ar putea fi cauza?
Mentionez ca este opel astra g motor 1.6 benzină anul 2001 – 2002
8 mai 2021 la 11:08
Salut.Am si eu un Astra G 1,6/16V(z16xe)benzinar si scriu nedumerit si ingrijorat de consumul de ulei,desi dupa ce am citit in mai multe locuri inclusiv din cartea lui tehnica am vazut ca producatorul considera ca si”normal”consumul de ulei de pana la 0,6l/1000km!Totusi constat ca sunt unii care scriu ca lor nu le consuma ulei,declarand ca ei nu completeaza de la schimb la schimb!Care este pana la urma realitatea,cauza pt acest suparator consum de ulei,poate fi ea inlaturata si cum?
8 mai 2021 la 12:20
Salutare Gabriel,
Asa e construit motorul, sa consume niste ulei. Cine spune ca nu consuma gram de ulei, cel mai probabil minte.
Succes!
22 iunie 2021 la 20:23
Am un astra g 2008 benzină ,motor 1.4.Cauciucurile originale 195/6oR/15.Am cumpărat cauciucuri 195/65/15.Este vreo problemă? Vă rog să-mi dați un sfat. Mulțumesc.
23 iunie 2021 la 10:45
Salutare Florin,
Depinde doar de cei de la militie daca se vor lua de tine sau nu. Teoretic este o problema pentru ca nu sunt dimensiunile din certificat dar de cealalta parte diferenta e insesizabila. Personal am folosit anvelope unpic mai mari decat cele din certificat si nu mi-a spus nimeni nimic. Important e sa nu o arzi grosolan si sa fie diferenta vizibila.
Succes!
30 iulie 2021 la 15:14
Salut, aș dori să-mi cumpăr și eu o mașină pentru inceput. Urmează să-mi iau permisul și nu știu ce să aleg dintre un Opel Astra H 1.7 CDTI și Opel Astra G 1.7 DTI……mai putea ajuta cu un sfat. mulțumesc frumos!
30 iulie 2021 la 15:42
Salutare Alexandru,
Clar Astra H 1.7 CDTI.
Succes!
11 august 2021 la 9:57
Salut !
Caut si eu o masina in 2500 euro ca incepator care sa fie ieftina la intretinere.
M-am gandit la Astra G 1.6 / 1.8 benzina sau Mazda 3 BK 1.6 benzina.
Am vazut ca majoritatea Mazda 3 BK se duc pana in 2500 euro.
Sincer Mazda 3 BK mi-ar place mai mult dar nu stiu ce sa aleg.
Pe de o parte stiu ca Astra G are cele mai ieftine piese, dar Mazda ma gandesc ca va compensa prin fiabilitate mai mare? In plus, imi doresc sa am o japoneza 🙂
11 august 2021 la 17:01
Salutare Alex,
Mazda 3 din pacate are probleme la rugina si nu o recomand in mod deosebit.
Pentru tine am scris ebook-ul de 3000 de euro -> https://aproapemasini.com/2021/02/13/top-69-de-masini-de-cumparat-in-2021-editia-3000/
Daca esti ultimul chetros si te intereseaza doar fiabilitatea si costurile scazute de intretinere, atunci as merge in zona de Toyota Corolla si Suzuki Swift.
Succes!
24 august 2021 la 7:34
Salut.
Ma aflu in situatia in care trebuie sa-mi cumpar o masina, urmand sa fac naveta 20/30 de zile pe luna. Bugetul fiind limitat, 1500-2000 euro, m-am gandit la Dacia Logan I si la Opel Astra G.Din cate am observat (in gama asta de pret) am gasit in cazul Daciei motoarele 1.4 sau 1.6 iar in cazul Opel-ului 1.6 .
Ma poti sfatui, te rog, in privinta costurilor de exploatare? Ma gandesc sa ii montez o instalatie GPL si sa ma pot deplasa din punctul A in B, in medie 150 km/zi.
Multumesc!
24 august 2021 la 8:24
Salutare Valentin,
Asteptarile tale sunt total nerealiste, nu poti cumpara o masina la 2000 euro care sa fie capabila de 150 km/zi si sa fie ieftina la intretinere. Dar totusi iti recomand Mitsubishi Colt, Suzuki Ignis si Nissan Almera.
Succes!
25 septembrie 2021 la 8:38
Trebuie să faci un articol și la astra f. Ar ieși caterincă mai ales că pe la țară eu încă văd oameni cărând varză sau scule cu așa ceva. ?
29 mai 2022 la 21:21
Salut se merita sa cumpar astra classic 1.4 90 cp twinport din 2007. Am facut un test drive si mi se pare cam puturoasa……schimbam vitezele aproape de 3000 de rotatii ca sa prinda ceva viteza…astept un sfat cu beneficii vs dezavantaje sau probleme la tipul asta de masina…multumesc.
6 martie 2023 la 12:05
Salut! Am gasit anuntul urmator si pare a fi o masina OK, desi pretul pare cam mare pentru aceasta masina.
Totusi, la cati bani spune ca a bagat flacaul in aceasta masina care are SUB 100k Km, ma face sa am dubii despre fiabilitatea ei :O
Astept o parere daca se poate. Stima!
https://www.olx.ro/d/oferta/opel-astra-g-1-6-16v-benzina-103cp-an-2006-94-800km-cutie-manuala-IDgYiL9.html