Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Astra G ( 1998 – 2009 )

Opel Astra G. La fel ca si igrasia, orice ai face, nu poti scapa de ea. Si traiesti cu ea de peste 20 de ani si stii ca nu vei scapa de ea prea curand. La fel e si cu Opel Astra G, una din cele mai cerute masini de catre cei 2 cititori ai acestei pubele internautice.



Si e usor de vazut de ce multa lume (amandoi cititorii) a cerut un articol despre Opel Astra G. De o parte e o aproape masini, dar de alta parte e o masina mai polivalenta decat sala de sport sau decat Cristian Tudor Popescu. O masina mai versata decat Romeo Fantastik care ne ureaza o seara sex. Sau aia era versatila???



Ideea e ca exista cate o masina pentru orice tip de sofer posibil si imposibil. Daca abia ai luat permisul si ai doar 500 de euro in buzunar, Opel Astra G coupe te asteapta. Daca ai doar 500 de euro salariu si 48 de ani in buletin, Opel Astra G berlina te asteapta. Daca nu ai salariu si traiesti doar de pe urma animalelor si plantelor din gradina proprie, atunci Opel Astra G break te asteapta. Iar daca esti vreun mester la inceput de drum, Opel Astra G Van te asteapta. Vrei o decapotabila dar nu ai bani de decapotabila? Opel Astra G cabrio. Practic, Astra G-ul ar trebui sa fie singura masina disponibila din intreaga lume. Nu exista nicio treaba pe care sa nu o poata indeplini. Inclusiv mersul pe munte, pentru ca la cat costa oricum nu iti pasa daca iei vreun bolovan sau o cioata.


La fel ca si Corsa C, Astra G-ul si-a facut rapid o reputatie de masina ieftina, simpla si relativ fiabila. Da, nu e cea mai comoda sau dotata masina posibil, dar oricum mergi pe logica „de 500 de euro platesc, de 500 de euro primesc” iar asta ajuta Astra-ul sa mai traiasca inca pe strazile patriei. Drept dovada ca s-a produs la mult timp dupa ce Golf 4 si Focus I, masinile rivale la lansare, erau deja scoase din productie. Cei de la Opel au vazut ca G-ul se vinde ca painea calda sau SMS-urile de la OTV si au decis sa il produca in paralel cu Opel Astra H, doar sub numele de Opel Astra Classic. Un fel de Skoda Octavia Tour de la Opel. Iar oamenii le-au cumparat. Pentru ca acolo unde exista masini ieftine si simple, exista hoarde de cumparatori.



Motoare Opel Astra G


Benzina



  • 1.2 MPI de 65 si 75 cai – Un motor furat de pe Corsa C si care ar face bine sa ramana pe Corsa C. Merge si pe Astra G, dar e mai chinuit decat un angajat pe minimul pe economie. Impreuna cu benzinarul de 1.4, versiunea TwinPort are o mica problema de fiabilitate, dar per total e mai ieftin decat mersul pe jos.

  • 1.4 MPI de 90 cai – La fel ca si benzinarul de 1.2, versiunea TwinPort are o mica problema de fiabilitate. Dar macar la 90 de cai se misca decent si pentru cei cu mai putine pretentii in viata. Probabil ca e cel mai echilibrat motor pentru incepatori sau pentru cei care se urca la volan de nevoie, nu de placere.

  • 1.6 MPI de 75, 85 si 101 cai – Sa ma pui sa aleg intre 1.6 si 1.4 e ca si cum m-ai pune sa aleg intre Simona Trasca si Sanziana Buruiana. Au fost prin anii 2000 destul de bune, sunt destul de bune si acuma dar incep sa isi arate varsta. A da, dintre toate, recomand benzinarul 1.6 EcoTec de 101 cai care a fost montat si pe Astra H.

  • 1.8 de 116 si 125 cai – Deja discutam despre altceva. Iesim din zona lui Astra G compact, berlina sau break si intram in teritoriul lui Bertone si Cabrio. Fabulos motor, care a facut senzatie si pe Vectra B si Vectra C si care si-a dovedit din plin fiabilitatea. Nu e de mirare ca e un motor foarte popular pe Bertone.

  • 2.0 de 136 cai – Alt motor foarte rar pe Astra G dar popular pe Bertone, Calibra si Vectra. Are o problema comuna cu benzinarul de 1.8, dar in general e un motor solid si cu aceasta ocazie iti urez mult succes ca sa gasesti un Opel Astra G 2.0 benzina aspirat.

  • 2.0 Turbo de 200 cai – Te-ai gandi ca un 2.0 Turbo de la Opel din anii 2000 ar fi un dezastru, si ai gresi. Ai gresi la fel de mult ca Vadim atunci cand a angajat-o pe Moculeasca, pentru ca legendarul Z20LET a fost un motor fiabil si plin de testosteron. Atentie ca nu are treaba cu 2.0 Turbo de pe Opel Zamfira cum nu are treaba Andrei Duban cu umorul. Pe bune, exista oameni care rad la Andrei Duban?

  • 2.2 de 147 cai – Mult noroc sa gasesti unul pe Opel Astra G. Plus ca nu e asa fiabil. Si pentru 11 cai in plus fata de 2.0 platesti de 4 ori impozitul si la asigurare cine stie cat. Am sa urmez sfatul lui Radu Almasan si am sa spun „Pas cu pas”. La fel cum am sa iau sfatul lui Romeo Fantastik si am sa va urez o seara sex.


Diesel



  • 1.7 TD de 68 cai – Nu. Desi, daca stau mai bine si ma gandesc, Opel Astra G Caravan 1.7 TD e un fel de VW Transporter T4 al turismelor. Lenta, fiabila, muncitoreasca. Totusi, as mai pune 50 de euro si as merge la urmatorul nivel.

  • 1.7 CDTI de 75 si 80 cai –  De aici incepe legenda lui 1.7 CDTI de la Isuzu. Un motor de duba, facut sa reziste, sa reziste, sa reziste, sa reziste. Ca si fiabilitate si complexitate e acolo cu 1.9 TDI de la VW si 2.0 D-4D de la Toyota.

  • 2.0 DI de 82 cai – Un 2.0 diesel, fara turbina, lansat in 1400 toamna. Daca ai motorul asta ar trebui sa te intereseze pistele de biciclete din orasul tau, pentru ca si tu vei fi obligat sa mergi pe acolo.

  • 2.0 DTI de 101 cai – La fel ca si 1.7 DTI / CDTI, doar ca marginal mai mare. Probabil cel mai echilibrat motor diesel de pe Opel Astra G, dar mult noroc sa gasesti unul.

  • 2.2 DTI de 125 cai Impozit de 4 ori mai mare ca la 2.0 DTI, probleme la pompa de injectie, garnitura de chiuloasa se arde de zici ca e fundalul pieselor Annei Lesko, turbina si ambreiajul isi dau duhul prematur. Fa-ti un bine si cumpara un 2.0 DTI.



Probleme generale Opel Astra G



  • Motoarele pe benzina au nevoie de respectarea cu strictete a intervalului de schimb pentru distributie si pompa de apa, altfel e nasol. Ia si verifica neaparat cand a fost schimbata ultima oara distributia si respecta de aproape programul. Pe langa asta, mai sunt probleme generale la ECU, debitmetru de aer si bobinele de inductie, dar nimic care sa te falimenteze.

  • Benzinarele de 1.2 si 1.4 au nevoie de schimbarea suruburilor cuzinetilor, ca sa nu ramai fara motor. Operatiunea costa 50 lei si o sticla de Coniac, asa ca nu fii chetros. Sau chetroasa, ca Astra G a fost si este populara printre fete.

  • Trebuie neaparat sa mentionez faptul ca Opel Astra G hatchback e o masina faimoasa pentru vizibilitatea spate proasta. Faptul ca portbagajul e unpic iesi din caroserie si nu e in continuarea lunetei ca la un hatchback modern, asta face ca tu sa nu stii niciodata pe unde se afla capatul masinii. O problema pe care avea sa o aduca din nou Dacia Logan II, doar ca la Golan portbagajul are zeci de metri lungime si acolo e si mai nasol.

  • Aerul conditionat cateodata merge, cateodata nu. Asta daca prinzi un model care sa aiba asa ceva.

  • Opel Astra G e o masina ieftina de cumparat asa ca multi le-au cumparat si au uitat complet de mentenanta. Neaparat trebuie verificata masina „din scoarta in scoarta” inainte de achizitie, pentru ca multe dintre ele sunt doar niste roabe cu geamuri.



Verdict Opel Astra G


Nu cred ca vorbim despre pasionati de Astra G. Dar putem vorbi despre oameni care ori isi cauta prima masina, ori au un buget care nu trece de 500 de euro. Iar in mod comic, la categoria 500-1000 de euro, e foarte greu sa bati Astra G-ul. Da, este o masina slaba la capitolul dotari si confort, dar daca doresti transport ieftin, Astra G e mai mult decat decent. Iar pentru ca au luat decizia sa mearga si cu Astra Classic tocmai pana in 2009 inseamna ca vei gasi mereu piese. Am intrat la sanchi pe Facebook Marketplace si am scris „Opel Astra G”. Stiu, un cumparator tipic ar fi scris „asta g”. Primul rezultat era un Astra G din 2001 1.6 benzina 105 cai, cu aer conditionat, geamuri electrice si comenzi pe volan. Pret? 750 euro. Merita? Categoric. Hotel? Trivago.


Ce motoare recomand? La capitolul benzinare sunt undeva intre 1.4 MPI si 1.6 MPI, iar la diesel intre 1.7 DTI si 2.0 DTI.


 


 


Scrie un raspuns
  • Sorin

    2023-03-06 12:05:12

    Salut! Am gasit anuntul urmator si pare a fi o masina OK, desi pretul pare cam mare pentru aceasta masina. Totusi, la cati bani spune ca a bagat flacaul in aceasta masina care are SUB 100k Km, ma face sa am dubii despre fiabilitatea ei :O Astept o parere daca se poate. Stima! https://www.olx.ro/d/oferta/opel-astra-g-1-6-16v-benzina-103cp-an-2006-94-800km-cutie-manuala-IDgYiL9.html

  • R

    2022-05-29 21:21:25

    Salut se merita sa cumpar astra classic 1.4 90 cp twinport din 2007. Am facut un test drive si mi se pare cam puturoasa……schimbam vitezele aproape de 3000 de rotatii ca sa prinda ceva viteza…astept un sfat cu beneficii vs dezavantaje sau probleme la tipul asta de masina…multumesc.

  • Marcel Vlad

    2021-09-25 08:38:45

    Trebuie să faci un articol și la astra f. Ar ieși caterincă mai ales că pe la țară eu încă văd oameni cărând varză sau scule cu așa ceva. ?

  • AproapeMasini

    2021-08-24 08:24:33

    Salutare Valentin, Asteptarile tale sunt total nerealiste, nu poti cumpara o masina la 2000 euro care sa fie capabila de 150 km/zi si sa fie ieftina la intretinere. Dar totusi iti recomand Mitsubishi Colt, Suzuki Ignis si Nissan Almera. Succes!

  • Valentin

    2021-08-24 07:34:36

    Salut. Ma aflu in situatia in care trebuie sa-mi cumpar o masina, urmand sa fac naveta 20/30 de zile pe luna. Bugetul fiind limitat, 1500-2000 euro, m-am gandit la Dacia Logan I si la Opel Astra G.Din cate am observat (in gama asta de pret) am gasit in cazul Daciei motoarele 1.4 sau 1.6 iar in cazul Opel-ului 1.6 . Ma poti sfatui, te rog, in privinta costurilor de exploatare? Ma gandesc sa ii montez o instalatie GPL si sa ma pot deplasa din punctul A in B, in medie 150 km/zi. Multumesc!

  • Adrian Ivan

    2021-08-22 08:25:07

    Bună ziua. Am Opel Astra G 2002 .Ma puteti ajuta, sigur contracost cu aripa stânga fata ,eventual culoare bleu?Va multumesc anticipat

  • AproapeMasini

    2021-08-11 17:01:42

    Salutare Alex, Mazda 3 din pacate are probleme la rugina si nu o recomand in mod deosebit. Pentru tine am scris ebook-ul de 3000 de euro -> https://aproapemasini.com/2021/02/13/top-69-de-masini-de-cumparat-in-2021-editia-3000/ Daca esti ultimul chetros si te intereseaza doar fiabilitatea si costurile scazute de intretinere, atunci as merge in zona de Toyota Corolla si Suzuki Swift. Succes!

  • Alex

    2021-08-11 09:57:26

    Salut ! Caut si eu o masina in 2500 euro ca incepator care sa fie ieftina la intretinere. M-am gandit la Astra G 1.6 / 1.8 benzina sau Mazda 3 BK 1.6 benzina. Am vazut ca majoritatea Mazda 3 BK se duc pana in 2500 euro. Sincer Mazda 3 BK mi-ar place mai mult dar nu stiu ce sa aleg. Pe de o parte stiu ca Astra G are cele mai ieftine piese, dar Mazda ma gandesc ca va compensa prin fiabilitate mai mare? In plus, imi doresc sa am o japoneza 🙂

  • AproapeMasini

    2021-07-30 15:42:21

    Salutare Alexandru, Clar Astra H 1.7 CDTI. Succes!

  • Alexandru

    2021-07-30 15:14:42

    Salut, aș dori să-mi cumpăr și eu o mașină pentru inceput. Urmează să-mi iau permisul și nu știu ce să aleg dintre un Opel Astra H 1.7 CDTI și Opel Astra G 1.7 DTI……mai putea ajuta cu un sfat. mulțumesc frumos!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA