Dacia Dokker I, succesorul spiritual al lui Dacia Logan MCV Van. Construit in Maroc, dupa o reteta franceza si masina mesterilor din Romanistan. Psihoza incepe cum trebuie.
Probabil ca ar trebui sa vorbesc si despre Dacia Lodgy in articolul despre Dacia Dokker I sau cel putin asa te-ai astepta. Si ai gresi. Chiar daca sunt facute la gramada pe aceeasi platforma, sunt cateva probleme specifice diferite, motorizari si echipari. Plus ca Dacia Lodgy venea si in versiunea cu 7 locuri, fiind in acelasi timp si cea mai ieftina masina cu 7 locuri din Europa. Practic, daca vrei ceva mai ieftin de atat in care sa intre 7 persoane in acelasi timp trebuie sa te duci in Vaslui.
Iar Dacia Dokker I preia rolul legendarului Dacia Logan MCV Van, care el insusi preluase rolul titanicului Dacia Papuc, masini cu care s-a ridicat tara, indiferent de cat de proaste erau. Loganul MCV Van a fost relativ decent dar traia intr-o era in care romanii nu erau familiarizati cu conceptul de masina noua si rupeau vamile in drum spre Germanezia pentru a se intoarce cu un Combo sau un Caddy. Iar Dacia Dokker I a venit ca o masina comerciala pe care si-o permite aproape oricine, plecand de la 12000 euro cu tva inclus si fara reduceri.
Plus ca Dacia Dokker I a reprezentat o revolutie pentru brandul Dacia. Impreuna cu Lodgy au fost primele masini mioritice care veneau cu limitator de viteza, bluetooth, cruise control, senzori parcare, camera marsarier, motoare turbo pe benzina si toate nebuniile pe care le foloseste Renault in mod curent. Daca pana acum Dacia primea numai laturile, astazi Dacia se bate cot la cot cu Renault, Opel si VW pentru a prelua aprovizionarea afacerii tale. Si mai este un avantaj imens pe care il are Lodgy, dar voi vorbi acolo.
Plus ca Dacia Dokker I e momentan cea mai ieftina furgoneta de pe piata din Europa la 12400 euro, urmatoarea in rand fiind Opel Combo E cu 13200 euro. Dar si pentru ca e cea mai ieftina furgoneta din Europa asta inseamna ca nu vei primi un S Class carosat pentru frigorifer. De asta probabil nici nu o cumpara romanii iar vesticii se inghesuie sa cumpere Dokker, Lodgy si MCV Stepway.
Benzina
Diesel
1.5 dCi de 75 si 90 cai – Mai ramane ceva de spus despre faimosul 1.5 dCi K9K lansat acum 3000 de ani pe Clio? Aparent, da. Un diesel modern si cu majoritatea problemelor rezolvate, fara probleme specifice in afara de ultima fita in materie de motoare diesel – instalatia AdBlue. Si aici e interesant pentru ca primele Dokker aveau motorul de 1.5 si 75 de cai FARA AdBlue, iar cel de 90 de cai avea standard aceasta odioasa instalatie. Astazi ambele versiuni au AdBlue, dar e bine ca exista o urma de speranta si poti gasi unul fara AdBlue.
Daca Logan MCV Van nu avea competitie in gama lui de pret, astazi Dacia Dokker I e strans de competitie mai ceva decat un Libresse. Il are in schimb pe fabulosul 1.5 dCi de partea lui, dar cand va fi retras si acesta, cu ce va mai ramane Dokker-ul in fata competitie? In mana goala si cu ochii tulburi si goi. Dar asta cel mai probabil va fi problema urmatoarei generatii de Dokker. Pana atunci, cea mai ieftina furgoneta de pe piata ramane in continuare cu noi si categoric isi merita banii.
Ce motoare recomand? Pentru benzinare am sa recomand aspiratul de putere si probleme de 1.6 MPI si 85 de cai si de acolo va las sa va bateti voi intre voi. Cat despre diesel, clar 1.5 dCi de 90 de cai.
Similar Articles
La partea cu visul lui Ceaușescu mai pot adauga ceva:
La Cluj am un cunoscut oameni care lucrau pe partea de proiectare a farurilor de la ultimele generații de BMW.
Am cunoscut un tip care lucrează pe partea de IT la sistemul touch din noile mașini Porsche.
Tot la Cluj s-au proiectat și câteva piese din ceva modele de Ferrari, asta o știu de la un fost coleg de cămin care la lucra în acest domeniu acum 5-7 ani în urma.
Deci da, lucruri proiectate în România găsim acum peste tot
Suntem prea saraci sa cumparam ieftin. La comparatiile de preturi de mai sus adaugati-o si pe asta:
– iau o masina la mana a doua cu 7000 euro (exemple sunt destule pe acest site) si timp de 5 ani cat tu nu bagi tu bani in loganul nou pe care ai dat 12000 euro (dobanda nu o pun la socoteala), eu bag cate 1000 de euro anual (e exagerat dar treaca de la mine) in masina mea. Dupa acei 5 ani daca trag linie am o masina mai buna clar decat Loganu tau. in plus am si alte avantaje:
– daca se uita cineva la mine de pe trotuar nu se stramba tabla cum spunea autorul siteului intr-un comentariu.
– nu sunt agatat lunar de ratele de la banca unde, merge sau nu merge masina, trebuie sa le platesc.
– imi iau RCA de unde vreau, la casco ma gandesc daca il fac sau nu ca nu asigur masina noua, chiar si asa s-ar putea sa fie mai ieftin.
– piesele si reviziile pot fi chiar mai ieftine decat la logan unde ca sa beneficiez de garantie sunt obligat sa merg in service-urile lor execrabile!!
– confortul si tinuta de drum iar nu se compara.
– exemplele de masini noi date mai sus se refera la ascutitori cu care te duci la munca, la piata si atat. Pentru concediu, chiar daca e unul pe an, ai nevoie de o masina spatioasa pentru familie si bagaje si cu care sa ai garantia ca poti face o depasire decenta a unui TIR limitat la 100 km.
Singura chstiune la o masina de mana a doua e sa te pricepi sa o cumperi si sa fi fost ingrijita de fostul propietar, asta inseamna ca nu trebuie sa pui botul la o limuzina de cocalar care acum 10 ani noua a costat 40000 euro si acum costa 5000. Se gasesc destule alternative decente!
Si mai e chestia de noroc.
Dar asta se aplica si la loganul nou ca daca a fost asmblat pe la 4 dimineata cand mucitorul din tura a treia e adormit ai sanse mari sa alergi mai mult dupa garantia pe care nu o prea vezi de la producatorii de masini in general si de la Dacia in special!!!
–
Partial ai dreptate, pentru ca ai uitat de ticketul rabla si alte reduceri. De exemplu prin Noiembrie daca faceai test drive si te hotarai totusi sa cumperi, primeai si un discount de test drive de 300 de euro. Combinat cu ticketul rabla de 6500 lei, scadeai pretul destul de mult.
Plus ca in general oamenii ori cumpara Access-ul in echipare Benone Sinulescu pe care il cumperi sub 6000 euro de nou cu TVA inclus (iarasi, cu rabla si discounturi incluse), ori merg direct spre SL Plus care e echiparea cea mai normala la cap pentru Logan. Ambiance e un nivel de echipare foarte prost. Incepe de la 8700 euro dar nu are are conditionat (optiune de 780 euro), pe cand SL Plus incepe de la 8610 euro si are aer conditionat inclus. Ca sa nu mai zic si de proiectoarele de ceata care sunt incluse. Deci cel mai ieftin Golan cu aer conditionat e de fapt 8610 euro, pe care il poti cobora la 7000 euro +/-. Cu un avans de 5% ar fi 350 de euro si Golanul ar scade undeva pe la 6650 euro de finantat, care la un leasing standard de 60 de luni care aduce rata la 110 euro + dobanda + casco. Daca punem 30 de euro CASCO si dobanda 10% ca traim in Romanistan, ajungem pe la 150 de euro rata lunara pentru cel mai ieftin Golan cu AC. Iar cand esti in categoria asta de pret, diferenta dintre 150 si 230 face toata diferenta.
Repet, cineva de la Dacia nu a gandit-o prea bine atunci cand a propus si implementat nivelele de echipare.
P.S. Daca nu ai masina de dat la schimb la rabla, au reprezentantele tickete de vanzare. Te costa 2000 de lei si primesti reducerea de 6500 lei deci tot ai o economie de 4500 lei / 900 euro.
Fals, am intrat pe simulatorul de finantare dacia, am ales un logan „ambiance” 1.0 sce cu ac manual din motive necunoscute pe versiunea „acces” nu poti pune AC).
Total = 9 650euro cu tva
Avans = 493euro (minim 5%)
Finantare = 9 365 euro
Rata = 990lei (203euro) 5 ani
Casco = de la 30euro, obligatoriu 5 ani
De la 233euro pentru placerea de a conduce un logan cu ac.
Mie mi se pare extraordinar ca in ziua de azi poti cumpara o masina noua cu 100 euro pe luna, lasand la reprezentanta doar masina veche si cam atat, fara avans, fara nimic. Intradevar, primesti un Golan Access 1.0 SCe, dar cu 100 de euro ai masina noua. Personal nu inteleg de ce lumea are atata hate pentru o masina low cost pentru ca este low cost. Cunosc suficienti oameni care nu au nevoie de nimic mai mult decat Golan Access. Sigur, n-are radio dar cu 200 de lei iti montezi singur o unitate aftermarket sau iti iei un modulator. Genu de om care are renunta la senzorii de presiune roti daca ar putea, pentru ca nu e ciung sa verifice presiunea o data la luna sau inainte de plecarea la drum lung.
Ca e Dacia, Suzuki, Mitsubishi, Hyundai, Hindustan, Marutti, Dac444, Kamaz, Lada, conteaza mai putin. Cel mai wow e faptul ca in ziua de azi cu 100 de euro poti avea o masina noua.
Stiu ca Romania nu se compara cu Germania, am pus cifrele astea pentru ca Dacia si fanii lor se lauda ca afara se vinde ca painea calda, dar nu va mai imbatati cu nationalism, dacia este o masina renault ieftina si prosta facuta in Maroc.
Dacia vs cazanu nemtesc, yin vs yang, rosu vs albastru, apple vs samsung. Intre cele 2 extreme sunt zeci de masini mai calitative ca dacia si mai fiabile ca volswagen: renault megane, hyundai elantra, kia ceed, toyota corolla, skoda octavia.
1. Dacia logan „ambiance” 10 410e (cu tva), rata 100e
0.9 turbo 90cp, culoare neagra, ac manual, radio, inchidere din cheie, portbagaj 510l, 4 airbaguri 3stele, 3 ani garantie.
2. Hyundai i20 „confort” 13 280e (cu tva), rata 140e
1.2 mpi 84cp, culoare gri, ac manual, radio, inchidere din cheie, portbagaj 352l, 6 airbaguri 5stele, 5 ani garantie.
3. Renault clio „life” 13 700e (cu tva), rata 145e
0.9 turbo 90cp, culoare gri, ac manual, radio, inchidere din cheie, portbagaj 391l, 6 airbaguri 5stele, 3 ani garantie.
4. Skoda fabia „ambition” 13 706 (cu tva), rata 145e
1.0 turbo 95cp, culoare albastra, ac manual, radio, inchidere din cheie, portbagaj 330l, 6 airbaguri 5 stele, 4 ani garantie.
Inteleg utilitatea unei masini noi, trebuie sa ajungi la serviciu, sa duci copii la gradinita sau pediatru, ai nevoie sa porneasca in fiecare zi, la orice ora, in orice anotimp.
Conform listei de mai sus, dacia este cea mai ieftina, dar si cea mai proasta, in rest celalte masini sunt peste la toate capitolele: confort, siguranta, rugina, calitate materiale si asamblare, dotari, ergonomie, pentru mine „best buy” ar fi i20 sau fabia la 12 000e.
Salutare Daniel,
E strict fudulie. Cunosc caz concret in care omu avea un Passat B5 si se saturase sa bage bani in el. S-a dus la reprezentanta Dacia, a lasat Passat-ul pe post de rabla, avans 0 si a plecat cu un Logan chel. Are rata 500 lei cu tot cu casco. Foloseste masina strict acasa – munca – acasa. Calatoreste in afara doar cu avionul. E corporatist, cu siguranta si-ar permite ceva mai de Doamne ajuta. Putem si noi sa facem asta, dar nu vrem.
Plus ca nu suntem noi prostii Europei. Iti garantez ca in Italia a iesit cu scandal cand s-a luat decizia de a se interzice Euro 4 prin cateva orase mari. Logica lor era exact la fel, de ce sa dea 15000 euro pe un Clio cand puteau da 15000 euro pe un Passat ceva mai vechi.
Sa stii ca incet incet se trezeste si romanul. Din mica mea experienta iti pot spune ca romanii s-au cam saturat sa ia cazane nemtesti si apoi sa bage inca o data valoarea lor la fiecare 6 luni si lumea incepe incet incet sa mearga spre zona de masini nou. Cel mai mult a contribuit Hyundai la treaba asta, venind cu masini la 10-11000 de euro si le-a aratat romanilor ca se poate si low cost.
Apoi mai ai un factor decisiv si anume faptul ca generatia noua nu stie nimic despre mecanica si nici nu vrea sa stie. Oameni care nu vor sa auda de service si oameni care nu pun accent pe masini. De asta multa lume prefera sa cumpere masini la 10-11000 de euro si stiu ca 5 ani nu mai au probleme. Iar pentru oamenii cu adevarat scartari exista Golanul. Cunosc 2 corporatisti care au cumparat masina avand singurul criteriu „sa fie noua” si au plecat fericiti cu un Logan chel si o rata lunara de 100 de euro, ei lasand in reprezentanta doar rabla veche si avans 0.
E un proces care dureaza, dar incepe si romanul sa se trezeasca. Iar Golanul III a rupt normele si lumea s-a saturat sa stea intr-un Mercedes, dar pe marginea drumului asteptand platforma si sa se uite la ala cu Loganul cum trece pe langa el.
a exclus.o de tot… in favoarea Mercedes T class