Dacia Dokker I, succesorul spiritual al lui Dacia Logan MCV Van. Construit in Maroc, dupa o reteta franceza si masina mesterilor din Romanistan. Psihoza incepe cum trebuie.

Probabil ca ar trebui sa vorbesc si despre Dacia Lodgy in articolul despre Dacia Dokker I sau cel putin asa te-ai astepta. Si ai gresi. Chiar daca sunt facute la gramada pe aceeasi platforma, sunt cateva probleme specifice diferite, motorizari si echipari. Plus ca Dacia Lodgy venea si in versiunea cu 7 locuri, fiind in acelasi timp si cea mai ieftina masina cu 7 locuri din Europa. Practic, daca vrei ceva mai ieftin de atat in care sa intre 7 persoane in acelasi timp trebuie sa te duci in Vaslui.

Iar Dacia Dokker I preia rolul legendarului Dacia Logan MCV Van, care el insusi preluase rolul titanicului Dacia Papuc, masini cu care s-a ridicat tara, indiferent de cat de proaste erau. Loganul MCV Van a fost relativ decent dar traia intr-o era in care romanii nu erau familiarizati cu conceptul de masina noua si rupeau vamile in drum spre Germanezia pentru a se intoarce cu un Combo sau un Caddy. Iar Dacia Dokker I a venit ca o masina comerciala pe care si-o permite aproape oricine, plecand de la 12000 euro cu tva inclus si fara reduceri.

Plus ca Dacia Dokker I a reprezentat o revolutie pentru brandul Dacia. Impreuna cu Lodgy au fost primele masini mioritice care veneau cu limitator de viteza, bluetooth, cruise control, senzori parcare, camera marsarier, motoare turbo pe benzina si toate nebuniile pe care le foloseste Renault in mod curent. Daca pana acum Dacia primea numai laturile, astazi Dacia se bate cot la cot cu Renault, Opel si VW pentru a prelua aprovizionarea afacerii tale. Si mai este un avantaj imens pe care il are Lodgy, dar voi vorbi acolo.

Plus ca Dacia Dokker I e momentan cea mai ieftina furgoneta de pe piata din Europa la 12400 euro, urmatoarea in rand fiind Opel Combo E cu 13200 euro. Dar si pentru ca e cea mai ieftina furgoneta din Europa asta inseamna ca nu vei primi un S Class carosat pentru frigorifer. De asta probabil nici nu o cumpara romanii iar vesticii se inghesuie sa cumpere Dokker, Lodgy si MCV Stepway.

Motoare Dacia Dokker I

Benzina

  • 1.2 TCe de 115 cai – Marul discordiei dintre Nissan si Renault si un motor pe care cu siguranta vrei sa il ignori, in special pe Dacia Dokker I. Pe langa faptul ca e un astmatic care se chinuie sa care orice i-ai da si care sa fie mai mare decat o punga de chipsuri si un CD cu Dolanescu, mai e si predispus la consumuri galactice de ulei.
  • 1.3 TCe de 102 si 130 cai – Acuma deja vorbim despre altceva. Benzinarul de 1332 Turbo a fost foarte bun inca de la inceput. De fapt, a fost atat de bun inca a fost montat si pe Mercedes, Kadjar, Duster si toate masinile mici din alianta Nissan – Renault – Mercedes. Iar pe Dokker e oarecum decent. Ca iti place sau nu, asta e singurul motor pe care il poti cumpara in 20-20 si care sa fie pe benzina. A da, mare grija la motoarele astea pentru ca ambele vin cu filtru de particule, multumim UE.
  • 1.6 MPI de 85 cai – Asta a fost motorul de lansare de pe Dacia Dokker I si a fost dezbatut si comparat cu 1.5 dCi-ul mai ceva decat au dezbatut George Pruteanu impreuna cu Adi Minune si Nicolae Guta daca manelele intradevar au un viitor educational in Romanistan sau doar anunta sfarsitul nostru ca si natie. In orice caz, aceasta antichitate e cea mai fiabila atunci cand vine vorba de benzinare, chiar daca e in urma ca si performante. Adica, vorbim totusi de un motor produs de 2000 de ani, ar fi si cazul ca sa fie fiabil.

Diesel

1.5 dCi de 75 si 90 cai – Mai ramane ceva de spus despre faimosul 1.5 dCi K9K lansat acum 3000 de ani pe Clio? Aparent, da. Un diesel modern si cu majoritatea problemelor rezolvate, fara probleme specifice in afara de ultima fita in materie de motoare diesel – instalatia AdBlue. Si aici e interesant pentru ca primele Dokker aveau motorul de 1.5 si 75 de cai FARA AdBlue, iar cel de 90 de cai avea standard aceasta odioasa instalatie. Astazi ambele versiuni au AdBlue, dar e bine ca exista o urma de speranta si poti gasi unul fara AdBlue.

Probleme Generale Dacia Dokker I

  • Usa culisanta facuta din hartie igienica si trece si vantul prin ea. Sau poate e din cauza ca inginerii de la Dacia erau beti carton dupa ce au baut bere Suceava si au desenat acele linii care sunt la fel de aerodinamice precum Aurelian Temisan. In special in spatele portierele din fata, unde au pus umflatura aia care directioneaza vantul mai prost decat isi directioneaza pisatul un student rupt de beat care se chinuie sa se sprijine de perete.
  • Franele sunt un punct slab la Dacia Dokker I. Nu, nu au probleme, doar ca din ratiuni economice au pus discuri de dimensiunea unor capace de bere asa ca las-o ba mai incet, inteleg ca ai 75 de cai dar totusi.
  • Sistemul start/stop din pacate vine standard pe toate modelele, ceea ce nu e neparat rau pentru turisme. Dar pentru o masina de coletarie si distributie sistemul start/stop e la fel de bun ca muzica lui Mario Fresh acum ca l-a lasat pe Velea. Sau ca emisiunile Oanei Zavoranu in care incearca sa fie Dana Budeanu 2.0.
  • Geometria rotilor va fi o problema constanta la Dacia Dokker I dar oricum in zona asta de masini de curierat starea roatelor chiar nu conteaza, decat daca tu esti si patronul si soferul. Daca soferul e doar un alt angajat, chiar nu te intereseaza de anvelope si alte chestii scumpe gen echilibrare, geometrie sau unghi de fuga.
  • Rugina se formeaza din pacate la fel de repede pe Dokker ca si pe Dacia MCV Van, dar macar e unpic mai bine ca in trecut. Dar sa spui ca rugineste unpic mai lent e ca si cum ai spune ca ai doar piciorul non-functional dar macar nu e amputat.

Verdict Dacia Dokker I

Daca Logan MCV Van nu avea competitie in gama lui de pret, astazi Dacia Dokker I e strans de competitie mai ceva decat un Libresse. Il are in schimb pe fabulosul 1.5 dCi de partea lui, dar cand va fi retras si acesta, cu ce va mai ramane Dokker-ul in fata competitie? In mana goala si cu ochii tulburi si goi. Dar asta cel mai probabil va fi problema urmatoarei generatii de Dokker. Pana atunci, cea mai ieftina furgoneta de pe piata ramane in continuare cu noi si categoric isi merita banii.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare am sa recomand aspiratul de putere si probleme de 1.6 MPI si 85 de cai si de acolo va las sa va bateti voi intre voi. Cat despre diesel, clar 1.5 dCi de 90 de cai.