Stellantis este ultima fita in industria auto din Europa si se pare ca au pus gand rau motoarelor cu combustie interna si intra puternic in zona de masini electrice.

Criza microcipurilor si a semiconductorilor incepe sa se agraveze iar producatorii auto au probleme din ce in ce mai mari in a livra masinile si de a onora comenzile. Dar asta vine si cu o oportunitate de a trece la urmatorul nivel in ceea ce priveste dezvoltarea masinilor electrice, iar asta se pare ca este si solutia aleasa de Stellantis pentru a trece de criza microcipurilor.

De ce este importanta declaratia celor de la Stellantis?

Stellantis este ultima aparitie in lumea modei si a masinilor, fiind o alianta formata in 2021 intre Fiat – Chrysler si grupul PSA. Asta inseamna ca in tot conglomeratul asta se afla Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, DS, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maseratti, Opel, Vauxhall, Peugeot si altele deci vorbim de o alianta destul de mare, luand o cota de piata destul de mare din Europa. Iar asta inseamna ca foarte multe masini actuale vor primi tratamentul electric, mai ales ca Peugeot, unul din pilonii principali ai aliantei, are pierderi anul acesta de -21% fata de anul trecut deci trebuie facut ceva repede.

Mai mult decat atat, Stellantis a investit recent 30 de miliarde de euro in infrastructura electrica iar planul lor este ca pana in 2025 sa ofere 55 de masini electrice la vanzare atat in Europa cat si in SUA, din care 40 de vehicule electrice pure si 15 vehicule hibride. Camionete, compacte, SUV-uri, orice este posibil atunci cand ai 14 branduri in alianta. Si pentru ca ai nevoie de foarte multe baterii pentru asa planuri, Stellantis intentioneaza sa construiasca si 3 fabrici imense dedicate strict bateriilor.

Cert este ca si Stellantis se aliniaza planului de a vinde din 2025 doar masini electrice, asa cum si Porsche a anuntat recent. Daca pana acum masinile electrice si hibride erau o curiozitate si o alegere exotica, se pare ca viitorul va face din masina electrica o masina normala si probabil va fi si norma, la fel cum si dieselul a inceput timid in anii ’90 si apoi a ajuns sa fie norma prin anii 2000.