In cazul in care nu ai auzit anca, din 2025 se lanseaza standarul de emisii Euro 7 iar Porsche Macan decide ca nu vrea sa participe la acest joc si merge pe full electric. Ma rog, au decis inginerii de la Porsche pentru el dar ai prins ideea.

Faptul ca aproape suntem in 2022 (da, stiu) inseamna ca 2025 si implicit Euro 7 se apropie vertiginos de noi si de industria auto. Iar majoritatea producatorilor deja ii dau pedala pe zona de hibride si electrice, zona medie fiind dominata de Renault-Nissan si Hyundai-Kia iar zona premium fiind dominata de Mercedes. Iar VW? Cel mai mare producator auto din univers, dupa Toyota? VW incearca sa atace toate zonele posibile si imposibile iar Porsche Macan e doar una din multele victime ale curentului (la propriu).

Avem VW e-Up! pentru delivery, e-Golf si id.3 pentru zona mijlocie si id.4 pentru cei care vor cross-over. Iar pentru zona celor cu bani de ii / le enerveaza din 2022 apare si Porsche Macan electric.

De ce Porsche Macan?

Pai pentru ca e masina de fite care se dovedeste a fi victima perfecta pentru Porsche.

  • E un cross-over de fite si zona asta e destul de aerisita. Singurul competitor real al lui Porsche Macan e Range Rover Evoque si POATE un Audi Q5 / Mercedes GLC dar cam atat.
  • E o masina preponderent de oras, locul perfect pentru masinile electrice. In general masinile electrice au autonomie mai mare in oras decat in afara multumita energiei recuperate prin franare dar si din alte cauze (consum mai mic pentru ca viteze mai mici, Alex Bodi si tot asa).
  • Porsche Macan e numarul 2 in vanzari pentru Porsche, la foarte mica distanta de Porsche Cayenne. Porsche Cayenne insusi a salvat Porsche de la faliment, iar Macan a venit ca sa ii faca si mai bogati si mai apti de tehnologii si modele noi.

 

Asadar se pare ca mergem incet incet spre zona electrica. Porsche Macan va avea o versiune complet electrica disponibila din 2022, iar din 2024 se vor pensiona motoarele cu combustie interna si cam aia e. Dar ca sa mergi de acasa la salon si apoi la mall si apoi la nush ce platou de televiziune, o masina electrica e tot ce trebuie. Plus ca vorbim despre Porsche deci cel mai probabil autonomia va fi de 500+ km chiar si la drum lung.

Cat va costa? Nu ma uit pentru ca m-ar enerva si deprima in acelasi timp. Cert este ca sfarsitul se apropie pentru motoarele cu combustie interna.