Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Fiat Panda III ( 2012 – prezent )

Sigur, nu mai e la fel de popular ca versiunea anterioara, dar Fiat Panda III poate sa promita mai multe si poate fi o masina decenta. Sa fi vazut si Panda-ul lumina?



Da si nu. La fel ca si cu Laguna III, Fiat Panda III a fost o masina decenta dar care a avut de suferit la capitolul reputatie din cauza generatiei anterioare de Panda. Plus ca generatiile astea doua de Panda sunt la fel de diferite ca surorile Crudu. Daca primul New Panda era o cutie pe roti, Fiat Panda III e un dulap pe roti dar cu colturile rotunjite, ca sa nu orbesti complet atunci cand o vezi. Doar ca e o masina mai mare decat primul New Panda, e o masina mai grea decat primul New Panda si are aceleasi motoare microscopice ca si primul New Panda. Asta inseamna ca motoarele alea sunt mai lente, consuma mai mult si trec mai usor prin ambreiaje.


Costa si mai mult decat majoritatea competitiei SH gen Opel Corsa sau Ford Fiesta iar daca vorbim despre Dacia Sandero deja Fiat Panda III este calcat in picioare in stilul Tzanca Uraganu si Miraj Tsunami. Retine comparatia cu Dacia Sandero, e importanta mai tarziu.


Daca stai si te intrebi de ce Fiat Panda III a ajuns un var uitat de la tara la fel ca si VW Polo, raspunsul e simplu – Fiat 500. Fiat nu o ducea prea bine prin 2008 cand era criza si era sa dea faliment si aveau nevoie de o solutie rapida. Asa ca s-au uitat la New Panda si s-au gandit „mmm, da, Fiat Panda, e singura masina a noastra care se vinde. Ia sa ii taiem portile din spate, sa ii dam aspect de cort si sa il vindem drept Fiat 500.” Si a functionat, lumea s-a ingramadit sa cumpere Fiat 500 la fel cum se inghesuiau la mici la festivalul de la Cacana si Fiat s-a salvat. De fapt, Fiat 500 se vindea atat de bine incat restul masinilor nici nu mai contau si uite asa Fiat Panda III a ramas o masina anonima pentru care nu s-au batut prea multi clienti.


 



Motoare Fiat Panda III


Benzina



  • 0.9 TwinAir Turbo de 70, 78, 80 si 85 cai – Ai cateva versiuni care vin cu conversie pentru GPL din fabrica, dar in esenta e acelasi 0.9 TwinAir in 2 cilindri si cu ocazia asta iti recomand serios sa faci un test drive si sa vezi cum te impaci cu un motor in 2 cilindri ca si stil de condus. Ca si probleme ai volanta cu masa dubla pentru ca normal ca la cei 3 Nm cuplu ai motorului ai nevoie de volanta cu masa dubla pentru ca altfel iti vei rupe picioarele de zici ca lucrarea a fost facuta de catre Catalin Smarandescu.

  • 1.0 TwinAir de 60 cai – Pe langa asta, motoarele TwinAir sunt cunoscute si pentru consumul excesiv de alcool care dauneaza grav plictiselii….asta, consumul de ulei. Ceea ce nu ar fi o problema grava, DACA JOJA DE ULEI NU AR FI VOPSITA IN CULOAREA ULEIULUI CA SA NU STII NICIODATA CAT ULEI AI.

  • 1.2 MPI de 69 cai – Ha ha, 69. Nice. In esenta e acelasi 1.2 FIRE cu care ne-am obisnuit de la Fiat si care e unul din cele mai fiabile motoare din epoca recenta. Problema este ca Fiat Panda III are cu minim 90 kg in plus fata de Fiat Panda II iar asta inseamna ca motorul si asa anemic acum ramane fara aer de parca o avut covid. Si consuma in plus.


Diesel


1.3 Multijet de 75 cai – Mare grija la condusul prin oras pentru ca altfel o sa ai probleme la filtrul de particule, dar in rest acest David al lumii auto a fost o legenda si e un motor excelent care a fost montat pe multe masini, de la Corsa la Astra la Suzuki. Totusi, nu as conduce un Fiat Panda III la drum lung.


Hibrid


1.0 Hibrid de 70 cai – Din pacate motorul Firefly a fost lansat acum 5 minute deci nu am ce sa povestesc prea mult despre fiabilitate. Dar vom afla in curand, pentru ca pe Fiat 500 se vinde motorul asta de parca ar fi facut din Nasrin Ameri.


 



Probleme Generale Fiat Panda III



  • Romanilor le place sa isi bata maciuca de Dacia in ceea ce priveste siguranta, dar nu prea ii auzi vorbind despre Fiat Panda. De fapt, e cam pe acolo cu Dacia la capitolul protectie pietoni dar mult mai slaba la capitolul protectie pasageri. De fapt, la testele in 2012 a luat 4 stele NCAP, dar la retestarea din 2018 a luat un fenomenal 0 stele NCAP, spre deosebire de Dacia Logan care a primit 2 stele in versiunea de baza si 4 stele pentru versiunile mai de Doamne ajuta.

  • Motoarele TwinAir mananca ambreiaje si ocazional baga ulei talpa. Genul meu de motor.


 



Verdict Fiat Panda III


Daca il cumperi cu vopsea alba, il poti cumpara direct de pe rafturile din supermarket-uri. Nu mai are farmecul primul Panda si acum e doar o masina simpla dar fiabila de oras. Sa te duca din punctul A in B, unde punctul A e „Anost” si B e „Depresie”. Dar daca vrei o masina simpla de oras, Fiat Panda III poate fi o…..nea, cumpara-ti altceva care e mai ieftin, mai bun si in care nu vei muri oribil la prima adiere de vant. Gen o Corsa. Sau un Ibiza. Sau o lada de cuie. Ceva. Altceva.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clasicul 1.2 MPI de 29 de cai e insuficient, dar nici celelalte motoare nu sunt mai wow. Dar macar asta e fiabil. Cat despre diesel, 1.3 Multijet de 75 de cai probabil ca e ce trebuie.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA