Vanzarile in Rusia au scazut cu 18% in octombrie din cauza penuriei de cipuri si a preferintelor locale pentru V33 fata de masini noi.
Vanzarile de masini noi in Rusia au scazut cu 18% in octombrie, deoarece deficitul global de semiconductori a continuat sa reduca volumul de vehicule disponibile pe piata. Vanzarile au fost de 126.204 de vehicule, a declarat luni Asociatia Afacerilor Europene (AEB) cu sediul la Moscova intr-un comunicat. Octombrie a fost a patra luna consecutiva de scaderi iar in acelasi comunicat AEB a precizat ca nu vede un sfarsit timpuriu al crizei de cipuri care forteaza producatorii de automobile sa opreasca sau chiar sa reduca productia. La fel cum nu vad nici eu un sfarsit timpuriu al glumelor cu Natanticu.
„Exista inca un drum lung pentru a depasi deficitul global de productie si noile probleme cu logistica din cauza intreruperilor lanturilor de aprovizionare”, a declarat Thomas Staertzel, presedintele comitetului producatorilor de automobile AEB.
Rusia intentioneaza sa subventioneze achizitia de vehicule electrice produse pe plan intern pentru a stimula cererea si productia, de asemenea doreste o productie anuala de 220.000 de vehicule electrice pana in 2030.
Staertzel a avertizat ca esecul prelungirii taxelor vamale de import favorabile pentru vehiculele electrice va duce la cresterea preturilor, la scaderea cererii si la stagnarea vanzarilor. Comisia Economica Eurasiatica (CEE), o uniune vamala regionala care include Rusia, a renuntat la cota taxelor vamale de import pentru vehiculele cu motoare electrice in mai 2020, dar aceasta expira la sfarsitul lui 2021, iar presa rusa a raportat ca Moscova se va opune prelungirii.
Precum in cazul altor tari care au fost afectate de lipsa de cipuri, vanzarile pentru vehiculele de marca nu au avut un randament pozitiv dupa statistici. Spre exemplu, vanzarile Lada, cel mai bine vandut brand din Rusia, au scazut cu 31% in octombrie, in timp ce Kia nr. 2 a scazut cu 24%. Pe locul trei, Hyundai a scazut cu 15%, iar Renault a scazut cu 36%.
Totusi se regasesc si cateva castiguri, Toyota fiind singurul castigator in top 5 cu o crestere de 6%. Volkswagen, care a coborat pe locul zece, a scazut cu 52%. Altii din aceeasi categorie de castigatori lunari sunt Peugeot, cu vanzari in crestere cu 107 %, Opel care a crescut cu 102%, Citroen care a castigat 44% si Volvo cu o crestere de 7%.
Situatia nu ar fi chiar dramatica dat fiind faptul ca pana in octombrie, vanzarile din Rusia au crescut cu 11%, pana la 1,31 milioane, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand tara a fost in presiunea blocajelor cauzate de COVID-19.
Similar Articles