Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Daimler isi va vinde toate actiunile detinute la Renault

Daimler ofera 9,2 milioane de actiuni pe piata si renunta la participatia Renault. Ce inseamna asta in schimb pentru productia efectiva de masini?



Sursa: Capital.ro


 


Daimler intentioneaza sa cedeze participatia sa la Renault, urmatorul pas in dizolvarea legaturilor de patrunje…asta,  stabilite in urma  cu peste un deceniu pentru a consolida un parteneriat intre producatorul de automobile german, Renault si Nissan.


Producatorul de masini Mercedes-Benz lanseaza o oferta catre investitorii institutionali pentru un pachet de 9,2 milioane de actiuni dupa inchiderea pietei de miercuri, pachetul fiind evaluat la aproximativ 316 milioane de euro (364 milioane de $). Parteneriatul industrial al producatorilor auto ramane neschimbat si nu va fi afectat de decizie, potrivit unui comunicat. Nissan si-a vandut intregul pachet de actiuni la Daimler pentru 1,15 miliarde de euro in luna mai a acestui an, alaturandu-se partenerului sau de alianta Renault, care si-a vandut  participatia in martie pentru a genera fonduri pentru eforturile de redresare.


Parteneriatul industrial, inclusiv colaborarea la masinile Smart ForTwo si Renault Twingo, a adus o oarecare economie de costuri prin proiecte comune dar beneficiile generale au ramas modeste.



Daimler detine in continuare o detinere de aproximativ 3,1% in Nissan. Atat Renault, cat si Nissan incearca sa restabileasca profitabilitatea si sa-si revizuiasca portofoliul dupa ce arestarea si caderea in 2018 a liderului lor de multa vreme Carlos Ghosn, fapt ce a aruncat alianta in derizoriu. In timp ce Renault a scazut cu 4% de la inceputul anului, Daimler a crescut cu 52%.


 


Nu se stie ce va aduce aceasta propunere dar experientele trecute nu au avut un rezultat pozitiv. Spre exemplu, cateva dintre proiectele lui Ghosn si fostul sef Daimler Dieter Zetsche de a dezvolta si produce in comun vehicule s-au transformat in experiente nu tocmai placute. Mercedes a renuntat la pickup-ul X-Class care se baza pe Nissan Navara din cauza vanzarilor slabe, iar clientii au ,,batjocorit”  calitatea mediocra a camionetei Mercedes Citan care impartea componente cu Renault. Ghosn si Zetsche au sustinut in mod regulat conferinte de presa comune la expozitii de masini inainte ca politia japoneza sa-l aresteze pe Ghosn la sfarsitul  anului 2018, sub suspiciunea de abatere financiara, iar un an mai tarziu Zetsche renunta si el la cariera la Daimler.


Scrie un raspuns
  • Dani

    2021-11-14 13:07:00

    E un pas mare pentru Mercedes spre a-si recastiga reputatia de constructor de top care o avea pana sa se incurce cu Renault. Poate alianta a adus solutii economice pentru masinile de clasa mica (clasa A si B) dar impactul de imagine asupra brandului e suferit, sa ti se zica ca ai un Renault cu sigla si costuri de Mercedes.. e dureros.

  • AproapeMasini

    2021-11-13 09:27:02

    Da da, mototul de 1.6 dCi e optimizat pentru drum lung si chiar e un motor decent. Nu l-as pune pe un Vito incarcat in schimb.

  • AproapeMasini

    2021-11-13 09:26:02

    Pai este un gentlemen agreement ca brandurile de lux din concern sa nu fie atinse, gen Infiniti pentru Nissan, Maybach pentru Mercedes si Dacia pentru Renault.

  • Cătălin

    2021-11-12 17:15:06

    Am avut ocazia sa merg recent cu un Vito, cu motorul de 1.6 dci, de 116 cai, parcă.. Vreau să vă spun că mașina a mers impecabil spre Brașov.. Viteză, demaraj, cuplu… Pe serpentine, fără probleme, nu mi-a lăsat vreun pic impresia că nu ar avea destulă putere.. Foarte mișto

  • Zero

    2021-11-12 14:33:27

    N-am citit nicaieri cat are Dacia din Daimler. Ce naiba?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA