Trei din cele patru fabrici auto raporteaza opriri sau incetiniri iar analistii estimeaza o lovitura de 375.000 de unitati pierdute pentru Ford.
Productia ramane oprita sau redusa la trei dintre cele patru principale fabrici europene de asamblare de masini ale Ford Motor din cauza penuriei de semiconductori, a declarat compania.
„Ca urmare a problemei aprovizionarii cu semiconductori, care afecteaza o mare parte a industriei auto la nivel mondial, ne-am oprit in cateva fabrici deja la inceputul acestui an”, a spus Ford intr-un comunicat.
,,Este posibil ca opririle productiei sa continue pe masura ce criza cipurilor se prelungeste”, a declarat o sursa apropiata Ford din Europa. Practic, in ziua de azi la Ford doar se declara chestii, nu se mai construieste nimic.
La nivel global, deficitul de cipuri va continua pana in 2022 si s-ar putea extinde pana in 2023 dupa declaratiile lui John Lawler, directorul financiar Ford, privind veniturile la sfarsitul lunii octombrie.
Alte companii se pare ca sunt mai optimiste, spre exemplu Toyota care a declarat recent ca se asteapta sa compenseze productia pierduta in decembrie.
Ford a pierdut aproximativ 375.000 de unitati de productie in acest an la fabricile sale de autoturisme si autoutilitare din vestul si estul Europei pana in prima saptamana a lunii noiembrie, potrivit unei estimari a lui Sam Fiorani, vicepresedinte pentru prognoza vehiculelor globale la AutoForecast Solutions, care analizeaza atent efectele crizei. Productia pierduta in randul tuturor producatorilor a fost de 2.016.790 in Europa de Vest si 841.987 in Europa de Est iar la nivel global, aproximativ 10 milioane de unitati au fost pierdute in acest an, a spus Fiorani.
Ford s-a concentrat pe construirea celor mai populare SUV-uri ale sale in timpul crizei de cipuri. Puma a fost cel mai bine vandut vehicul Ford pana in septembrie in regiune, cu vanzari in crestere cu 49% pana la 117.218 unitati, potrivit datelor de la JATO Dynamics. Kuga a fost pe locul 2, in crestere cu 50 la suta pana la 83.371 de unitati.
Popularitatea celor doua SUV-uri a venit in detrimentul best-seller-urilor traditionale gen Ford, Fiesta si Focus. Vanzarile Fiesta au scazut cu 21%, pana la 78.800, in timp ce la Focus au scazut cu 47%, pana la 67.791, potrivit JATO.
Cota de piata a Ford a scazut cu un punct procentual la 4,6% pana in septembrie in Europa, potrivit datelor grupului industrial ACEA. Producatorul auto a fost depasit atat de Skoda, care a crescut la 5,2%, cat si de marca Toyota, care a revendicat o cota de 6,1%, dupa cum arata datele.
Similar Articles