Volvo Cars raporteaza profituri record pe tot anul, in ciuda problemelor legate de lantul de aprovizionare in T4.
Volvo Cars a stabilit recorduri in ceea ce priveste veniturile si profitabilitatea pe tot parcursul anului, in ciuda veniturilor inregistrate in trimestrul al patrulea, care au fost sub asteptari din cauza penuriei de semiconductori si a preturilor mai mari la materiile prime.
Profitul operational din al patrulea trimestru a scazut la 3,7 miliarde de coroane suedeze de la 4,9 miliarde cu un an mai devreme. Producatorul de automobile, care s-a listat la Nasdaq Stockholm in octombrie, a fost afectat si de schimbarile ce tin de contabilitate la producatorul de vehicule electrice Polestar, in care detine un pachet de 49%, precum si de costurile mari de investitii generate de extinderea gamei.
Planul pe termen mediu al Polestar include cresterea vanzarilor la 290.000 pana in 2025, de la 29.000 anul trecut . Drept urmare, marja operationala Volvo in trimestrul patru a fost de 4,6%, in scadere de la 5,8% pentru aceeasi perioada din 2020.
Vanzarile retail ale producatorului auto au scazut, de asemenea cu 20%, dar Volvo a reusit sa compenseze impactul acestei scaderi.
„Am compensat scaderea volumului cu cresteri ale preturilor”, a declarat directorul financiar Volvo, Bjorn Annwall, pentru Automotive News Europe. „In general, am avut o performanta puternica, in ciuda unui mediu foarte volatil”, a adaugat acesta.
Venitul anual al Volvo de 30,3 miliarde de dolari a fost un record, la fel ca si marja operationala de 7,2% in 2021, care a crescut de la 3,2% in 2020 si 5,2% in 2019, inainte de debutul pandemiei. Privind in perspectiva, Volvo a declarat ca se asteapta sa creasca vanzarile in 2022, dar Annwall se teme ca actuala criza a cipurilor va avea un impact persistent. „Vedem o imbunatatire treptata, dar este lenta”, a spus el.
Intrebat daca Volvo isi va atinge obiectivul dorit de 800.000 de vanzari globale in 2022, cu doi ani mai tarziu decat era planificat, el a spus: „Cu siguranta avem cerere si avem o lista de comenzi in asteptare, dar sa vedem cat de mult putem livra bazat pe constrangerile lantului de aprovizionare”.
Similar Articles