Dupa ce au luat o pauza din 1999 de cand au fost cumparati de catre Ford si retrasi de la bursa, iata ca Volvo revine spectaculos si acrobatic in 2021.

Volvo are un istoric indelungat pe bursa de valori din Stockholm dar si de traseism auto. Cumparati in 1999 de catre Ford si vanduti mai departe in 2010 catre chinezii de la Geely, multa lume s-a temut de faptul ca Volvo va deveni doar o ruina a ceea ce a fost. Dar se pare ca nu a fost asa, pentru ca Geely aparent a venit doar cu banii. Fabrica Volvo a ramas la locul ei, inginerii au ramas aceeasi, nu s-a schimbat mare lucru. Iar acum Geely le ofera si posibilitatea de a se lista la bursa.

Numerele.

Volvo a fost evaluat la 290 de Coroane Suedeze, ceea ce inseamna undeva la 28,6 miliarde de euro, pe locul 9 in industria auto, stand undeva intre Ford si Audi. Din acesti 28,6 miliarde de euro, Volvo va scoate la vanzare actiuni in forma de 2,9 miliarde de euro, iar Geely va ramane actionarul majoritar. Totusi, ei spera sa apeleze la spiritul national suedez si sa stranga toti acesti bani. Pe langa asta, divizia Polestar va fi si ea rupta de niste procente din afacere dar acolo va fi o tranzactie privata.

 

Care sunt obiectivele lor?

Pana in 2025 Volvo spera sa realizeze urmatoarele:

  • Sa ajunga la un randament al dobanzilor de 8-10%;
  • Sa ajunga sa vanda 1,2 milioane de masini pe an;
  • 50% din masinile vandute sa fie electrice;
  • 50% din masini sa fie vandute online;
  • 50% din dezvoltarea noilor modele sa fie facuta de catre ei si sa nu apeleze la asa de multi furnizori.

 

Obiective destul de marete avand in vedere contextul auto actual. Majoritatea producatorilor pierd bani si vanzari din cauza pandemiei cat si din cauza crizei de semiconductori si microcipuri, iar vanzarile in zona de electric explodeaza. Cu siguranta Volvo a luat o decizie cel putin curajoasa ca sa se listeze la bursa in perioada aceasta, dar ei spera ca nationalismul lor va prinde si ca Volvo va deveni din nou un brand de top. Iar ei vor folosi banii obtinuti din listare pentru a dezvolta mai multe vehicule electrice si zona de online (vanzari, asistenta, etc.). Personal cu electrificarea sunt de acord, dar zona de achizitii online nu ma incanta prea mult. E ca la haine, trebuie sa faci un test drive inainte de a cumpara. Plus ca daca eu cumpar online, cu cine mai negociez din pret sau din optiuni?

Asadar, oricine va avea acces la bursa si va putea cumpara actiuni Volvo. Credeti ca e o idee buna listarea la bursa in aceste vremuri cel putin dubioase pentru industria auto? Sa fie acum momentul pentru cei de la Volvo?