Daca tot am vorbit atat despre monovolume, am zis ca este momentul sa delirez despre monovolum unuia din cei mai mari producatori auto din lume si am sa incep cu Toyota Verso I.

Ceea ce este foarte ciudat pentru Toyota Verso I. Toyota e un producator axat pe modele de mase, masini obisnuite si practice. Au masini mici de oras cum ar fi Yaris, au masini de familie gen Auris si Avensis, au si SUV-uri gen Rav4 sau Land Cruiser, dar nu au monovolume. Au avut Yaris Verso si Verso normal si cam atat. De fapt, m-am uitat repede pe site-ul Toyota si momentan nu au monovolume la vanzare. Iar Yaris e un caz special pentru ca Yaris a fost o masina de experimente pentru Toyota. L-au facut cross-over, l-au facut monovolum, l-au facut masina sport, si-au testat sistemele hibride pe el. La fel ca si servetelele sau lubrifiantul, Toyota Yaris a fost folosit in mai multe scopuri decat cel original.

Si apoi avem Toyota Verso I. Un monovolum bazat pe Avensis T27 si pe care nu l-a cumparat nimeni. Si asta pentru ca Avensis T27 abia s-a cumparat la noi. Da, sigur, undeva mai tarziu apare si motorul de BMW. Da, sigur, Toyota Verso I a fost cel mai sigur monovolum de pe vremea lui. Dar avem in fapt o combinatie atat de plictisitoare incat Diazepamul sau Codeina par veritabile Red Bull pe langa Verso. In primul rand avem un brand plictisitor, Toyota. In al doilea rand avem un gen muzical plictisitor, monovolum. Daca le combini pe amandoua iti iese echivalentul auto al muzicii de duzina pe care o asculti subconstient dimineata in trafic. Este ca si cum m-as uita la o emisiune prezentata de catre George Buhnici. Continut de foarte buna calitate, dar asa de plictisitor incat ma ia cu somn. Si chiar daca as adormi la volanul unui Verso, sansele de a muri sunt la fel de mici ca aia de la Kaufland. Sau aia erau Turinger? Hey ho, let’s go, folklore rocknroll, pleaca trenu unde e? Chisinau – Bucuresti!

 

Motoare Toyota Verso I

Benzina

  • 1.6 MPI de 132 cai – Motorul de baza, pe care nu l-a cumparat nimeni. Ceea ce usor de inteles, pentru ca sa pui motorul asta sa care versiunea cu 7 locuri inghesuita cum te-ai astepta sa fie, e ca si cum l-ai pune pe Silviu Gherman ca sa conduca. Nu o sa iasa bine.
  • 1.8 Valvematic de 147 cai – Singurul benzinar cu cutie automata si iarasi a fost mai evitat de cumparatori decat Emil Mitrache de catre impresari, odata ce a venit pandemia. Mare atentie la unitatea Valvematic, care poate costa cat jumate de masina atunci cand se va strica. Nu „daca”, ci „cand” se va strica.

Diesel

  • 2.0 D-4D de 126 cai – Pe Toyota Verso I ai ocazia de a prinde ultimul tren impreuna cu motorul 2.0 D-4D de 126 de cai. Un motor antic, fiabil si capabil. Un motor de moda veche, dar care a fost pensionat de normele de poluare. Mare pacat.
  • 2.2 diesel de 150 si 177 cai – Aici trebuie sa ai grija la motoare de parca abia ai venit in Romanistan dupa cativa ani si trebuie sa ai grija la portofel, ceas, haine, papuci, gutiera dentara, peruca si tot ce se poate si se va fura de pe tine. Tu inclusiv. Motorul 2.2 D-4D de 150 de cai e in regula, dar 2.2 D-CAT de 177 cai e faimos pentru problemele la garnitura de chiuloasa si toata distractia costa cam 8000 de lei. De asta si Rav4-urile cu motorul asta sunt asa de ieftine.

 

Probleme Generale Toyota Verso I

  • Frana de parcare electrica te va lasa amanet asa cum m-o lasat si pe mine tipa aia care o zis ca sa ne intalnim romantic pe Digu Barnat si nu a mai venit. Dar macar am pescuit un bocanc. L-am gatit. L-am mancat. Tot mai bun decat mancarea de cantina.
  • Coloana de directie e alta problema comuna la Toyota din acea perioada asa ca va trebui sa te pregatesti metafizic, spiritual si in special financiar.
  • Nu este cea mai bine antifonata masina posibil asa ca vei auzi destul de tare ce se petrece in exteriorul masinii, incepand cu viteze de la 15 km/h. Daca prinde atat Toyota Verso I.

 

Verdict Toyota Verso I

La fel ca si Razvan Fodor in Asia Express, nici eu nu inteleg nimic. Nu inteleg. Ba nu inteleg nimic. Nu-i inteleg. Avem cea mai familista masina de la cel mai familist producator auto. Nici macar casa Buhnici nu e asa de familista cum e Toyota Verso I. Si atunci de ce nu s-a cumparat?

Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil ca 1.6 aspirat de 132 de cai, dar cel mai probabil vei merge cu dieselul 2.0 D-4D de 126 de cai.