Modelele electrice si de lux au sporit castigurile Mercedes, aducand venituri cu 30% mai mari decat anul trecut.
Mercedes-Benz va acorda prioritate vanzarilor de vehicule de top, cele de lux si electrice in 2022 si va aprofunda relatia cu producatorii de cipuri, a declarat joi producatorul auto, cautand mai mult control asupra lantului sau de aprovizionare pe fondul unei penurii continue de semiconductori.
Divizia Mercedes-Benz Cars & Vans si-a dublat profitul anual ajustat inainte de dobanzi si impozite (Ebit) la 13,9 miliarde de euro (15,61 miliarde de dolari), de la 6,8 miliarde de euro anul trecut, chiar daca vanzarile de unitati au scazut cu 5%.
Vanzarile de vehicule la preturi mai mari, inclusiv berlinele de lux Maybach, modelele de performanta AMG si SUV-urile mai mari au ajutat compania sa-si sporeasca profitabilitatea anul trecut, in ciuda faptului ca a suferit din cauza intreruperilor de productie.
Compania a spus ca se asteapta sa vanda „putin mai multe” masini in acest an. „Pe langa concentrarea pe eficienta costurilor si managementul lantului de aprovizionare, ies in evidenta trei prioritati strategice: extinderea ofensivei noastre electrice, accelerarea planurilor noastre de software auto si dezvoltarea afacerii noastre de lux”, a spus CEO-ul Ola Källenius.
Mercedes se asteapta ca profitabilitatea principala a diviziei de masini sa scada in acest an, deoarece producatorul german vede mai multa rezistenta din partea lantului de aprovizionare si o crestere a costurilor materiilor prime. Producatorul auto prognozeaza randamente pentru unitatea sa de masini intre 11,5% si 13%, usor mai mici decat anul trecut, 13,1%, cand a crescut productia celor mai profitabile modele ale sale.
Lipsa de semiconductori care a afectat producatorii la nivel global va ramane un obstacol chiar daca criza se va atenua oarecum, a declarat joi Mercedes. Preturile vehiculelor vor continua sa creasca, dar „nu vor compensa pe deplin tumultul impotriva materiilor prime, care se asteapta sa creasca in 2022 in comparatie cu anul trecut”, a spus compania intr-un comunicat.
Mercedes-Benz, care si-a schimbat numele din Daimler la 1 februarie a acestui an, se asteapta ca veniturile sa creasca usor in acest an in comparatie cu 2021, pe masura ce blocajele lantului de aprovizionare se atenueaza, dar a adaugat ca este prea devreme pentru a prezice sfarsitul penuriei globale de semiconductori.
Similar Articles