CEO-ul Renault, Luca de Meo, le-a spus angajatilor ca retragerea companiei din Rusia va crea o „situatie foarte complicata”.
CEO-ul Grupului Renault, Luca de Meo, a avertizat ca retragerea producatorului auto din Rusia creeaza o „situatie foarte complicata” pentru companie, care afecteaza profiturile si vanzarile, deoarece incearca sa accelereze un efort de redresare pe mai multi ani. Intr-un videoclip intern pentru angajati, de Meo a spus ca Renault va face din securitatea angajatilor o prioritate de top, deoarece cantareste optiunile pentru operatiunile sale in Rusia, dupa invazia Ucrainei.
Renault a anuntat ca va opri operatiunile la fabrica sa din Moscova, va reduce previziunile privind profitul operational si fluxul de numerar si ia in considerare o reducere in valoare de 2,2 miliarde de euro pentru a reflecta costurile potentiale ale suspendarii operatiunilor in Rusia. Renault se afla in fazele incipiente ale unei restructurari a operatiunilor sale pentru a fi competitiv, pe masura ce trece la vehiculele electrice. In februarie, compania a raportat primul profit anual din ultimii trei ani si a declarat ca isi propune sa imbunatateasca marjele de profit operational pentru acest an la 3% sau mai mult.
Fiind producatorul auto global cu cea mai mare expunere in Rusia, Renault are mai mult de pierdut decat multe alte companii occidentale.
Ministerul Rusiei al Industriei si Comertului a declarat ca sunt in curs de desfasurare discutii pentru a decide viitorul fabricii din Moscova a producatorului auto, cu o decizie care urmeaza sa fie luata pana la sfarsitul saptamanii viitoare, oferind potential unul dintre primele exemple a ceea ce intentioneaza guvernul sa faca cu Occidentul.
Presedintele francez Emmanuel Macron a spus ca respecta decizia Renault sustinand ca producatorii au posibilitatea de a ramane in Rusia daca sectorul lor nu a fost lovit de sanctiuni. Adresandu-se reporterilor joi, dupa o conferinta G7 si NATO, Macron a citat un „risc reputational” pentru companiile care raman.
Decizia Renault a urmat criticilor aspre din partea presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski si solicitarilor la boicot. Renault, una dintre cele peste 400 de companii care s-au retras din Rusia dupa invazie, nu a oferit detalii despre cum va gestiona o retragere de pe a doua piata ca marime dupa Franta.
Partenerul rus al Renault, AvtoVAZ, care este controlat de Renault si produce marcile Lada, a declarat joi ca va produce noi modele fara componente importate si ca va lucra pentru a-si reconstrui lanturile de aprovizionare.
In urma cu un deceniu, marii producatori de automobile vedeau in Rusia o piata in crestere promitatoare, cu potential de a fi printre cele mai mari 10 tari care cumpara vehicule din lume. Analistii Credit Suisse au spus ca o iesire din Rusia pentru Renault ar fi o optiune mai buna decat o abordare „asteapta si vezi”, chiar daca are un cost pentru companie.
Similar Articles