Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : BMW i3 ( 2014 – 2022 )

Arunca microfonul si danseaza la bara. BMW i3 a reusit cumva performanta de a fi cea mai revolutionara masina BMW din ultima vreme dar si BMW-ul care se devalorizeaza cel mai puternic.



Nimeni nu a fost pregatit in 2013 cand BMW a anuntat i3-ul si cu siguranta nimeni nu s-ar fi asteptat la ce va urma dupa BMW i3. Suntem in 2013, pe piata vehiculelor electrice avem Renault ZoE, Nissan Leaf si cam atat. Producatorii mari inca nu iau in serios sectorul de vehicule electrice, la fel cum nu a luat nimeni in serios Coalitia pentru Unirea Romaniei. Dar iata ca lumea a inceput sa dea importanta mai mare vehiculelor electrice si hibride, la fel cum a inceput sa prinda avant si Coalitia pentru Unirea Romaniei.


Si apoi in 2013 s-a intamplat. BMW a venit si a anuntat ca incepe revolutia electrocasnicelor si au anuntat in acelasi BMW i8 si BMW i3. Despre BMW i8 probabil vom vorbi cand va costa 5000 de euro, dar acolo a fost un exercitiu de hibrid sport, iar BMW i3 a fost primul lor exercitiu de masina complet electrica. Iar astazi, in 20-22 cam toate modelele BMW au o optiune hibrida sau complet electrica. Iar toata nebunia se datoreaza lui BMW i3.


Aspectul nu era pentru oricine si pretul categoric nu era pentru oricine, chestia asta ajungand sa coste si 55000 euro. Ca sa iti pun lucrurile in perspectiva, un BMW i3 full full ajungea sa coste cat un X5 chel sau cat un Touareg cu niste dotari pe el. Nu e de mirare ca pe mobile.de sunt sub 1000 de modele de vanzare in momentul in care am delirat articolul asta. Serios, as fi mai surprins daca gen Cosmin Selesi ar face o gluma buna, decat sa aflu ca BMW i3 nu s-a vandut. Si probabil ca nici nu trebuia sa se vanda neaparat, pentru ca a fost un exercitiu tehnologic mai degraba decat o masina pe bune.


Avem in schimb o chestie interesanta si care a fost unicata pentru o masina electrica si anume optionalul Range Extender. Ideea era ca puteai cumpara un motor de Tico ( 647 cmc ) si 33 de cai putere si un rezervor de 9 litri de benzina. Asta insemna ca aveai o autonomie de aproximativ 50 de km, peste cei 150-180 ai bateriei electrice. Asta cand functiona Range Extender-ul.


 



 


Motoare BMW i3


Electric


Electric de 102, 170 si 184 cai – Spre deosebire de motoarele conventionale, aici puterea e data strict de cati bani ai la tine. Difera doar capacititatea bateriei si puterea motorului si autonomia, incepand de la un modest 130 de km pana la un bombastik 322 de km. Cand erau bateriile noi cel putin.


 



Probleme Generale BMW I3



  • Directia face zgomot din cauza rulmentilor si e foarte sensibila al anvelope, la dimensiuni, marca si chiar si presiune. E mai simplu sa mergi pe caramizi. Sau cu Debica Frigo2 si sa traiesti cu zgomotul. Sau asculta Voltaj – Da muzica mai tare!

  • Sistemul de range extender are probleme de activare si este posibil ca sa nu treaca complet pe benzina sau sa intre in limp mode si sa ofere performante limitate. De asta ziceam ca sistemul de range extender nu functioneaza neaparat tot timpul, mai ales la modelele non-facelift pana in 2016.

  • Placa de circuite se poate defecta si masina se poate opri. Mai exact, circuitele se pot desprinde de placa si ramai in fundul gol, la fel cum am ramas si eu la fundul gol cand am mers ultima oara in Salajan in spatele centralei C.E.T.

  • Suportii motorului cedeaza si poti ramane cu el pe strada. Valabil in special pentru modelele pre-2016.

  • Probleme generale ale sistemului de incarcare. In mod normal se incarca la monofazat la 32 amperi si 7 kW prin 3 cabluri dar daca se strica unul din ele vei ramane la doar 16 amperi / 3.7 kW si timpul de incarcare creste. Dar la urma urmei, BMW i3 e genul de masina detinuta de genul de om care sta la curte si isi permite ca sa lase masina la incarcat peste noapte. Si de obicei mai are o masina, pentru drum lung si vacante.


 



Verdict BMW i3


Experimentul climatic ia sfarsit in 2022 cand BMW anunta ca BMW i3 va fi retras complet de pe piata, datorita vanzarilor sub asteptari. Ceea ce este partial adevarat. De o parte BMW i3 s-a vandut destul de greu dar de cealalta parte si celelalte modele BMW electrice s-au vandut mult mai bine. Doar ca fara dubiosul BMW i3 astazi nu am fi avut atatea modele electrice, ceea ce ma face sa cred ca BMW i3 e ciuma neagra a industriei auto, pentru ca a pornit isteria electrica si la producatorii premium. A da, spuneam ca BMW i3 se devalorizeaza cel mai puternic dintre toate BMW-urile moderne, dar oare merita sa faci plonjonul avand in vedere ca bateriile sunt garantate 10 ani si cele mai vechi modele sunt din 2014?


 


Ce motoare recomand? Personal as lua unul simplu de 102 cai, fara range extender. Iti dai de treaba singur cu o masina care oricum nu ar trebui sa iasa din oras niciodata.


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2022-05-06 21:25:52

    Salutare Alex, Urmeaza. Pana atunci ai articolul despre X5, pe platforma caruia X6-ele se bazeaza. Succes!

  • AproapeMasini

    2022-05-06 21:25:52

    Salutare Alex, Urmeaza. Pana atunci ai articolul despre X5, pe platforma caruia X6-ele se bazeaza. Succes!

  • Alex

    2022-05-06 17:54:56

    Un sfat achizitie pentru un BMW x6 pe cand?

  • Alex Alex

    2022-05-06 17:50:46

    Un sfat achizitie pentru un BMW x6 pe cand?

  • Alex Alex

    2022-05-06 17:50:46

    Un sfat achizitie pentru un BMW x6 pe cand?

  • Daniel

    2022-04-01 10:58:18

    Am mers in Germania cu salariatul dealerului in i3 și a spus că unul cu range extender daca apare la vânzare nu rezista o oră anunțul…. Și că pentru oraș sunt ideale. Pt exterior sa nu dai drumul la căldură ridicată și AC ….

  • Daniel

    2022-04-01 10:58:18

    Am mers in Germania cu salariatul dealerului in i3 și a spus că unul cu range extender daca apare la vânzare nu rezista o oră anunțul…. Și că pentru oraș sunt ideale. Pt exterior sa nu dai drumul la căldură ridicată și AC ….


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA