Articolul de astazi este despre suspensie si armotizoare auto, nu de spre supozitoare si amor-tizoare auto. Sau cred ca asa era. In orice caz, azi avem un nou episod marca „Mecanica pentru incepatori”.
Dupa motor, probabil ca a doua cea mai frecventa cauza pentru vizita la mecanic este pe partea de suspensie. Stim asta inca din 1977, pe vremea cand Dan Spataru canta „Drumurile noastre toate, se vor asfalta vreodata…”.
Asadar am inceput cu o cauza majora de deranj pentru suspensie si anume calitatea scazuta a drumurilor. Doar ca inainte de a vorbi despre cauzele paguboase, trebuie sa vorbim putin si despre componentele suspensiei.
Suspensia este de doua tipuri, in mare cel putin. Suspensia clasica pe care o folosesc masinile normale aka sarakiile si suspensia pneumatica pentru cei mai instariti. Evident ca exista si suspensia hidraulica si multe tipuri de suspensii, la fel cum sunt 3 tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza. Dar pentru marea majoritatea a oamenilor, acestea sunt cele mai intalnite tipuri de suspensie. Iar pentru suspensiile exotice nu ai nevoie de articolul asta pentru ca acei oameni stiu deja ce trebuie facut. La fel cum se aplica si pentru cei cu tractiune integrala sau 4×4, care au componente suplimentare.
Incepem asadar cu cea mai raspandita suspensie si anume suspensia clasica, care are urmatoarele componente (in mare):
Aici ai cele mai importante componente ale suspensiei, dar am vorbit doar jumatate de poveste, pentru ca si elementele de directie sunt afectate si/sau influenteaza in mod direct suspensia.
Acestea ar fi in mare componetele suspensiei clasice, iar acum trecem la suspensia pneumatica. Suspensia pneumatica in esenta foloseste perne de aer in loc de arcuri si absoarbe socurile mult, mult mai bine decat arcul clasic. Dar daca vrei ca sa nu simti gropile, denivelarile, limitatoarele de viteza sau cainii de dimensiuni mici, atunci suspensia pneumatica este pentru tine.
Acestea fiind spuse, suspensiile ne vor da mereu de cap si se vor strica des, mai ales pe drumurile patriei. In ritmul asta cu siguranta vom invata cum sa ne schimbam suspensia singuri. Cel putin in cazul amortizoarelor ai nevoie doar de 5 minute pe youtube, un bidon de Neumarkt la 0.33 si esti gata de actiune.
https://www.autovit.ro/blog/
https://www.autodoc24.ro/piese-de-schimb/amortizor-10221
Similar Articles