Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Despre suspensie si amortizoare auto

Articolul de astazi este despre suspensie si armotizoare auto, nu de spre supozitoare si amor-tizoare auto. Sau cred ca asa era. In orice caz, azi avem un nou episod marca „Mecanica pentru incepatori”.



Dupa motor, probabil ca a doua cea mai frecventa cauza pentru vizita la mecanic este pe partea de suspensie. Stim asta inca din 1977, pe vremea cand Dan Spataru canta „Drumurile noastre toate, se vor asfalta vreodata…”.


Asadar am inceput cu o cauza majora de deranj pentru suspensie si anume calitatea scazuta a drumurilor. Doar ca inainte de a vorbi despre cauzele paguboase, trebuie sa vorbim putin si despre componentele suspensiei.


Suspensia este de doua tipuri, in mare cel putin. Suspensia clasica pe care o folosesc masinile normale aka sarakiile si suspensia pneumatica pentru cei mai instariti. Evident ca exista si suspensia hidraulica si multe tipuri de suspensii, la fel cum sunt 3 tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza. Dar pentru marea majoritatea a oamenilor, acestea sunt cele mai intalnite tipuri de suspensie. Iar pentru suspensiile exotice nu ai nevoie de articolul asta pentru ca acei oameni stiu deja ce trebuie facut. La fel cum se aplica si pentru cei cu tractiune integrala sau 4×4, care au componente suplimentare.


 



Incepem asadar cu cea mai raspandita suspensie si anume suspensia clasica, care are urmatoarele componente (in mare):



  • Arcurile spirala sunt exact cum suna. La fel ca si salteaua, masina ta absoarbe socurile si denivelarile prin arcuri. Astea de obicei sunt foarte rezistente si printre ultimele care cedeaza, iar atunci cand cedeaza iti vei da seama imediat pentru ca suspensia nu mai are sustinere si pica.

  • Amortizoarele si flansele amortizoarelor sunt cele mai frecvente componente ale suspensiei care cedeaza. Amortizoarele au grija ca arcul sa stea in loc si sa functioneze cum trebuie si are grija ca la prima groapa sa nu sari atat de mult incat gravitatia sa nu mai aiba efect asupra ta si sa te duci in mana cu satelitul. Amortizorul este cel care pica mai des si este usor de reperat atunci cand se strica. Daca masina ta nu mai este asa stabila la gropi si are comportament de barca, atunci amortizorul cel mai probabil e obosit si trebuie schimbat.


Aici ai cele mai importante componente ale suspensiei, dar am vorbit doar jumatate de poveste, pentru ca si elementele de directie sunt afectate si/sau influenteaza in mod direct suspensia.



  • Bratele, bieletele antiruliu, bucsele si pivotii. Bratele sunt cele care fac legatura dintre sasiu si roata si acestea sunt prinse prin bucati de cauciuc denumite bucse si pivoti, ca sa fie flexibile la gropi si denivelari.


 



Acestea ar fi in mare componetele suspensiei clasice, iar acum trecem la suspensia pneumatica. Suspensia pneumatica in esenta foloseste perne de aer in loc de arcuri si absoarbe socurile mult, mult mai bine decat arcul clasic. Dar daca vrei ca sa nu simti gropile, denivelarile, limitatoarele de viteza sau cainii de dimensiuni mici, atunci suspensia pneumatica este pentru tine.



  • Brat arc pneumatic sau „suspensia pe perne”. Acest brat are in componenta sa pernele de aer care se umfla sau se dezumfla sau se adapteaza din mers la calitatea drumului. Desigur, se pot schimba doar pernele de aer, dar cateodata este posibil sa se strice si bratele. Ca si durata de viata, pernele sunt influentate de catre modul de utilizare. Cu cat stau mai mult in pozitia standard, cu atat mai bine.

  • Compresorul este cel responsabil pentru a umfla si dezumfla pernele, asa ca daca vezi intr-o zi masina lasata pe o parte, s-ar putea ca problema sa fie din compresor si nu pentru ca s-a spart perna.

  • In final avem si partea electronica si anume supapa sistem supra alimentare si calculatorul suspensiei. Si acestea pot ceda, dar sunt mai rare ca si surse de paguba.


 



Acestea fiind spuse, suspensiile ne vor da mereu de cap si se vor strica des, mai ales pe drumurile patriei. In ritmul asta cu siguranta vom invata cum sa ne schimbam suspensia singuri. Cel putin in cazul amortizoarelor ai nevoie doar de 5 minute pe youtube, un bidon de Neumarkt la 0.33 si esti gata de actiune.


 


 


Sursa de informare:


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA