Nu am stiut neaparat daca sa ii spun Lancia Thema sau Chrysler 300c II asa ca am ramas cu Lancia Thema pentru ca orice nume i-as fi dat, tot la fel de obscura ar fi fost. Plus ca e mai putin de scris.
Pentru ca Lancia Thema e in esenta un Chrysler 300c II. Ideea e ca Fiat a cumparat jumatate din industria auto americana la discount incepand cu 2009 si l-a cumparat cu totul in 2014. Iar in 2009 una din primele decizii ale italienilor a fost sa combine Lancia cu Chrysler, in incercarea lor de a face din Chrysler din noua o marca de lux. Aveau nevoie de asa ceva pentru ca nimeni din afara ciubotei nu stia de Lancia, dar nu sunt neaparat sigur ca au facut cea mai buna alegere cu Chrysler. In orice caz, asa au facut cu Lancia Ypsilon pe care l-au vandut sub numele de Chrysler Ypsilon si tot nu l-a cumparat nimeni, dar in cazul lui Lancia Thema lucrurile au fost putin diferite.
Asta pentru ca diferentele fata de vechiul 300c sunt minime si toata lumea stia ca e un 300c pe care scrie Lancia si oamenii l-au cumparat oricum. Dar in cazul lui Ypsilon a fost diferit pentru ca nimeni nu stia de Ypsilon la fel cum nimeni nu stie de Dagga. Si uite asa pozele s-au pus pozele in rama, cand totul se destrama, privind spre viitor trecutul il pui pe rana, iti este teama, ca ai inceput sa platesti timpului vama.
Asadar, avem un botox aplicat extensiv fata spate, interior exterior pentru Lancia Thema. In rest ce mai avem nou? Pai in esenta avem aceeasi platforma veche de pe W211 E Class, avem suspensia spate de W211 si avem suspensia fata de pe W220 S Class. Avem in continuare vechiul 5G-Tronic de la Mercedes si undeva mai tarziu prin 20122 s-a lansat si cutia automata in 8 trepte, reteta proprie Chrysler care de fapt era sub licenta ZF. S-a renuntat la dieselul de 3 litri de la Mercedes si au dezgropat vechiul VM Motori.
Dupa cum vezi, lista de inovatii tehnice e la fel de extinsa ca CV-ul unui ministru mediu din Romanistan, pentru ca nu asta este ideea la Lancia Thema. La fel ca si Chrysler 300c, Lancia Thema nu este construit pentru a avea nu stiu ce performante dinamice. Nu, toata ideea este ca sa iti ia ochii si banii, prin aspect, dimensiuni si dotari. Si asta pentru ca nu a interesat pe nimeni abilitatile dinamice ale lui 300c, chiar si cu motoarele alea de 5.7 litri si 1 milion de cai. Nu, totul e pe bling bling aici. De fapt sunt sigur ca daca desfaci o Lancia Thema si o reconstruiesti in alta forma, poti crea din masina un mic palat demn de Tandarei, Ialomita.
Benzina
Diesel
3.0 V6 de 187 si 236 cai – S-a luat vechiul VM Motori, care nu era cea mai buna chestie posibila, si s-a operat sub tutela italienilor. In esenta avem acelasi motor de barca, doar ca acum avem sistemul Multijet de la italieni si cateva renovari mai pentru 2011, iar motorul asta se pare ca nu are probleme specifice. Ar fi una, dar nu tine neaparat de motor, si anume ca intervalul de schimb de ulei se recomanda a fi de 20.000 km si asta poate crea probleme mari asa ca schimba uleiul la 10.000 km sau 1 an.
Da, nu e cea mai complexa masina din punct de vedere mecanic. Dar nu despre asta este vorba, nu in cazul de fata. Tragem aer in chept si incepem – faruri bi-xenon, faruri si stopuri LED, plafon panoramic, jante pe 20, padele pe volan, 10 boxe sponsorizate de Beats by Dr. Dre, Cruise Control adaptiv, Lane Assist si tot asa. Desi in realitate, pentru soferul tipic de Lancia Thema vor conta doar jantele pe 20 si boxele Beats by Dr. Dre.
Ce motoare recomand? Pentru benzina 5.7 V8 de 363 cai pentru ca daca tot ai bani de un benzinar american get-beget, macar fa-o pana la capat. Sau te resemnezi cu un 3 litri diesel de 236 cai.
Similar Articles
12 May 2022
sfat achizitie , achizitie , auto , aproape masini , pareri , probleme , lancia , motoare
Nu sunt. Ai o cutie in 5 trepte care e vechiul 5G-Tronic de la Mercedes, cumparat sub licenta. Si o cutie in 8 trepte de la ZF, care se foloseste si pe BMW. Ambele sunt ok. Cea in 5 trepte e mai solida dar mai lenta in raspuns.
Nu sunt. Ai o cutie in 5 trepte care e vechiul 5G-Tronic de la Mercedes, cumparat sub licenta. Si o cutie in 8 trepte de la ZF, care se foloseste si pe BMW. Ambele sunt ok. Cea in 5 trepte e mai solida dar mai lenta in raspuns.