Pe fondul amenintarilor cu sanctiuni asupra gazului rusesc, BMW exploreaza noi investitii in energie solara, geotermala si hidrogen.
BMW exploreaza noi investitii in energie solara, geotermala si hidrogen pentru a-si reduce dependenta de gazul natural, a declarat pentru Reuters seful de productie al producatorului auto, Milan Nedeljkovic, avertizand ca sanctiunile asupra gazului rusesc va bloca industria.
BMW, care s-a bazat pe gaze naturale pentru 54% din consumul sau de energie in 2021, analizeaza unde poate adauga panouri solare la fabricile sale si elaboreaza planuri cu autoritatile locale pentru a transporta hidrogen la fabrica sa din Leipzig, Germania.
„Hidrogenul este foarte potrivit pentru a reduce sau chiar a compensa pe deplin cererea de gaz”, a declarat Nedeljkovic. „Industria noastra reprezinta aproximativ 37% din consumul german de gaze naturale”, a spus el, intrebat ce s-ar intampla cu fabricile BMW in cazul opririi livrarilor de gaze din Rusia.
„Nu doar BMW, ci intregul sector s-ar opri”, a spus Nedeljkovic.
Planurile BMW reflecta pregatirile mai ample in curs de desfasurare in industria germana pentru a renunta la gazul rusesc si a veni cu un sistem de rationalizare a proviziilor disponibile in cazul unei opriri bruate a livrarilor.
Dincolo de Germania, o noua fabrica din Debrecen, Ungaria, despre care BMW a spus ca va fi prima fabrica auto din lume care va functiona in totalitate fara combustibili fosili, se va baza in mare masura pe energie solara, a spus Nedelkjovic, adaugand ca producatorul de automobile se gandeste si la utilizarea energiei geotermale.
Energia geotermala este mai stabila decat sursele regenerabile dependente de vreme, dar nu a inregistrat o crestere sau investitii comparabile cu cele eoliene sau solare, partial din cauza costurilor initiale ridicate si a proceselor complexe de acordare a licentelor pentru foraj.
Intrebat despre potentialul energiei nucleare, care reprezinta aproximativ jumatate din aprovizionarea cu energie a Ungariei, dar este eliminata treptat in Germania, Nedeljkovic a spus: „Energia nucleara poate fi un factor de stabilizare, in special in aceste vremuri volatile. Pentru propria noastra productie ne bazam pe surse de energie regenerativa”.
Similar Articles