Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW EOS ( 2006 – 2015 )

VW EOS. Pentru ca meriti. Si poate pentru ca un Golf decapotabil pare a fi doar o tentativa lenesa de a mai ciupi niste bani. In orice caz, VW EOS intra in ringul Aproape Masini pentru ca inca e o masina relevanta pe piata second-hand.



Ai putea spune ca e una din cele mai populare decapotabile de pe piata second-hand. De fapt daca stau si ma scobesc in fund si ma gandesc la cate decapotabile avem pe piata, descopar ca optiunile sunt mai mici decat cele pe care ti le ofera viata atunci cand ai absolvit facultatea de geografie. Ai Ford StreetKa pe care nu il cumpara nimeni. Ai Peugeot 206 si 307cc care au fost populare pe vremea cand trupa Andre facea videoclipuri estivale. Au mai fost Renault Megane si Ford Focus, pe care nu le-a cumparat nimeni, asa ca piata ramanea in esenta cu BMW E46 si cu Opel Astra H decapotabile, masini care s-au uzat mai repede si decat dansatoarele trupelor estivale.


Asa ca a ramas in picioare VW EOS care este efectiv Golf-ul decapotabilelor. Pentru ca e construit efectiv pe platforma de Golf V, doar ca nu e un Golf V cabriolet ci o decapotabila pe bune. Ai doua locuri in fata si doua tentative de locuri in spate, dar in principal ai un acoperis metalic si ai un aspect de decapotabila veritabila, gen Mercedes SLK sau Volvo C70. Iar asta insemna ca VW EOS era o decapotabila accesibila, fiabila si cu piese pe care le gasesti efectiv peste tot. Mai trebuia sa ii puna si vechiul 1.9 TDI si deja nu mai aveam nevoie sa cumparam altceva. Asta pentru ca VW EOS e o masina dubioasa rau ca si fiabilitate, fiind construit timp de 10 ani fara sa aiba diferente foarte mari, primind complementarul facelift de Golf VI dar per total nu sunt diferente foarte mari intre un EOS din 2006 si unul din 2015, asta daca mai gasesti din 2015 pentru ca prin 2012 deja isi facea bagajele pentru ca se pare ca decapotabile nu isi mai gaseau locul in lumea asta.


 



Motoare VW EOS


Benzina



  • 1.4 Turbo de 122 si 158 cai – Te-ai astepta ca motorul asta sa fie cel mai popular de pe EOS, si ai gresi. In esenta avem versiunea de 122 cai cu o turbina, si cel de 158 cai Twincharger e si supralimentat, ca sa aiba ce sa se strice in plus. Si e de fapt 1.4 TwinCharger e probabil cel mai slab motor VW recent, ca si fiabilitate.

  • 1.6 FSI de 116 cai – Disponibil doar intre 2007 si 2008. Succes. Apare ocazional prin anunturi, dar nu destul. Probabil pentru ca lumea nu a vrut chiar cel mai moale motor.

  • 2.0 FSI de 150 cai – Asa ca au ales sa mai munceasca si au cumparat un 2.0 FSI de 150 de cai, care e un motor suprinzator de popular. La fel ca si 1.6 FSI, are nevoie de benzina de calitate, are probleme electrice mai mult decat un MPI si distributia e mai scump de schimbat. Dar per total e un motor excelent chiar daca vrei sa folosesti EOS-ul zilnic. Trebuie sa ai grija in schimb la cutia manuala pentru ca sincronul treptei a 2-a are tendinta de a ceda.

  • 2.0 Turbo de 200 cai – Ah, clasicul 2.0 TFSI. Torpila de motor unde nu iti dai seama ce consuma mai mult – benzina sau ulei. Sigur, are si cealalalta problema a TSI-urilor, dar particularitatea lui 2.0 TFSI ( si 1.8 TFSI dar nu e disponibil aici ) e consumul de ulei. Dar macar consuma si kilometri, repede.

  • 3.2 Vr6 de 250 cai – Aparent undeva printr-un garaj exista si motorul de 3.2 Vr6 de 250 de cai, care e in esenta decent de fiabil, doar ca e un motor mai degraba de Phaeton si Touareg decat de EOS. Nu de alta, dar motorul apasa foarte mult pe botul masinii si asta creaza probleme atat la durata de viata a suspensiei, suportilor motor, anvelopelor si restul, cat si afecteaza dinamica masinii. Mai exact subvireaza, iar in momentul in care virezi stanga masina merge inainte ca inainte era mai bine.


Diesel


2.0 TDI de 140 cai – Trebuia sa primim si un diesel complementar, asa ca nemtii de la VW nu s-au obosit prea tare si au pus standardul 2.0 TDI de pe Golf V, care e un diesel decent. Sufera doar de problemele clasice de pe 2.0 TDI si anume ca volanta cu masa dubla se uzeaza prematur si in cazurile extreme ia si cutia la plimbare. Apoi ai filtrul de particule care se infunda repede, iar ideea generala e ca daca mergi cu el doar prin oras, iti dai de treaba.


 



Probleme Generale VW EOS



  • Probleme generale cu toate chederele de la masina si asta se traduce ca iti ploua in masina, peste tot.

  • Motoarele pe benzina TSI pana in 2013-2014 au distributia pe lant si sunt faimoase pentru problemele cu intinzatoarele lantului distributiei. Asa ca verifica motorul TSI sa vezi ce fel de distributie are, pentru ca undeva in 2013 sau 2014 s-a facut trecerea la distributie pe curea.

  • Cutia automata de tip DSG e cutia automata clasica din gama VW iar asta se traduce prin a schimba uleiul si filtrul la fiecare 60.000 de km dar si de a aprinde o lumanare si de a spune o rugaciunea in speranta ca unitatea Mechatronic sa nu se strice.

  • Senzorul G201 pentru ESP a fost o problema recurenta la majoritatea masinilor europene din anii 2005 care cumparau senzorii ABS de la Valeo, ca apoi sa spuna clientii „valeu”.

  • Spre deosebire de Golf Cabriolet, EOS are acoperis metalic si asta inseamna ca trebuie sa verifici daca motorasul functioneaza cum trebuie, pentru ca in majoritatea cazurilor nu functioneaza.


 



Verdict VW EOS


Sa recapitulam. VW Golf Cabrio are o prelata ieftina si 4 locuri pentru oameni. VW EOS are acoperis metalic si 2 locuri in fata pentru oameni si 2 locuri in spate pentru animale de companie sau pentru poseta. Asadar e un VW mai scump si care arata mai bine. Si probabil cea mai populara decapotabila pe bune de la noi din tara, cu acoperis metalic. Merita in schimb? Daca vrei o decapotabila veritabila dar nu vrei sa iti fracturezi contul bancar, atunci sigur. Dar e doar o decapotabila entry-level, doar ca sa te plimbe pe Magheru.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 2.0 TFSI dupa 2013 (cu distributie pe curea) sau 1.6 FSI de 115 cai, iar pentru diesel oricum ai acelasi 2.0 TDI de 140 cai.


Similar Articles

Kia va construi EV6 2025  in fabrica sa din Georgia, SUA

Kia va construi EV6 2025 in fabrica sa din Georgia, SUA

21 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

19 November 2024 In „D'ale Șoselei”
AproapeMasini
Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA