Nissan a suspendat productia in Rusia pentru prima jumatate a anului de afaceri care a inceput la 1 aprilie, deoarece exista putine perspective ca situatia sa se imbunatateasca, a declarat CEO-ul Makoto Uchida.
„Credem ca aceasta situatie ar putea deveni mai grava si mai prelungita”, a declarat un purtator de cuvant citat de Uchida, la reuniunea generala anuala (AGM) a Nissan referitor la agravarea conflictului dintre Rusia si Ucraina.
Muncitorii au fost informati, iar producatorul auto va continua sa monitorizeze situatia si sa minimizeze impactul acesteia, a spus Uchida.
Nissan a suspendat productia in Rusia in martie, precum si exporturile acolo, dupa ce Rusia a invadat Ucraina, crescand astfel riscul logistic, deoarece natiunile occidentale au impus o serie de sanctiuni economice. Rusia numeste actiunile sale in Ucraina o „operatie speciala”.
Dezvaluirea vine in timp ce companiile din intreaga lume sunt sub presiune sa intrerupa relatiile de afaceri cu Rusia.
Cu toate acestea, doar 2,4% dintre companiile japoneze care opereaza acolo au facut acest lucru de la inceputul invaziei pe 24 februarie, cea mai scazuta dintre natiunile din Grupul celor Sapte, a aratat o analiza a Teikoku Databank, bazata pe un sondaj de la Yale School of Management.
Partenerul de alianta al Nissan, Renault, s-a retras din Rusia in mai, dupa ce au crescut critici la adresa prezentei sale acolo.
La AGA, Uchida a mai spus ca Nissan a purtat discutii cu Renault despre viitorul vehiculului electric al aliantei, dupa ce producatorul de automobile francez a sugerat ca va renunta la unitatea pentru vehicule electrice.
Renault isi revizuieste afacerea ca raspuns la electrificarea industriei auto si la cresterea rapida a producatorilor de vehicule electrice precum Tesla. In aprilie, a spus ca va lua in considerare toate optiunile, inclusiv listarea afacerii sale cu vehicule electrice.
Nissan, un pionier al vehiculelor electrice cu modelul Leaf 2010, a declarat luna trecuta ca este prea devreme pentru a lua in considerare separarea propriei divizii de vehicule electrice.„Vom explora cu atentie problemele din orice unghi si vom decide singuri”, a spus Uchida.
Nissan, care detine o participatie de 15% fara drept de vot la Renault, a declarat luna trecuta ca va dezvalui continutul acordului in raportul sau anual privind valorile mobiliare, in masura in care nu incalca o obligatie de confidentialitate. Nissan a mai spus ca nu va fi direct implicata in restructurarea fostului furnizor cheie Marelli Holdings, desi vor continua colaborarea.
Producatorul de piese auto, detinut de firma americana de capital privat KKR, a depus o cerere de reabilitare condusa de instanta saptamana trecuta, dupa ce in urma unei solutionari voluntare a datoriilor nu s-a reusit obtinerea unui sprijin total.
Similar Articles