Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Volkswagen anunta planul pentru listarea Porsche IPO

Grupul Volkswagen si-a anuntat luni intentia de a lista marca de masini sport Porsche, declansand ceea ce ar putea deveni una dintre cei mai mari listari din lume, chiar daca inflatia record si un impas energetic Rusia-Europa au facut ca bursele europene sa scada. 



Sursa: dw.com


Producatorul de automobile Volkswagen a publicat asa-numita intentie de a lista o oferta publica initiala la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului, dar a adaugat ca listarea si calendarul sunt „supuse evolutiilor ulterioare ale pietei de”. capital”.


Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Reuters ca Volkswagen poate prelungi perioada de 4 saptamani pentru cumparatori pentru a-si exprima interesul sau pentru a-si retrage planurile complete  in cazul in care investitorii nu arata entuziasm suficient pentru a face ca planul sau sa merite.


Investitorii se asteapta la o evaluare intre 60 de miliarde si 85 de miliarde de euro. In timp ce pentru marca Porsche evaluarea este una pozitiva, evaluarile pentru alti producatori de automobile de lux, precum Aston Martin si Ferrari, sunt in scadere.


La cel mai inalt nivel al estimarilor, IPO ar putea fi printre cei mai mari din istoria Germaniei si cea mai mare din Europa din 1999, au aratat datele Refinitiv.


Qatarul va fi un investitor de temelie, care intentioneaza sa se angajeze la un pachet de 4,99% din noua companie listata.


Volkswagen a spus ca o IPO ar fi un pas semnificativ in transformarea companiilor, deoarece isi propune sa-si dezvolte oferta de software si vehicule electrice.


Statutul lui Porsche ca o marca de lux capabila sa creasca preturile il face un producator de bani pentru Grupul Volkswagen. Profitul operational a crescut cu 22% in prima jumatate a acestui an, in contrast cu o scadere de 8% a marcii Volkswagen, orientata spre piata de masa.


Sursa: cnbc.com


Chiar daca pietele se prabusesc, Porsche si-a aliniat interesul investitorilor pentru IPO la o evaluare de pana la 85 de miliarde de euro. Producatorul masinii sport 911 si al electricului Taycan si-a asigurat precomenzi care depasesc actiunile oferite la o evaluare intre 60 de miliarde si 85 de miliarde de euro.


Investitorii de renume, inclusiv T Rowe Price Group Inc., si-au aratat deja interesul de a subscrie la IPO in acest interval de evaluare. Luni, VW a declarat ca Autoritatea pentru Investitii din Qatar intentioneaza sa cumpere un pachet de 4,99%, sub rezerva unui acord de investitii de baza.


VW intentioneaza sa ofere actiunile preferate ale Porsche si investitorilor de retail din tari precum Germania, Austria, Elvetia, Franta, Spania si Italia, a anuntat compania.


Daca oferta publica va avea succes, Volkswagen va convoca o adunare generala extraordinara in decembrie pentru a propune actionarilor un dividend special de 49% din venituri, care sa fie distribuit la inceputul anului 2023.


Analistii de la Stifel au spus: „VW ar trebui sa lucreze la calendarul sau: planul de IPO a fost anuntat chiar in aceeasi zi in care a invadat Ucraina, intentia aceasta apare exact cand Rusia inceteaza sa furnizeze gaz Rusia Germaniei”.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA