Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Fiat Albea ( 2002 – 2016 )

Te-ai gandi ca Fiat Albea e o masina nationala pentru italieni si ai gresi mai mult decat atunci cand Perversu’ de pe Targu Ocna s-a provocat la skandenberg pe Fachiru la emisiunea Sa’rup Mainile.



Poate ca Perversu’ a dat de i-a julit pe altii, dar Fachiru’ la julit la 6 – 0. Dar sa revenim la Fiat Albea, care a fost pentru turci ceea ce Loganul a fost pentru nemti, Suzuki Swift pentru unguri si Corolla pentru moldovenii de peste Prut. Dap, exact cum ar trebui sa fie.


Si asta pentru ca Fiat Albea reprezinta chintesenta masinii low-cost, alaturi de Logan si partial Corolla (pentru ca nu e chiar low-cost) si s-a fabricat in Turcia deci e clar ca a prins mai bine decat „Vrei sa fii milionar” – editia Teo Trandafir.


Plus ca este o masina de moda veche, o berlina. Pentru ca atunci cand ai buget comparabil cu salariul meu, vrei sa tragi de bani ca de guma si vrei maximul din banii tai. Asa ca vrei 4 porti si un portbagaj, pentru ca masina trebuie sa fie masina, alcoolul trebuie sa fie alcool, femeia sa fie femeie si masina sa fie masina.


Plus ca este o masina care merge pe logica „nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. Nu glumesc, Fiat Albea e comparabil cu Loganul din aproape toate punctele de vedere, de la motorizari la fiabilitate la siguranta la dotari la pret de achizitie si pret de intretinere. Singurul avantaj a lui Albea a fost de fix 2 ani pana sa se lanseze Loganul, masina de 5000 de euro.



Motoare Fiat Albea


Benzina



  • 1.2 Fire de 60 si 80 cai – Legendarul 1.2 Fire despre care voi vorbi la comun la motorul urmator.

  • 1.4 Fire de 77 cai – Pentru ca realistic vorbind majoritatea modelelor de pe piata vin echipate cu motorul de 1.4. Sigur, sunt si de 1.2 dar sunt mai putine. In esenta motorul 1.4 Fire face concurenta puternica motorului de 1.4 Rup Asfaltu’ de pe Logan ca si performante si fiabilitate. De fapt, motorul asta e si mai fiabil decat cel de pe Logan. E un motor cu distributie non-interferenta deci daca sare distributia motorul nu pateste nimic. Plus ca e atat de fiabil si de simplu incat poti sa nu te deranjezi sa schimbi uleiul anual. Un motor proiectat pentru Europa de Est si pentru Asia, pentru conditii serioase de exploatare.

  • 1.6 Torque de 103 cai – Nu recomand neaparat motorul asta pentru ca a fost lansat efectiv in 1968. Si a fost pus si pe Yugo. Nu e neaparat un motor rau, doar ca e destul de rar pe la noi si nu se justifica saltul fata de 1.4 rup asfaltu’.


Diesel


1.3 Multijet de 70 cai – Motorul asta s-ar integra perfect in poezia „Doina” a lui Eminescu. Doar ca nu e de la Nistru pan’ la Tisa, ci e de la Corsa pan’ la Albea pan’ la Ignis pan’ la Swift pan’ la Punto si lista e mult prea lunga pentru masinile unde a fost montata aceasta bicicleta a satului. Fiabil, dar zgomotos.


 



Probleme Generale Fiat Albea



  • Siguranta scazuta in caz de impact il pune in aceeasi categorie cu Loganul. Daca ai nenorocul sa fii lovit de un carucior de supermarket, ai murit pe loc.

  • Suspensia low-cost si nu ma refer la performante si calitate pe cat mai refer la durata de viata.

  • Pretul scazut de achizitie de noua se reflecta in nivelul scazut de dotari. Ai un aer conditionat cu robineti, ai servodirectie si servofrana si poate ai noroc sa prinzi o unitate radio. Poate.

  • Poate e specific pentru Romanistan, dar observ ca majoritatea anunturilor de pe piata nu au toate actele cum trebuie. Ori au ITP expirat, ori au certificat retinut, ori nu au acte cu totul. Posibil ca masina sa fie atat de ieftina incat oamenii sa nu se mai oboseasca in vreun fel cu chestii banale gen mentenanta sau acte.



Verdict Fiat Albea


Fiat Albea a fost atat de popular incat a meritat sa vina si continuarea lui, Fiat Linea. Cel putin in Turcia si in A.S.I.A. in general. Dar si la noi a prins pentru ca a fost o masina simpla si fiabila, care a facut concurenta reala Loganului. Cumparata de noua de catre varstnici de 50-60 de ani si vanduta apoi altor varstnici de 50-60 de ani, pentru ca acum sa ajunga pe mainile oricui vrea o masina dar nu vrea sa cheltuie nimic dupa ce a cumparat-o cu 2000 de lei. Cu sau fara fiscal. Sau asigurare. Sau ITP. Sau talon. Sau orice fel de acte.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.4 Fire de 77 de cai, iar pentru diesel 1.3 Multijet de 70 de cai pentru ca oricum e singurul.


 


Scrie un raspuns
  • Johnny

    2023-06-20 05:45:25

    In România nu a fost oficial importat motorul de 1.3 multijet. Continuatorul lui Fiat Albea cred că a fost Fiat Linea.

  • Johnny

    2023-06-20 05:45:25

    In România nu a fost oficial importat motorul de 1.3 multijet. Continuatorul lui Fiat Albea cred că a fost Fiat Linea.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA