Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ssangyong Tivoli ( 2015 – prezent )

Teoretic ar trebui sa scriu despre Ssangyong Tivoli si despre KM Mobility Tivoli in doua (sau doo??) articole separate dar m-am imbatat si cam atat s-a putut.



Nu serios, pana in 20-23 se numeste Ssangyong Tivoli dar in 20-23 Ssangyong au fost cumparati de catre indienii de la Mahindra si acum Tivoli are trei nume – Ssangyong Tivoli, Mahindra Tivoli si KM Mobility Tivoli. Dar se pare ca la noi in Europa inca se pastreaza numele Ssangyong pentru ca are o vasta cultura si Ssangyong este un nume rasunator in mintile si inimile noastre ca un monument de ieftineala si masini low-cost cinstite. Cinstite, nu luxoase, nu neaparat bune. Cinstite. De fapt, stii ceva? Am sa adaug aici si Ssangyong Tivoli XLV, care e versiunea mai lunga a lui Tivoli dar in rest sunt aceeasi masina.


Doar ca pentru cel mai mic Ssangyong la vanzare momentan, au pastrat numele Tivoli pentru ca inseamna „I Lov It” scris invers. Nu, nu glumesc. La fel cum si Korando e o abreviere pentru „Korea Can Do”. Na, Japonia. Adica, Coreea. Sau acum India?


Dar sa revenim la Tivoli, una din cele mai bune compacte pe care le poti cumpara. Ssangyong mereu si-a facut o imagine si o reputatie pentru masini ieftine dar cinstite si fiabile. Nu e mare lucru care sa se strice la Ssangyong, iar Tivoli – si in special primele Tivoli – cu atat mai mult se aplica. Ai un benzinar aspirat care nu se strica si ai un diesel clasic care nu se strica. Si toate astea nu conteaza pentru ca toata distractia la Tivoli si Ssangyong e pretul.


Asa ca am luat o masina asemanatoare cu Tivoli si am studiat piata. Am ales Opel Mokka pentru ca e una din cele mai apropiate de Tivoli ca si dimensiuni si motorizari. Ambele au 4,2 metri lungime (Mokka are 5 centimetri in plus dar iarasi, in lumea barbatilor 5 centimetri pot face diferenta dintre victoria si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE), ambele au 1,8 metri latime (Tivoli are 2 centimetri in plus dar iarasi, in lumea barbatilor 2 centimetri pot face diferenta dintre victoria si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE), ambele au motor diesel de 1.6 ce dezvolta 115 sau 136 cai iar la motoarele pe benzina vorbim despre 130 si 160 cai pentru Tivoli si 140 pentru Mokka. Amandoua nu consuma mai nimic, daca le compari. Si daca nu ma crezi si crezi ca sunt un nenorocit care iar s-a pisat in lift, iti las aici datele de comparatie pentru Mokka 1.6 diesel de 110 cai, tractiune fata si cutie manuala, si un Tivoli 1.6 diesel de 115 cai, tractiune fata si cutie manuala. Diferentele sunt prea mici daca te uiti doar pe fisele tehnice.


 



Si atunci care este diferenta intre ele?


Simplu, ca orice lucru in viata, sunt avantaje si dezavantaje. Uita-te la Babanu de exemplu. Avantajul e ca e foarte ieftin, dezavantajul este ca daca il bei sec si nu il faci vin fiert si nu torni jumate de punga de zahar, 3 zile nu te mai misti din pat, nici tu si nici colegii tai de camera de camin deci nu poti da vina pe tine pentru ca esti slab de ficat.



  • Asa ca am sa incep cu avantajele, pentru ca in momentul in care am delirat acest articol, un Tivoli din 2016 incepea de la 7000 euro iar un Mokka incepea de la 9000 euro deci 2000 euro BATE Borisov. Si aici ma refer la partea de masini SH si argumentul lipsei reprezentantelor despre care am vorbit in cazul lui Korando, aici nu se aplica.

  • Dar se va aplica pentru un Tivoli nou. Pentru ca da, Ssangyong ofera o garantie de 800 de ani, dar daca se strica ceva tot va trebui sa mergi la o reprezentanta, iar in momentu asta avem doar 19 reprezentante in tara, din care 3 sunt in Bucuresti. Asa ca ai grija si fa-ti temele ca sa ai o reprezentanta prin zona.

  • Si totusi, Tivoli se simte ca e o masina mai low cost decat Mokka, care e deja o masina low-cost, dar daca ce te intereseaza pe tine e sa fie un transport ieftin, economic si simplu si nu ai pretentii foarte mari pentru ca pentru tine eficienta e pe primul loc, argumentul luxului nu are relevanta. Si de asta sunt masini gen Dacia Sandero sau Mitsubishi Space Star care au volan, pedale, schimbator si un scaun si atat si totusi se cumpara ca materialele educationale cu Eva Kent.


 


Ssangyong Tivoli front aproapemasini

binary comment


Motoare Ssangyong Tivoli


Benzina



  • 1.2 e-XGi120T G12DTF de 128 cai – Motorul a fost lansat acum 2 minute deci e prea devreme sa vorbim despre el, dar daca e un derivat al motorului de 1.5 Turbo atunci nu ar trebui sa ai emotii prea mari.

  • 1.5 e-XGi160T G15DTF de 163 cai – Va trebui in schimb sa ai buzunarele ceva mai adanci, pentru ca motorul pe benzina nu este cel mai economic posibil, chiar si comparativ cu restul masinilor cu motoare asemanatoare. In rest nu este mare lucru de spus decat ca este un motor cu injectie directa deci grija la depunerile de carbon, calitatea benzinei si a uleiului.

  • 1.6 CVVT G16DF de 128 cai – Versiunea aspirata, care a fost disponibila pe primele modele de Tivoli, este motorul oficial „ciorba de cartofi”. Nu iti pasa de el, nu ii pasa de tine. Motor si atat. Doar sa ai grija ca atunci cand schimbi distributia la motor va trebui sa schimbi si variatoarele axei cu came si o sa te coste. Si multa lume nu schimba si variatoarele si nu ma refer la Tivoli, ci la masinile cu VVT in general.


Diesel


1.6 e-XDi160 D16DTF de 115 si 136 cai – Cel de 115 cai e motorul de pe modelul non-facelift care apropo se numeste Ssangyong Tivoli, iar modelul facelift teoretic se numeste KM Mobility Tivoli pentru ca au fost cumparati in 20-23 de catre Mahindra. Daca vrei sa mergi pe degeaba si ai consumuri de tot rasul, un 1.6 diesel manual cu tractiune fata este ceea ce cauti. Doar sa nu il plimbi prea mult prin oras.


 


Ssangyong Tivoli interior aproapemasini


Probleme Generale Ssangyong Tivoli



  • Manerele de la portiera. Ori ramai cu clanta in mana, ori se strica actuatorul si ramai amanet in parcare.

  • Foarte sensibila la anvelope si aici ma refer la zgomot. Si ca tot vorbim de anvelope, senzorul de presiune iti va da erori constante chiar daca totul e in grafic.

  • Cutia automata Aisin in 6 trepte e fiabila dar fura curent si asa o sa iti creasca destul de mult consumul de carburant. Dar macar la noi se oferea cutia automata cadou si cred ca inca se mai ofera.

  • Infotainmentul de slaba calitate, care se poate bloca sau inchide fara vreun motiv anume.


 


Ssangyong Tivoli rear aproapemasini


Ssangyong Tivoli Verdict


Repet, daca vrei transport ieftin si decent si nu te intereseaza altceva, Ssangyong Tivoli e o masina de top in lumea cross-over. Practic, esti prea chetros pentru un cross-over normal dar prea mandru pentru o masina de spalat pe roti care sunt mai ieftine decat mersul pe jos, cum ar fi Corsa sau Sandero. Ssangyong Tivoli – pentru genul de om care vrea mult si decent. Nu bun, decent.


 


Ce motoare recomand? Orice motor pe benzina e decent si personal aleg 1.6 benzina aspirat de 128 cai, dar distractia e la dieselul de 1.6 de 115 sau 136 cai, cu o cutie manuala si tractiune fata.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA