Teoretic ar trebui sa scriu despre Ssangyong Tivoli si despre KM Mobility Tivoli in doua (sau doo??) articole separate dar m-am imbatat si cam atat s-a putut.
Nu serios, pana in 20-23 se numeste Ssangyong Tivoli dar in 20-23 Ssangyong au fost cumparati de catre indienii de la Mahindra si acum Tivoli are trei nume – Ssangyong Tivoli, Mahindra Tivoli si KM Mobility Tivoli. Dar se pare ca la noi in Europa inca se pastreaza numele Ssangyong pentru ca are o vasta cultura si Ssangyong este un nume rasunator in mintile si inimile noastre ca un monument de ieftineala si masini low-cost cinstite. Cinstite, nu luxoase, nu neaparat bune. Cinstite. De fapt, stii ceva? Am sa adaug aici si Ssangyong Tivoli XLV, care e versiunea mai lunga a lui Tivoli dar in rest sunt aceeasi masina.
Doar ca pentru cel mai mic Ssangyong la vanzare momentan, au pastrat numele Tivoli pentru ca inseamna „I Lov It” scris invers. Nu, nu glumesc. La fel cum si Korando e o abreviere pentru „Korea Can Do”. Na, Japonia. Adica, Coreea. Sau acum India?
Dar sa revenim la Tivoli, una din cele mai bune compacte pe care le poti cumpara. Ssangyong mereu si-a facut o imagine si o reputatie pentru masini ieftine dar cinstite si fiabile. Nu e mare lucru care sa se strice la Ssangyong, iar Tivoli – si in special primele Tivoli – cu atat mai mult se aplica. Ai un benzinar aspirat care nu se strica si ai un diesel clasic care nu se strica. Si toate astea nu conteaza pentru ca toata distractia la Tivoli si Ssangyong e pretul.
Asa ca am luat o masina asemanatoare cu Tivoli si am studiat piata. Am ales Opel Mokka pentru ca e una din cele mai apropiate de Tivoli ca si dimensiuni si motorizari. Ambele au 4,2 metri lungime (Mokka are 5 centimetri in plus dar iarasi, in lumea barbatilor 5 centimetri pot face diferenta dintre victoria si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE), ambele au 1,8 metri latime (Tivoli are 2 centimetri in plus dar iarasi, in lumea barbatilor 2 centimetri pot face diferenta dintre victoria si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE), ambele au motor diesel de 1.6 ce dezvolta 115 sau 136 cai iar la motoarele pe benzina vorbim despre 130 si 160 cai pentru Tivoli si 140 pentru Mokka. Amandoua nu consuma mai nimic, daca le compari. Si daca nu ma crezi si crezi ca sunt un nenorocit care iar s-a pisat in lift, iti las aici datele de comparatie pentru Mokka 1.6 diesel de 110 cai, tractiune fata si cutie manuala, si un Tivoli 1.6 diesel de 115 cai, tractiune fata si cutie manuala. Diferentele sunt prea mici daca te uiti doar pe fisele tehnice.
Simplu, ca orice lucru in viata, sunt avantaje si dezavantaje. Uita-te la Babanu de exemplu. Avantajul e ca e foarte ieftin, dezavantajul este ca daca il bei sec si nu il faci vin fiert si nu torni jumate de punga de zahar, 3 zile nu te mai misti din pat, nici tu si nici colegii tai de camera de camin deci nu poti da vina pe tine pentru ca esti slab de ficat.
Benzina
Diesel
1.6 e-XDi160 D16DTF de 115 si 136 cai – Cel de 115 cai e motorul de pe modelul non-facelift care apropo se numeste Ssangyong Tivoli, iar modelul facelift teoretic se numeste KM Mobility Tivoli pentru ca au fost cumparati in 20-23 de catre Mahindra. Daca vrei sa mergi pe degeaba si ai consumuri de tot rasul, un 1.6 diesel manual cu tractiune fata este ceea ce cauti. Doar sa nu il plimbi prea mult prin oras.
Repet, daca vrei transport ieftin si decent si nu te intereseaza altceva, Ssangyong Tivoli e o masina de top in lumea cross-over. Practic, esti prea chetros pentru un cross-over normal dar prea mandru pentru o masina de spalat pe roti care sunt mai ieftine decat mersul pe jos, cum ar fi Corsa sau Sandero. Ssangyong Tivoli – pentru genul de om care vrea mult si decent. Nu bun, decent.
Ce motoare recomand? Orice motor pe benzina e decent si personal aleg 1.6 benzina aspirat de 128 cai, dar distractia e la dieselul de 1.6 de 115 sau 136 cai, cu o cutie manuala si tractiune fata.
Similar Articles
08 February 2024
sfat achizitie , achizitie , auto , baterie , baterie auto , benzina , aproape masini , pareri , probleme , motoare , europa